• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

program do ukladania/sortowania zdjec

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
147
od dlugiego czasu zabieram sie za napisanie tutoriali (moze ktos jeszcze pamieta o co chodzi :P ) ale jak tylko zabieram sie za to i zaczynam ukladac zdjecia w wordzie to sie wkurzam i szybko z tego rezygnuje...

tak wiec czy znacie jakis inny program w ktorym bede mogl ladnie poukladac i posortowac zdjecia i pozniej dorobic opis?
odrazu pisze ze nie chodzi o cos pokroju ACDSee czy IrfanView tylko wlasnie o jakas alternatywe dla worda czy open office'a

Blitzer, cooo? InDesign to program do przygotowywania grafiki do druku, poligrafia - te sprawy.

Paweł nie wiem za bardzo o co Ci chodzi :)

Chcesz opis zdjęcia dawać NA zdjęcie? Czy dodawać do zdjęć obramówkę i na tej obramówce opis? Czy w ogóle zrobić jeden plik z albumem?

Alternatywa dla worda to openoffice, alternatywy alternatywy nie znam żadnej szczerze powiedziawszy. Ale jeśli chodzi o samą obramówkę i tekst na obramówce to nie wiem, czy tego picasa nie potrafi ... Jeśli nie to pozostaje Ci Word, albo programy z półki dla profesjonalistów, takie właśnie jak indesign, corel, photoshop .. :???:

cudny90 napisał:
Paweł nie wiem za bardzo o co Ci chodzi

Chcesz opis zdjęcia dawać NA zdjęcie?
nie
chce zrobic dokladnie to samo co mialem robic w wordzie - wpakowac pelno zdjec i miedzy zdjeciami dodac opis
najwygodniej byloby to robic na forum ale to by trwalo bardzo dlugo :???:

Przyznam się, że nie korzystałem nigdy z indesign, ale z tego, co sobie wyobrażam, wygląda on podobnie do Corela? Jeśli tak, to się nie nadaje.

Ja mialem tylko kilka godzin zajec z tego ale mysle ze moglby sie sprawdzic, to cos jakby polaczenie programu do obrobki grafiki z edytorem tekstu.

A co z tym potem: jako strona WWW czy jako zewnętrzny np. doc, pdf itp.

Bo jeśli to drugie profesjonalnie zrobisz to w darmowym Scribusie (jest po polsku) w formacie PDF.
Prościej się chyba nie da.

http://www.scribus.net/

Pawel S. a nie mozesz otworzyc okna nowego postu, wkleic linki do miniaturek, opisac i potem dodac ten post?

Po co Ci az soft do tego? Tak jakos nie moge zrozumiec po co Ci to :)

na poczatku dokument
jak sie sprawdzi i poprawi sie bledy/sugestie to moze wyladuje na stronie

no to moze pojdziemy od innej strony - wie ktos jak latwo poukladac w wordzie ponad 100 zdjec?
bo jak wczytam wszystkie to pozniej mam problemy z ich przestawianiem :???:

niech wam zrobi admin o ile nie macie, ukryty dzial, zrobisz sobie tam topic do przygotowania, opiszesz na cacy a potem przekopiujesz tresc na gotowo

odrazu wepchasz linki do fotek jak jak ma byc

tom3kk napisał:
Pawel S. a nie mozesz otworzyc okna nowego postu, wkleic linki do miniaturek, opisac i potem dodac ten post?
oczywiscie ze moge...
tom3kk napisał:
Po co Ci az soft do tego? Tak jakos nie moge zrozumiec po co Ci to
bo to ok 400 zdjec :P

[ Dodano: 2010-01-22, 23:05 ]
tom3kk napisał:
niech wam zrobi admin o ile nie macie, ukryty dzial
jest
tom3kk napisał:
zrobisz sobie tam topic do przygotowania, opiszesz na cacy a potem przekopiujesz tresc na gotowo
robilem tak z kilkoma moimi tematami
ale to bym robil miesiacami jakbym mial tak robic :???:

Pawel S., najprościej to będzie w htmlu :) a potem print to pdf ;)

Najlepsza opcja - szablon mogę Ci przygotować, ty tylko będziesz wklepywał nazwy plików zdjęć i opis w dane miejsca :) Potem otwierasz jako stronę, drukujesz do pdfa i jest super pdf ze wszystkim :)

HTML, język programowania, podstawy budowania stron www.

Finał będzie taki, że będziesz miał stronę www ale będą to same zdjęcia i opisy - tak jak to sobie wymarzyłeś, wielkość ustali się jedną - stałą, to samo z czcionką, kolorem itp. itd.

Opisy będziesz wpisywał w notatniku, tzn.

na przykład:

<p class="opis">TUTAJ OPIS ZDJĘCIAblebleble</p>

Taki element to jedno zdjęcie z opisem. Kopiujesz to 400 razy i uzupełniasz.

Na końcu instalujesz "drukarkę" PDF printer ( system widzi to coś jako drukarke normalną ) i drukujesz, tyle, że wynikiem nie jest kartka papieru, a plik pdf :) - to jest programik mały rzędu pare mega.

EDIT: Sam coś takiego mam: http://cudny.ovh.org/kolumny.html

Tyle, że Twoja "strona" będzie u Ciebie na dysku.

Pawel S., zainteresuj się Photoshop Lightroom'em Adobe'a. De facto jest to cyfrowa "ciemnia" ale pozwala otagować każdą fotkę, dodać opis, a potem całość wyeksportować do web'a jako galerię.

Powrót