• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Program a-la "cross over" na PC

Reakcji
0
Witam, poszukuje programu którym, bedę mógł odciąć pasmo od 40-35 Hz w dół. Chodzi mi o taki, swego rodzaju "cross over" na komputer. Muszę zrobić małą imprezę na domowym sprzęcie, a nie mam "krosa" czy tam filtru górno-przepustowego. Proszę o pomoc. :)

Tak, oczywiście- muza z kompa hehe :P (zapomniałem dodać)
Dzięki. Znacie może inne programy z taką funkcją?

---------- Post dodany o 15:23 ---------- Poprzedni post o 15:19 ----------

Lecz mam małe wątpliwości, czy zadziała to na karcie stereo. Nie znam perfekcyjnie angielskiego ale
This software needs to run on a WinXP PC equipped with a multi-channel sound card (e.g. 5.1 or 7.1 surround sound card) feeding the various voices of a multi-amplifier and loudspeaker active configuration set-up.
System Requirements

PC
Multichannel sound card, such as a 5.1 or 7.1 surround card
WinXP PC (SP2 and above),
Foobar2000 version 1.x
Multi channel amplifier and Speakers
z tego zrozumiałem, że obsługuje jedynie karty "multi-channel".

---------- Post dodany o 15:26 ---------- Poprzedni post o 15:23 ----------

Ja niestety, muszę mieć program który obetnie pasmo poniżej tych 35 Hz w karcie stereo. :unsure:

Program obsluguje kazda karte, ale jesli chcesz odciac bas z satelit oraz odciac wysokie z suba, to w jakis sposob chcesz to zrobic za pomoca karty stereo?

Do samego odciecia basu wystarczy byle korektor ze sterownikow karty.

Witam ponownie. Foobar 2000 z wtyczkami, nie daje mi efektu kotry chce osiągnąć. Moze źle opisuje problem: Potrzebuje programu kotry dla np. lewego kanału (w karcie stereo) obetnie niskie częstotliwości, a dla prawego wysokie. Najlepiej żeby była możliwość regulacji tych odciec. Znacie taki program?

Witam ponownie. Foobar 2000 z wtyczkami, nie daje mi efektu kotry chce osiągnąć. Moze źle opisuje problem: Potrzebuje programu kotry dla np. lewego kanału (w karcie stereo) obetnie niskie częstotliwości, a dla prawego wysokie. Najlepiej żeby była możliwość regulacji tych odciec. Znacie taki program?

No to tak sie nie da. Proponuje isc w strone podpowiedzi Lukasza. Kup po prostu zwykly korektor stereofoniczny i obetnij sobie pasmo jak bedziesz chcial. Dzis takie urzadzenia sa dosc tanie.

Kup po prostu zwykly korektor stereofoniczny i obetnij sobie pasmo jak bedziesz chcial.

Ale to tak nie zadziała. Bo korektor odetnie część pasma, załóżmy -6db, a nie wytnie mu całości tak, ja działa zwrotka, że nic już nie będzie (bo Kononowicz zakazał :razz:).

wydaje mi sie, ze wystarczy
mam taki korektor diory w komplecie ze wzmakiem w domu
ale szkoda mi czasu na taka zabawe
moge oddac w dobrej cenie ;)

Dlaczego nie zadziala? Jesli korektor bedzie mial zakres pracy +-12db, to zmniejszajac wszystkie suwaki od dolu do np 35-50hz bedzie dzialac jak aktywny filtr gornoprzepustowy. Gorzej bedzie w druga strone, bo korektor nie zadziala dostatecznie dla pasma srednich i wysokich czestotliwosci. Ale moze i tak warto sprobowac. Ewentualnie mozna poszukac zwrotnic aktywnych car audio. Czasami mozna kupic za mala kaske, zasilanie z malego akumulatora i po problemie.

W sterownikach kX wszystko to mozna zrobic. Tylko one nie dzialaja ze wszystkimi kartami. Musialbys na stronie www sprawdzic.

Tez myślałem nad korektorem :) kX nie obsługuje mojej karty. Moze znajdę inna.. Chyba zostanę przy korektorze. Dzieki za pomoc Panowie :)

Powrót