• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt - Biblia akustyka. Czyli zbiór materiałów o DIY.

Reakcji
0
Witam. Jest to mój pierwszy post na tym forum, ale czytam je od dłuższego czasu. W jednym z tematów użytkownik umieścił link do "mega pordanika" z dziedziny Car Audio. Pomyślałem, że mogę zebrać artykuły z www.diyaudio.pl w jednego e-booka. Potrzebuję jednak zgody autorów tekstów (prawa autorskie).

Jak to widzę ? Biblia akustyka będzie się składać z trzech tomów:
- Tom I Akustyka - artykuły takie jak np. działanie głośnika, rodzaje obudów etc.
- Tom II Elektronika - projekty wzmacniaczy, filtrów etc.
- Tom III Zwrotnice - zbiór projektów zwrotnic
Cały materiał zostanie opublikowany w postaci plików pdf, aby nie powołane osoby nie mogły przypisać sobie nie swoją pracę. Każdy artykuł będzie posiadał informacje o autorze tekstu. Nie zabraknie też informacji o samej witrynie www.diyaudio.pl

Tak na szybko wykonałem przykładową stronę:
#klik lub #klik

Chcesz pisać książkę na podstawie wątków na diyaudio? Chyba autorzy nie mieli by Ci tego za złe jeśli nie czerpałbyś z tego zysku. Ale współczuje, przekopać tyle stron na forum... :roll:

Ja jestem za. Bardzo pomoże to ludziom którzy dopiero zaczynają jak znajda wszystko ładnie pokazane w jednym miejscu.

benek161 napisał:
Chcesz pisać książkę na podstawie wątków na diyaudio? Chyba autorzy nie mieli by Ci tego za złe jeśli nie czerpałbyś z tego zysku. Ale współczuje, przekopać tyle stron na forum... :roll:
Nie mam zamiaru czerpać z tego żadnych zysków materialnych itp. Mam czas i chęci, więc w taki sposób chcę coś wnieść do społeczności DIY. Myślę, że dla początkujących będzie to bardzo dobra lektura, wszystko w jednym miejscu.

Pytanie jak chesz to zobić i jak unikniesz błedów, powtorzeń, itp. To gorzej jakby pisac ksiażke od zera...

Skifanar, smialo mozesz to zaczac pisac...
zaczac bo jakbys mial to skonczyc to naprawde duzo czasu, pracy i nerwow do tego potrzeba :???:
ja zabralem sie za pisanie pokaznego tutoriala... i wymiekam przez glupiego worda bo tam nie da sie dobrze fotek ukladac :P

Skifanar, a czy posiadasz wystarczającą wiedzę żeby oddzielić materiały wartościowe od steku bzdur , których jest tu sporo?

W sprawach DIY jestem początkujący, ale oczywiście pojawi się wersja BETA i najlepsi specjaliści z diyaudio.pl sprawdzą e-booka pod kątem merytorycznym zanim zostanie ostatecznie opublikowany.

Pawel S. - zainteresuj się Inkscape / Scribus to są lepsze narzędzia.

djrobo napisał:
Skifanar, a czy posiadasz wystarczającą wiedzę żeby oddzielić materiały wartościowe od steku bzdur , których jest tu sporo?

No właśnie,skąd będziesz wiedział że to co ktoś napisał to prawda?

Przede wszystkim chcę zebrać sprawdzone artykuły. Nie szukajcie dziury tam gdzie jej nie ma. Będzie wersja BETA - > Korekta - > Wersja ostateczna.

słuchajcie ja uważam, że to świetny pomysł. Ma zapał i chęci więc niech robi. Żaden z nas się za to nie wziął bo to temat rzeka. Jest nas tu tylu, że jak napisze 1 artykuł i wrzuci to niedociągnięcia się poprawi.

A komu będzie chciało się w tym wertować ? jak ja szukam coś co mnie interesuje i chcę poszerzyć wiedzę z tego zakresu wykorzystuję opcję szukaj i powiem szczerze, że nawet nie tyknął bym się takiego poradnika z jednego prostego powodu: Czytanie postów na forum jest dużo ckekawsze niż jakiegoś suchego PDFa, czyta się opinie róznych użytkowników, czasem ktoś coś palnie śmiesznego i ogólnie jakoś to lepiej wchodzi do głowy

adambb, no jest w tym trochę prawdy ale jak ktoś pyta się o jakieś podstawy car audio to odsyłają do faq by nazar

Skifanar przede wszystkim to nie barkuje książki tylko śmiało przydałby się jakiś art. Cała podstawowa wiedza jest na stronie głównej i jeśli ktoś coś potrzebuje to tam ma podstawy posegregowane. To co chcesz robić mija się z celem. Dlatego :
takero napisał:
masz moje błogosławieństwo :)

ja chcialem cos via HTTP zrobic to zostalem zjedzony o 'prawa', krzyzyk na droge i trzymie kciuki ;)
a teraz tak patrze to tyle osob to popralo, a bedzie to samo tylko we formie .pdf
no prawie to samo, u mnie mial byc mniejszy zakres dzialan

zycze udanego :)

tom3kk, różnica była taka, że ty chciałeś zrobić bazę projektów kolumn i chciałeś brać projekty nie tyko z tego forum, ale także z innych. Co innego gotowe projekty a co innego zbiór wiedzy jak te kolumny zrobić. Jedyne do czego bym się przyczepił w tym projekcie to to czy autor opracowania uzyska prawa do zamieszczenia projektów zwrotnic oraz konstrukcji elektronicznych nie będąc ich autorem!!!

Mi się bardzo podoba ten pomysł. Według mnie fajnie jakby powstałą książka pod znakiem naszego forum i najwartościowszych informacji tutaj zawartych. Nic by się nie stało jakbyś zarobił na tym, ale idea jest taka wg. mnie żeby to była wiedza darmowa. I rzeczywiście dużo osób by mogło co nieco pomóc przy jej powstaniu.

chcialem zrobic np baze zwrotek (no i moze np udanych kontrukcji elektronicznych), nie bylo problemu z odpytaniem autorow czy zechac dodac ja do bazy (oczywiscie link do zrodla by tez byl), zapewne wiekszosc by sie zgodzila bo niby czemu nie, obojetnie czy mialbym pytac krajowych czy zagranicznych nie ma problemu dla mnie

tak jak widac na przykladowych pdfach jest tam tekst ze strony diyaudio, autor tego pdfa tez musi sie zapytac czy moze powielac ten tekst w postaci pdf, no chyba ze bedzie sam czytal i wymyslal wlasne teksty (ale nie sadze), tak jak mowie jeden bat - obraca sie to w kolo tego samego, sa checi to da sie zrobic, nie ma checi to sie nie zrobi ;)

Skifanar, jakbys potrzebowal support od strony 'internetowej', hosting cokolwiek co by sie moglo przydac (jak ta biblia powstanie) to zagadaj, sie dogadamy

LuSzTi napisał:
tom3kk, różnica była taka, że ty chciałeś zrobić bazę projektów kolumn i chciałeś brać projekty nie tyko z tego forum, ale także z innych. Co innego gotowe projekty a co innego zbiór wiedzy jak te kolumny zrobić. Jedyne do czego bym się przyczepił w tym projekcie to to czy autor opracowania uzyska prawa do zamieszczenia projektów zwrotnic oraz konstrukcji elektronicznych nie będąc ich autorem!!!
Nie uzyskam żadnych praw. W e-booku będzie jasno napisane kto jest autorem danego tekstu, jeżeli będzie znany autor projektu zwrotnicy to będzie również podany. Na dzień dobry na pierwszej stronie pojawi się logo DIYAudio, e-book też będzie zawierał stosowne informacje o autorach tekstów, poradników, projektów. Mój nick pojawi się tylko jako osoba, która zebrała wszystko do kupy i koniec. Będzie to e-book społeczności DIY dla początkujących.

Powrót