• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt AVS 2018 - SB Acoustics Satori TW29RN-B + MW19PNW-8

Tydzień temu złożyłem tam zamówienie i nic się nie dzieje. Przy zamówieniu nie dało się zapłacić z góry. Firma chyba umarła.

Rezystory w zwrotnicy mają najmniejszy (znikomy) wpływ na brzmienie. Kup zwykłe rezystory metalizowane i będzie ok. Nawet ceramiczne, te najtańsze nie będą degradować brzmienia.

Druga sprawa. Między głośnikami będzie 7 mm a między tuba a głośnikiem 11mm. Nie będzie się to rzucać w oczy.

Zmieniłem minimalnie wymiary o kilka mm.
Otwor środkowy wyszedł o 2mm za duży niestety.

1000017207.jpg

Ostatnia edycja:
Pomalujesz otwór na czarno, wycentrujesz i powinno dobrze wyglądać
I tak i nie.
Jeśli ten czarny kolor którym pomalujesz frezy, będzie ciemniejszy od kosza głośnika, albo co gorsza, ciemniejszy i w połysku, to będzie to gorzej wyglądać niż jak jest teraz.
niestety wiem to z własnego doświadczenia :/
Kolor którym pomalujesz frezy musi mieć odcień kosza, lub forniru.
Jeśli fornir nie jest jeszcze wykończony, to pamiętaj że on zrobi się trochę ciemniejszy po wykończeniu.

Ja zazwyczaj wykańczam woskiem i czasem samo nałożenie wosku na frez (MDF), powodował że już wyglądało to lepiej. Ale to zależy od odcienia forniru.

Położona jest jedna warstwa Osmo wosk twardy 3032. Zrobiłem tak pierwszy raz i po wycięciu otworów nic nie wyrwało.

Wytnij z forniru pasek o szerokości głebokości zbyt dużego podfrezowania i długości obwodu zbyt dużego podfrezowania i wklej go. Powinno to lepiej wyglądać niż teraz ;)

Powrót