• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

problemy z iloscia basu.

• Autor wątku Autor wątku speq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
witam, mam taki problemik i licze, ze ktos mi pomoze.

mianowicie mam zrobione juz pudelka do kolumn, mam zwrotki i mam glosniki. wszystko do kupy jest zmontowane, ale nie jest wykonczone. glosniki to:

ARV 104-05-08
ARN 188-04-08

zwrotnica jest cieta na 3,5 kHz i ma nachylenie 12/12 dB

wszystko gra w 24l i do tego wytlumione jest 4 cm welna mineralna na kazdej ze scianek procz scianki, na ktorej sa przykrecone glosniki.

wiedzialem, ze nie osiagne zabojczego basu z tego zestawu ale to co mam nie napawa mnie w ogole optymizmem. bas jest szybki ale nie schodzi zbyt nisko. czy sa jakies mozliwosci ciut nizzego zejsca? czy BR cos da? bylbym wdzieczny za pomoc.

Nie znam tego głośnika ale ARN-y zazwyczaj lepiej wypadają w BR. Poza tym ze względu na porażającą średnicę membrany, basu z tego i tak dużo nie będzie i przydałby się subwoofer. A może są podłaczone w przeciwnej fazie?

sprawdzalem 4 razy przed przylutowaniem kabli do glosnikow i jest na 100% dobrze przylutowane.

nad subem mysle, ale poki co nie ma na niego pieniedzy :( i nie wiem kiedy beda...

jak obudowa jest zamknieta to ilosc basu ratuje tylko postawienie kolumn w rogach pomieszczenia. Dodanie b-r tez podbije bas kosztem jakosci i niskiego zejscia ale na pewno bedzie go wiecej.

jestem sklonny dodac rurke bass reflex, gdyz ani tutaj gdzie mieszkam, ani tam, gdzie mieszkac bede nie mam mozliwosci postawienia kolumn w rogach (tutaj za malo miejsca i cale 6 m^2 a tam poddasze i 15 m^2). suba zbyt szybko nie ujrze u siebie a wiec pozostaje BR. jak najlepiej zestroic BR zeby mialo to sens?

Dla srednicy otworu 5cm posluchaj rurki od 5 do 15cm dlugosci.

JA mam te głośniczki 2xARN188 w 40l bass-reflex 8x11.
Bas jest jak pisali poprzednicy, jest go napewno wicej niz w zamknietej obudowie (wiem bo miałem) jest on jednak momentami ospały i mam wrażenie ze góruje nad resztą pasma, ale to takie moje odczucie ;)

Powrót