• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problemy z SW

Wyglada ze preamp jest ok. Mozesz w Sprectra Lab obejzec co sie pojawia na wejsciach karty. Wlaczasz generator np 1khz i patrzysz na osobne wejscia L i P, na jednym powinien byc elektryczny sygnal ze wzmacniacza a na drugim akustyczny z mikrofonu. Mozesz obserwowac to uruchamiajac analizator widma lub oscyloskop. Jesli bedzie ok to znaczy ze to problem softwerowy z SW.

irek, - ja nie jestem elektronikiem, to tylko moje hobby. Co to jest Spektra Lab. Jeżeli dobrze Cię rozumiem to samo mogę zrobić w SW. Wysyłam pulse response i sprawdzam w prawym i lewym kanale jak wyglądają zapisy. U mnie teraz w lewym kanale czyli bezpośrednio pik ma wartość około 8k a w prawym czyli po przejściu przez układ wzmak , głośnik, mikrofon, preamp i Jiga ma wartość 50, ale kształt taki sam. Przy poprzednich pomiarach w prawym kanale było około 600. Po połączeniu wyjścia z karty zamiast do wzmaka do Jiga na prawy kanał to zapisy są takie same. Stąd wniosek że wzmocnienie mikrofon preamp jest zdecydowanie za małe.

To juz wiemy, chcialem zebys to samo sprawdzil na innym programie zeby wyeliminowac to dziwne wieszanie sie SW.

Mozesz probowac zblizyc mikrofon do glosnika i zobaczyc czy sygnal bedzie wiekszy. Ale cos mi sie wydaje ze po prostu ten sygnal nie dociera do karty muzycznej i lapiesz tylko przesluch. Mozesz miec jeszcze balans przestawiony, jesli takowy jest.

Zobacz jak masz ustawiony mikser odtwarzania i nagrywania.

Jakbys potrafil to mozesz zewrzec oba kanaly wejsciowe wtedy karta zmierzy sama siebie i powinienes miec plaska charke.

Powrót