• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

problem z wzmakiem

Nie tnij żadnych ścieżek !
Ten pierwszy STK raczej jest sprawny (a przynajmniej nie ma przebitych tranzystorów mocy), a ten ostatni na pewno do kosza. Mierzyłeś wylutowane ?

Karol22m napisał:
sprawdziłem też rezystory emitowe w każdym wykazało mi 0.00
Mierzyłeś omomierzem ? Na na najniższym zakresie ?

Napięcie zmierz najlepiej na tych dużych kondensatorach.

raven1985 napisał:
zwróć uwage,że on nie wie czy ma sprawny zasilacz.Od tego nalezy zaczać,sprawdzenia czy zasilacz działa prawidłowo i najlepiej to zrobić bez udziału STK

raven1985 napisał:
Nie rozłączyłem ścieżek, tylko wylutowałem STK

raven1985 napisał:
Mierzyłeś wylutowane ?
2 STK mierzyłem jak były wlutowane, a kolejne 2 jak były wylutowane

raven1985 napisał:
Mierzyłeś omomierzem ? Na na najniższym zakresie ?
tam co podałem parametry są błędne, każdy rezystor ma prawie 1 ohm

Napięcie zmierz najlepiej na tych dużych kondensatorach.
te kondy są wylutowane, a jeden już się rozleciał, chyba ze starośći :razz:

zbyszek napisał:
zwróć uwage,że on nie wie czy ma sprawny zasilacz.Od tego nalezy zaczać,sprawdzenia czy zasilacz działa prawidłowo i najlepiej to zrobić bez udziału STK
STK wylutowałem już, i zasilacz sprawdziłem i jest cały dobry : :razz: wink:

[ Dodano: 2010-01-17, 19:11 ]
Mostki też sprawdziłem i są dobre, a napięcie na nich to DC (stałe) to ok 138V a AC(zmienne) to ok 99.6V

i właśnie coś jest nie tak, napięcie na nóżkach 12-14 jest 139V. Jak to możliwe ???

Parametry trafa
"podam na jakich kolorach jest jakie napięcie" :

43V 2A brązowy, czarny
43V 2A czarny,brązowy
43V 2A brązowy, czarny
43V 2A czarny, brązowy
16V 0,3A biały, żółty
16V 0,3A żółty, biały

Karol22m napisał:
i właśnie coś jest nie tak, napięcie na nóżkach 12-14 jest 139V. Jak to możliwe ???
cos nie tak zrobiłes.Poczytaj co piszesz
Karol22m napisał:
STK wylutowałem już, i zasilacz sprawdziłem i jest cały dobry : :razz: wink:
.jedno zaprzecza drugiemu .Zasilacz to trafo+ mostek(lub iles tam diod)+kondensatory.SPRAWDZ ZASILACZ BEZ STK.jezeli chodzi o trafo to masz tam dwa razy 43V napiecia zmiennego;przy prawidłowym podłaczeniu powinno być na kondensatorach ok dwa razy 60V

Ja nie wiem jak to jest możliwe, jak pomierzyłem rezystory, mostki i są sprawne.

A Trafo mierzyłem jak nie był podpięty pod płytkę, i miał w normie parametry, takie jakie powinien mieć.
Następnie jak podpiąłem trafo pod płytkę to na tych ścieżkach co idą do STK na 12i 14 śceżce jest 139V a STK był nadal wylutowany, i tak jest do tej pory :wink:

A jeśli Kondensatory to wstawiłem zastępcze tylko tak, żeby "odpalić" płytkę, i tak idą do wymiany.

Twoje trafo ma dwa uzwojenia wtórne do końcówek mocy.To są te po 43V.Istotne jest ich prawidłowe podłaczenie czyli koniec pierwszego z początkiem drugiego lub tłumaczac na tzw chłopski rozum masz na wejściu zasilacza trzy wtyki(gniazda nie wazne jak zwał)między srodkowym a skrajnymi ma byc po te 43V a miedzy skrajnymi 86V.wtedy bedzie trafo dobrze podłączone do zasilacza.Na końcu zasilacza napiecia symetryczne i wyzsze o ok 12V

Mógłbyś mi powiedzieć o które wtyki Ci chodzi? powiedz w kolorach :razz:
jak kolejny raz mierzyłem trafo, to na żadnym kablu nie było 86V jeżeli coś to 99V
Chyba, że mówimy o dwóch różnych rzeczach....

Jet OK po prostu zmierzyłeś między + i - a nie między masą a którymś biegunem zasilania.
Zasilanie masz w takim razie +-69.5V.

Karol22m napisał:
2 STK mierzyłem jak były wlutowane, a kolejne 2 jak były wylutowane
Pomiar wlutowanych jest bez sensu.
Wymień na takie jak powinny być i zaopatrz się 2 rezystory 1-5W ok 10 om
Na płytce powinny być rezystory 100om między nóżkami 14-15 i 12-5 sprawdź czy są sprawne.

Czy na sali jest lekarz?
Ślepy prowadzi kulawego, zaraz ktoś zrobi sobie krzywdę... :|

zbyszek napisał:
raczej chodziło o "wylutowanych"
Przeczytaj mój post trochę wyżej. Chcę najpierw ustalić który STK (człowiek wymienił coś spalił stało się i w konsekwencji ma 4 STK w niewiadomym stanie) jest sprawny bo jak ma przebite tranzystory mocy to nie ma sensu go nawet wlutowywać, a nie da się tego zrobić przy STK wlutowanych w płytkę !
A jak masz udzielać rad typu "przetnij ścieżki" albo o kombinowaniu z uzwojeniami trafa gdzie są one fabrycznie podłączone na wtyczkach i nie da się nic inaczej podłączyć ! To lepiej nie wprowadzaj człowieka w błąd i nic nie pisz. Zauważ też że zmierzył napięcie między + i -.

Karol22m zrób jeszcze dokładne fotki od spodu płytki. I powiedz jak masa łączy się z płytką bo widzę że jest łączona z obudową (czarne przewody od trafa).

Jak wspomniałeś masa(te czarne kable) się łączą z obudową, a od płytki jest identycznie, kabel od płytki też się łączy z obudową, ale już masz fotki:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1795de5399a6fbf5.html
Ten niebieski kabel co widać koło mostka, to właśnie się go przykręca do obudowy

[ Dodano: 2010-01-18, 23:00 ]
zaopatrz się 2 rezystory 1-5W ok 10 om
do czego będą potrzebne?
Na płytce powinny być rezystory 100om między nóżkami 14-15 i 12-5 sprawdź czy są sprawne.
Weś mi je wskaż na zdjęciu bo gdzieś nie wiem gdzie są :wink:

Karol22m napisał:
Weś mi je wskaż na zdjęciu bo gdzieś nie wiem gdzie są :wink:
Proszę: (chyba to te, na czerwono)

Karol22m napisał:
do czego będą potrzebne?
To zabezpieczenie. Trzeba je wpiąć w linie zasilania, będą skutecznie ograniczać prąd dzięki
czemu nic więcej na płytce się nie spali. (co najwyżej te rezy)

Zmierzyłem te rezystory i każdy z nich ma ok 98 om

[ Dodano: 2010-01-20, 11:51 ]
Panowie, to jest jeszcze jakiś pomysł co może być nie tak, czy kupić te kondensatory, założyć i kupic te rezystory. i zobaczyć, czey będzie chodzić?
Ale nie chce spalić drugiego STK ... :cry:

Karol22m napisał:
Panowie, to jest jeszcze jakiś pomysł co może być nie tak, czy kupić te kondensatory, założyć i kupic te rezystory. i zobaczyć, czey będzie chodzić?
Ale nie chce spalić drugiego STK ... :cry:
Dokładnie tak trzeba zrobić a te rezystory zabezpieczą przed spaleniem STK.
Wydaję mi się że najlepiej je będzie wsadzić wylutowując nóżki + i - od mostka i tam je przylutować.

Czyli mam kupić 4 te rezystory, po dwa na stronę ??
napisz jeszcze raz jak możesz jakie dokładne parametry muszą być tych rezystorów aby było ok.
Ale zastanawia mnie jedno, co jest przyczyną takiego napięcia przy STK, jak prawdopodobnie od nowości nic w nim nie było wymieniane i chodziło... coś z jakimś elementem musi byc nie tak...

10om 5W będą ok.
Karol22m napisał:
Ale zastanawia mnie jedno, co jest przyczyną takiego napięcia przy STK, jak prawdopodobnie od nowości nic w nim nie było wymieniane i chodziło... coś z jakimś elementem musi byc nie tak...
Jakiego napięcia ? tam na STK jest normalne napięcie zasilania przecież.

tak jak pisałem wcześniej na STK na 12i 14 ścieżce jest 139V a powinno byc normalnie chyba 87V

Powrót