• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem z zasilaniem

Reakcji
0
mam transformator (nie toroidalny) z symetrycznym uzwojeniem dwa razy 25V. Po wyprostowaniu i przefiltrowaniu przez kondensatory 11000 na strone wyszł mi -+60V. Razem 120 V. Przecież to paradoks. Powinno wyjść ok. 36V. Dlaczego tak mi sie stało . Pomóżcie?!!

Obciazanie nie zmniejszy tak napiecia. Mysle ze napiecie wtorne jest znacznie wyzsze lub zle cos mierzysz.
Pozdro
Dexter

Tez miałem kiedys taki problem i sie okazało że muj miernik za 20zł tak dobrze mierzy. Dlatego dawno sie go pozbyłem. Zmierz napiecie jakimś innym multimetrem. I napisz czy to było to.

też wpadłem na taką koncepcje (wyładować kondensatory ,gdyż może być w nim jakieś stare napięcie)
ale to nie działa i dalej mam -+60V. Szczerze mówiąc też mam miernik ( jeszcze tańszy niż 20 zł) jednak sprawdzał się wczześniej

Zrób tak jezeli masz +- 60V to razem masz 120 V podłacz do tego żarówke na220V 100Wat lub inna I sprawdz czy napiecie na wyjsciu jest nadal ok 120V jak tak to transformator musi miec napiecie wtórne 2x43V. Czyli twój miernik na 100% kłamie

Jaka moc ma to trafo jezeli duzo to niezły wzmak bys z tego zrobił :)

Pewnie twój miernik zle mierzy napiecie przemienne.

jest to stary transformator (Unitroski) szczerze mówiąc to niewiem dokładnie jaką ma moc , podejrzewam ,że ok.
150 W

Z starego radia UNITRA posiadająca także wzmacniacz zbudawany na tranzystorach 2n3055
(dokładnie nazwy tego modelu nie wiem)

jakiej wartosci były kondensatory w tym wzmaku, na jakie napiecie? Jezeli powyżej 60V to trafo tak jak wczesniej pisałem 2x43V zmiennego.

Najleszy wyczyn jaki znalazłem we wzmakach to napiecie po wyprostowaniu 45V a kondensatory stare takie ogromne 15000UF 40V. Ale co tam sprzet rosyjski. Wyciskaja ile sie da:)

już rozwiązałm ten problem. Miałem zły miernik napęcia. (za 20 zł) Dzieki wszystkim za pomoc.

Powrót