• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problemy z car audio

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
128
witam
zrobilem koledze suba do samochodu. kiedy testowalem go w domu to wszystko bylo OK
po podlaczeniu w samochodzie glosnik lata jak szalony a basu zdecydowanie brakuje
na pewno nie jest to wina wzmacniacza

co moze byc tego przyczyna??

sprawdze jeszcze ustawienia w radiu.

Może za słaby wzmacniacz i się przesterowuje? Albo coś nie tak z ustawieniami radia. Pozdrawiam!

Opisz coś więcej.Co to za głośnik,czy br a jeśli tak to jak strojony.Jaki wzmak,jakie cięcie.Bo inaczej to trudno cokolwiek wyrokować.Z tego co piszesz może być przyczyną zbyt niskie cięcie,auto to nie dom.Tam nie uzyskamy takiej efektywności w dolnych zakresach jak w domu.

sub to 2*SW1203z w 100l br strojony na 35Hz
wzmacniacz to Blaupunkt GTA450
ciety na wzmacniaczu ok 120Hz
radio to jakis pioneer
wszystko jezdzi w Transicie

problemem nie jest wzmacniacz ani samochod tylko sygnal podany na wzmacniacz
w domu podalem sygnal z kompa na ten wzmacniacz przy identycznych ustawieniach i gralo o wiele lepiej i czysciej
w samochodzie glosniki lataja i slychac jakby byly wysterowane, ale kiedy wzmak sie wysteruje to piszczy, a tu nic
sprobuje podac sygnal z innego zrudla juz w samochodzie

wedlug mnie problemem sa tu ustawienia w radiu albo jego uszkodzenie
sprawdze to kiedy bedzie mial kumpel wolne bo narazie bryka jest w trasie

przez co wychodzi sygnał z radia? pociągnięty przez oryginalne czincze czy jakieś kombinacje?

i jeszcze jedno.. jak testowałeś w domu to z czego zasilany był wzmak? i jak zasilany jest w samochodzie?
którędy kable i jakie?

sygnal z radia idzie przez chinche markowe dobrej jakosci
zasilanie przez kable 10mm2 bezposrednio z akumulatora
w domu sprawdzalem na zasilaczu AT ze starego kompa - dochodzilem tylko do polowy glosnosci bo zasilacz nie wyrabial (tylko 8A wydajnosci)

nie bardzo wiem co tu do rzeczy moze miec radio skoro glosniki sie ruszaja znaczy graja. Niestety te alfredy sa strasznie kiepskie tylko wygladaja fajnie.

ej
1. czy kabel zasilajac zy jest pociagniety kolo czinczy ?? ;] ( nigdy sie nie ciagnie po tej samej stronie ) a tak pozatym to te 10mm nie jet takie zle
2. chalupa to cos innego niz samochodzik !! hm ... chodzi o to ze glosnik gra na wolnej przesztrzeni

a moze radio rzeczywiscie slabo steruje wzmacniaczem,
a podłaczałes tego suba bez wzmacniacza do radia,czy jest lepiej<co nie znaczy głośniej>

nadzik, ble ble ble
to było pytanie czy kolega podłaczał tego suba do wyjścia mocowego radia :
<speaker out>lub <power out>lub <out left front>lub < out right front>lub <out left rear> lub <out right rear>

i pytanie czy po takim podłączeniu subwoofera pod koncówke mocy radia jest ten sam efekt(glosnik lata jak szalony), wiadomo ze glosniej nie bedzie bo radio samo w sobie ma mniejsza moc< niz ten odzdzielny wzmacniacz> ,ale za to moze nie bedzie tego zlego efektu ktorego przyczyna moze byc złe wysterowanie tegoz oddzielnego wzmacniacza Blaupunkt GTA450

[ Dodano: 2005-05-06, 14:28 ]
jeszcze coś??

;] spox niezakumalem o co chodzi ... teraz juz wiem .. ;] jeszcze raz napisze !! ::::
1. czy kabel zasilajac zy jest pociagniety kolo czinczy ?? ;] ( nigdy sie nie ciagnie po tej samej stronie ) a tak pozatym to te 10mm nie jet takie zle
2. chalupa to cos innego niz samochodzik !! hm ... chodzi o to ze glosnik gra na wolnej przesztrzeni / na wiekszej powieszchni

brat z pokoju wstawil suba do samochodu i okazalo sie ze w pokoju subij jest super extra odlotowy a w samochodzie jest 2 razy mniej slyszalny

faktycznie kabel sygnalowy idzie razem z zasilajacymi
sprobuje przeniesc, ale niemam kiedy
sprawdze tez na wzmaku z radia, ale to chyba nic nieda

Pawel S., podłącz jakiś inny sygnał z zewnętrznego źródła i już będziesz wiedział, czy problem jest z zasilaniem, wzmacniaczem czy z sygnałem.

Też miałem taki problem, u mnie też idą kable zasilania i sygnału razem ale to nie było tym spowodowane.

U mnie radio dawało za słaby sygnał, bo to jakiś stary model był. Poradziłem sie kolesia który zajmuje sie Car Audio i podłączył mi pod inne radio i było już git.

Ale u ciebie może być też tak że masz podłączone te dwa czteroomowe alfredy równolegle pod wzmaka czyli razem mają impedancje 2R, a takie rozwązanie przy wzmaku mostkowym nie jest za dobre.

chce wlasnie podlaczys sygnal z discmana tylko nie mam kiedy
kazdy glosnik jest podlaczony pod jeden kanal
suby na tylne kanaly
2drozne pioneery na przednie kanaly

ejsli wystapi u ciebie problem taki jak u koleg ze bedzie sygnal zanikal to sprawdz czy masz na wzmaku wejscia WYSOKONAPIECOWE jesli tak to mozeesz podlaczyc pod nie wyscia mocowe z radia ... chodz jestem przekonany ze powodem jest polazenie kabli sygnalowych obok napieciowych ... ale czlowiek zawsze mozeessz sie mylic ;] pozdro

Powrót