• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problemy z kalibracja jiga

DeKeR, to spróbój zbramkować pomiar bardziej,tuż przed pierwszym odbiciem.
Sam robiłem pomiary w małym pokoju i wychodziły ładne,gładkie.
Sprawdz i wrzuć screena.

No ja dużo sil poświęciłem walce z odbiciami w malym pokoju i jest kiepsko, mozna uzyskac pomiary ale trzeba sie nagłowić, wytłumiać odsuwać przesuwać a w małym pokoju okazuje sie ze kazda sciana jest zbyt blisko i cos odbija albo jakas inna przeszkoda.

Rozdzielczosc pomiarow niestety slabnie z krótką bramką pozatym nie zmierzy pasma ~500 - 1500 hz poprawnie. Oczywiscie mały pokoj oznacza dla mnie 10 - 11 metrów.

Dlatego postanowilem robic pomiary na laptopie ale do dzis nie wiem jaką kartę mam zakupić...

Rfck, nie do konca się zgodze.W 9m ja zaczynałem robić pomiary i wykresy dało sie uzyskać przyzwoite i od 500Hz poprawne.Oto przykład:

To już niewiem czym spowodowane są te Wasze krzaki.

WIem ze się da ;-) ale niestety pomiar bedzie obarczony odbiciami i troche przekłamie naturalną charkę głośnikow. Musialeś robic przeciez krótką bramką pomiary no nie?!
Tymbardziej dziwi mnie ze wkleiles charke 3dróg ;P ale widzę że podział jest wysoko jak na 3drożne. Jak myslisz od ilu pomair jest wiarygodny?

Musze jednak przyznac ze wyglada przyzwoicie, jakie zabiegi stosowales w pomieszczeniu dla uzyskania takich charakterystyk ?

Tak btw to nie wydaje mi sie ze pomiar jest od 500 hz wiarygodny ;-)

Pomiar poprawny od 800Hz.Te pomiary na szybko były zrobione,był to jakiś subik i postawiona na nim satelitka komputerowa,co do podziału to szły experymenty :)Ja zawsze stawiam kolumne w taki sposób że między mikrofonem a frontem kolumny pośrodku tych dwóch rzeczy robię jak największe pole do manewru dzwiękowi,jak najwiękrzą płaszczyznę.Przy powierzchniach które są najbliżej daje lużno ułożony śpiwór.Tyle.

Powrót