• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt 22m2 by 44kw

• Autor wątku Autor wątku 44kw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam.

Oj jakiegoś czasu planuje wykonanie dobrej klasy głośników. Myślałem nad kopiami Nextonów M100 jednak myślę że są za małe do mojego pokoju... 22m2 i w 1/4 pokoju skos poddasza.

Myślałem także aby dać głośniki z Nextonów i dołożyć do kolumienek trzeci głośnik - niskotonowy.

Prosiłbym was na początek o pomoc w doborze przetworników. Wyliczyć sobie wsio bez problemu wyliczę (oczywiście przedstawię Wam moje rozważania i obliczenia poddamy ewentualnym korektom).

Słucham wszystkiego co mi wpadnie do ucha. Poczynając od instrumentala (np. Gary Jules - Mad World) a kończąc na metalu - Korn, Serj Tankian (wokalista SOAD - polecam jego singiel Elect the deatch) jak i sam SOAD itd. Poza tym bardzo lubię muzykę Katie Melua itp. Nie słucham typowej klasyki.

Co do tonów. Jak większość z nas dążę do neutralnego brzmienia - lecz podkreślam że stawiam dużą uwagę na bas - jakość, szybkość, soczystość - co nie oznacza że ma mi zagłuszać całą scenę.

Ostatnia rzecz. Cena. No kurcze.. W gotowych kolumienkach chciałem się zmieścić w 1500zł komplet (2szt). No ale proponujcie może warto dopłacić a może nie będę musiał tak finansować.

Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi,
Kuba

Hmm. Jakoś nigdy nie przemawiały do mnie konstrukcje tego typu. Średnica nie kłóci się z basem?

PS: też pochodzę z wołomina ;)

EDIT: No to może taki USHER i do tego może tania ale dobra kopułka STXa z Nextona Jak Wam wygląda takie połączenie?

44kw napisał:
Hmm. Jakoś nigdy nie przemawiały do mnie konstrukcje tego typu. Średnica nie kłóci się z basem?
absolutnie NIE
44kw napisał:
No to może taki USHER i do tego może tania ale dobra kopułka STXa z Nextona Jak Wam wygląda takie połączenie?
usherek tak. bardzo chwalony. jednak wolalbym dolozyc te 100zl i kupic vife XT25. ten STX niby dobry ale jednak nie popisal sie na AS2007

44kw napisał:
EDIT: No to może taki USHER i do tego może tania ale dobra kopułka STXa z Nextona Jak Wam wygląda takie połączenie?
weź dołóż ta parę dyszek na vife, ew ushera - wtedy miałbyś zwrotę zaprojektowaną do np takiego zestawu:
http://www.akkus.com.pl/index.php?grupa=zestaw_szczegoly&symbol=v2.1&lang=pl&dh=dt
STX AX nie jest zły, ale napewno nie nadaje się do niskiego podziału jaki to wlaśnie zastosowano w nextonach z AS - był w okolicy 2k :)

[ Dodano: 2007-12-04, 13:36 ]
PS: też pochodzę z wołomina ;)
a wołomin takie male miasto :P :)

Acha. A Vifa XT19? W necie można wyczytać że jest lepszy od XT25.
pomiary pokazują , iż ma on lepsze parametry jeśli chodzi o zniekształcenia nieliniowe , niż jego większy brat ,a i wykres SPL dobitnie świadczy , iż ma dużo lepsze charakterystyki kierunkowe.
Cytat z Forum Audiostereo.pl

Bez zastanowienia kupiłbym Ushery jak w podanym zestawie ale to nie cena dla mnie. Za komplet kopułek najchętniej dam max 250-300zł.

Shiver napisał:
Tu masz bardziej budżetową wersje tego zestawu na usher'ach:

http://www.akkus.com.pl/i...=&lang=pl&dh=dt
fajnie. wlasnie sie zastanawialem kiedy powstanie cos na tym tanszym niskotonowcu...

wie ktos cos o tej kopolce??

[ Dodano: 2007-12-05, 17:11 ]
uwielbiam ten cennik akkusa...

zwrotnica prawdopodobnie bedzie wygladala jakos tak.
usherniesprawdzoneulozece7.jpg

tylko niewiem z ktorej strony jest rezystor w torze wysokotonowym...

Witam

Przetworniki już dobrałem lecz mam problem... wybrałem zestaw Akkus'a V2.1 (będę kupować oddzielnie aby troszkę zaoszczędzić) i co sie okazało chłopcy zrobili remanent i nie ma na stronie podanych już części do zwrotnic a co za tym idzie projektu zwroty... Napisałem z pytaniem o udostępnienie spisu części lecz odmówiono mi ze względu na zmianę zasad sprzedaży kompletów - jedynie całość bez możliwości zmiany elementów... Więc kieruje do Was pytanie. Czy zna ktoś spis elementów i projekt zwrotu w zestawie Akkus V 2.1? Będę niezmiernie wdzięczny.

Projekcik rozpoczynam (oby) w marcu bądź kwietniu - jak narazie zbieram zasoby i fundusze :)

Pozdrawiam,
Kuba

Witam Panów.

Z racji kłopotów finansowych będę musiał zainwestować w coś ciut mniej kłopotliwego (znalezienie projektu zwroty kupowanie części do niej w wielu sklepach) i postanowiłem wybrać zestaw z Akustyka taki sam jak nasz kolega z forum - HX18. Brałem pod uwagę również zestaw XT1 lecz myślę że nie dał by mi tyle basu ile wymagam :).

Zestaw HX 18 jest dość tani (1080zł za przetworniki, komplet części do zwrotnic oraz projekt) i powinien starczyć w pokoju 22m2.

Mam parę pytań.

Jakich dobrych jakościowo terminali użyć (bi-wiring) ? i czy w ogóle jest sens robić bi-wiring

Jakie kable głośnikowe polecacie?

Czy warto zainwestować w cynę lutowniczą WBT?

W jakim solidnym i normalnym cenowo sklepie internetowym najlepiej zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne rzeczy do wykończenia zestawu?

I prośba do MODERATORów. Mogli byście zmienić temat "Projekt 22m2 by 44kw". Mógłbym wtedy spokojnie sobie o wszystko w jednym temacie pytać :) Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,
Kuba

www.polink.com.pl

maja fajne solidne terminale, dobre stosunkowo tanie przewody i wszystko co niezbedne do kolumny poza obudowa

nie uzywam bi-wiringu ani bi-ampingu ale taki terminam ma swoje zalety - zawsze moge odlaczyc ktoras sekcje i sprawdzic na ktorym glosniku sa zaklucenia...

Rzeczywiście sklep ładnie zaopatrzony. Ciekawie wyglądają widełki z miedzi złoconej lecz cenowo stoją jak u jubilera. Nie wiesz może czy sprzedają przewody dla zwykłych śmiertelników? Tzn napisane jest że sprzedają całymi szpulami 100-300m. Trochę to niepokoi :). A przewodziki ciekawe. Szczególnie seria Jantzen Solid Core Full Range. 2x0,5mm2 do wysokotonowych i 2x1mm2 do nisko-średnio tonowych. Ale czy nie za cienkie?

44kw a nie lepiej kupić w sklepie elektronicznym jakiś kabelek OFC 2x2,5 mm2? Ja ostatnio płaciłem 3pln za metr, także nie tak dużo. Jak podałeś: 2x0,5 na wysokie a szczególnie 2x1,0 na niskośrednie to chyba ciut mało.

caMaro napisał:
a nie lepiej kupić w sklepie elektronicznym jakiś kabelek OFC 2x2,5 mm2?
jak kupisz w pierwszym lepszym sklepie to gwarantuje ze niebedzie to nawet OFC lecz pewnie miedziowane aluminium...

w polinku smialo sprzedaja kable na metry. ja kupowalem po pare metrow najtanszych 1,5 i 2,5mm. ceny sa wyzsze niz w "sklepie" ale jak tylko dostaniesz ten kabel w swoje rece zrozumiesz dlaczego - poprostu polecam ;)

wideli sa drogie bo sa naprawde pozlacane lub importowane...

na wysokotonowke bym dal lepszy kabel ale na mid-woofera daj spokojnie zwykle 1,5-2,5mm

jezeli masz jakies pytania to smialo pisz maila do nich - super obsluga

No w sumie. Na wysokotonowca z 2x1mm2 a na nisko średnio 2x1,5mm2. Obok mnie jest centrum STXa i Nextona zarazem (znam córkę szefa ;)) to skoczę do nich i zapytam czy mają mniejsze rozmiary (dla wysokotonowego) bo na stronie widać jedynie 1,5mm2 oraz 2,5mm2. Ewentualnie zapytam o wyższą klasę kabli używanych właśnie przez Nextona.

Pytanie kolejne :) Chciałbym zrobić kable kolumna - wzmacniacz z wtykami bananowymi. Długość kabli 2x 2metry. Jakich kabli użyć, co z nimi zrobić, jak wykonać aby dobrze grało, jakich innych części użyć? Nie mówię tu o kablach hi-end tylko dobrych DIY bananowcach za przystępną cenę. Zapewne nie jeden z Was robił własne kable. Także czekam na Wasze wypowiedzi :)

EDIT: Pawle dopiero przeczytałem Twojego posta :) Skoro mówisz i polecasz - niech tak będzie :)

Więc na midi będzie OFC 1,5mm2 a na wysokotonowca będzie ten 1mm2 Jantzen Solid Core Full Range.

Wiem czego sie spodziewać ale już od tego pomysłu odszedłem :) A właśnie te Supry w Nextonach dla niskośrednio mają przekrój 2x 4mm2 a dla wysokotonowego 2x1,6mm2. Grube nie?

one chyba sa tak dla szpanu zrobione

ja u siebie dalem 1,5 i 2,5mm poniewaz innych tanich wtedy niemieli w polinku. kupilem najtansze i jestem bardzo zadowolony wiec z drozszymi byloby jeszcze lepiej...

Posiedziałem trochę i zakończyłem projekt obudowy. Wersja V1.0. Teraz czas szukać uchybień, wnieść poprawki i można powoli budować :). Załączam 2 rysunki (nie potrafię posługiwać się graficznymi programami itp.).

Na jednym widać szkielet wnętrza. Będzie to szkielet wykonany z 5 elementów.
Główny i największy element - rusztowanie. Będzie usadzone równolegle do bocznych ścian kolumny. Wyraźnie widać wycięcie aby układ magnetyczny głośnika miał dużo miejsca.
Do rusztowania zostaną przytwierdzone 4 kolejne płyty ułożone poziomo. Wycięcia narysowałem tylko na jednej z lenistwa.

W ten sposób powstanie rama sklepiająca całą komorę midi-woofera. Na górze, na dole i po 4 stronach świata. Na rysunku nie widać (to tylko przykład formy ramy) wszystkich wycięć - jedynie przykładowe. Każda dziura powstała w wyniku tworzenia ramy zostanie ręcznie wyszlifowana i zaokrąglona. No i finito. Jeszcze myślę nad następnym poprzecznym wzmocnieniem w górnej partii ramy. Nieduże w formie walca przebiegające z jednej ściany poprzez ramę do drugiej ściany. Cała rama zostanie wykonana z płyty MDF o grubości 15mm.

Na rysunku drugim widnieje prowizoryczny plan kolumny w skali 1:5 (przynajmniej u mnie ;) ) więc widać realne proporcje. Nie jest to ani poprawnie ani ładnie zrobione ale ja sie łapie. Wymiary mam w głowie. Wszystkie ściany (prócz frontów i ramy) zostaną wykonane z 25-milimetrowego MDFu zaś front z 30-milimetrowego MDFu. Co ważne. Obszar zacieniowany to właśnie główny słup ramy. A gruba linia pokazuje komorę midi-woofera i tym samym położenie ramy ów komory :)
Poniżej komory HDSa jest komora dla zwrotnicy a z kolei poniżej komory zwrotnicy jest komora na dociążenie - piach albo jakiś żwir - o pojemności 4,3 litra. Oczywiście dno będzie solidnie na kołeczkach przymocowane do wszystkich 4 ścian.
Wymiary zewnętrzne obudowy: w = 95cm, sz = 22,5cm, gł = 30cm.

Teraz sprawa pojemności. Cała komora HDSa ma pojemność 21,43 litra a objętość gotowej ramy wyniesie około 1,5litra więc dla cudeńka zostaje koło 20 literków do dyspozycji :) Do tego tunel BR o średnicy 5,5cm i długości 14cm i gitara gra.

Czekam na wasze opinie i sugestie. Jeśli coś nie jest jasne walcie śmiało.

Uff idę spać ;)

Pozdrawiam,
Kuba

PS: szkoda że tylko do 55kb.

Załączniki

• p1180049_140.jpg
    p1180049_140.jpg
    30.4 KB · Wyświetleń: 0
  • p1180048mini_138.jpg
    p1180048mini_138.jpg
    46.9 KB · Wyświetleń: 0
Powrót