• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt DIY do 1200 zł

Reakcji
0
Witam wszystkich serdecznie. Nazywam się Paweł i jest to mój pierwszy post na forum :).
Zarejestrowałem się tutaj, aby Was prosić o pomoc w wyborze konstrukcji kolumn DIY do ok. 1200 zł (jak w temacie). Mój pokój ma ok 20m2, posiadam wzmacniacz Yamaha ax-500. Interesowała mnie kontrukcja dabyla TL na głośnikach AWX, gdyż zależy mi na dość niskim basie(ok. 38-40 Hz, zestaw bedzie czasem używany do filmów). Czy w tym budżecie znajdę coś lepszego?
Pozdrawiam, Paweł

Jeśli zdecydujesz się na TL z 18 AWX to może warto zaczekać na zwrotkę z wavecorem gdzieś czytałem, że taka powstaje.

Tylko, że moja Yamaha nie obsługuje 4 ohm, ale jeśli różnica jest rzeczywiście duża to moge ją zmienić :(

Czyli Yamaha idzie na strych. A jaki wzmacniacz polecacie do ok. 350 zł do tych kolumn? Wiem, mało,ale na wiecej mnie teraz nie stać.

To może warto zostawić Yamahe a kase dorzucić do kolumn? Za 1500 zl można złożyć już fajne 3 way.

Nie na temat...
Że tak zapytam,od kiedy 40hz to niski bas??

A od kiedy 40Hz to nie jest niski bas skoro bas słyszymy dopiero około 24-26Hz?
Do 40Hz to już nie daleko.
Po za tym, panele do subwooferów mają zazwyczaj minimalne odcięcie 50Hz, a nawet posiadają subsoniki na około 30Hz.
Więc te 40Hz to jednak niski bas, chyba ze się pomyliłeś o jedno zero.

Nie na temat...
Może kolegę kręcą dopiero pojedyncze herce przechodzące przez kiszki jak robi przy budowie młotem pneumatycznym.

3way vs 2way to osobny i bardzo obszerny temat do dyskusji, oba rozwiązania mają swoje wady i zalety, przy czym poprawnie skonstruowane 3way zwykle będzie mieć przewagę w postaci dalszej redukcji zniekształceń nielinowych, linowych i intermodulacyjnych oraz większe rozciągnięcie pasma przenoszenia, za cenę większej komplikacji konstrukcji i zwykle większej wymaganej odległości odsłuchu dla prawidłowego sumowania się przetworników. To tylko ogólny zarys, a efekty mogą być bardzo różne w zależności od wszystkich elementów składowych konstrukcji, no może pomijając kable ;)

To opłaca się inwestowac więcej w 3-way jeśli nie zależy mi tak na kick-basie jak na jakości średnicy i tweetera?

Powrót