• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt "Fat Boy TL" Oversize 2 Way Scan Speak 22W/4534G00 + D2604/833000

Nawet w tej najwiekszej opcji 51 litrow i strojenia na 39hz bedzie podbicie na basie, dlatego warto samemu sprawdzic inne wartosci strojenia.

Nawet w tej najwiekszej opcji 51 litrow i strojenia na 39hz bedzie podbicie na basie, dlatego warto samemu sprawdzic inne wartosci strojenia.

1. Możesz zaproponować jakieś strojenie. Jaka obudowa i tunel. Inne strojenie, będzie miało wpływ na zwrotnice?
2. Mogę dołożyć Horna do wysokotonowego, bez zmiany zwrotnicy. Coś mi to da?

1. Możesz zaproponować jakieś strojenie. Jaka obudowa i tunel. Inne strojenie, będzie miało wpływ na zwrotnice?

aktualnie w moim projekcie jest 52 litry brutto, stojenie okolo 28hz w obudowie MLTL, ale Ty masz nieco inny glosnik.

2. Mogę dołożyć Horna do wysokotonowego, bez zmiany zwrotnicy.

Absolutnie nie. Trzeba przeprojektowac cala zwrotnice.

Nie wiem dlaczego ale podobają mi się kolumny 2way z głośnikami średnio/niskotonowymi 8cali. Na pewno wielu wyjadaczy stwierdzi że tak się nie robi bo wychodzą zbyt duże zniekształcenia ale myślę że trochę z tym przesadzają. Jakoś w monitorach studyjnych też się spotyka takie rozmiary midwoofera. Do house i techno nie powinny być takie złe. Koszty są też dużo niższe, większa moc i niższe zejście. Do łupanki w sam raz. Szkoda że brakuje takich projektów na forum.

Nie wiem skąd takie przekonanie, że to kolumny do łupanki? Parę osłuchanych osób już słyszało te kolumny i wypowiadały się pochlebnie o ich dźwięku. To są kolumny audiofilskie, o cechach jakie trudno znaleźć w innych konstrukcjach, również komercyjnych.

Jak łączyłeś rogi / krawędzie ?? coś tam falcowałeś czy po prostu na płasko na lamele ??
Na zdjęciach nie widać za dokładnie - też się ostatnio męczyłem ze sklejką. Fazowanie na 45 stopni jest bardzo czasochłonne i nie zawsze się udaje :)

Ostatnia edycja:
Jak łączyłeś rogi / krawędzie ?? coś tam falcowałeś czy po prostu na płasko na lamele ??

Formatki ciete i laczone pod katem prostym na obce pioro. Pozniej oklejalem cala obudowe sklejka 3mm. Wyszlo przyzwoicie ale wychodzi lekki klawisz.

Na zdjęciach nie widać za dokładnie - też się ostatnio męczyłem ze sklejką. Fazowanie na 45 stopni jest bardzo czasochłonne i nie zawsze się udaje

Niestety to dość wredny materiał, który szczególnie przy cieciu czy fazowaniu na 45 stopni moze napsuć nerwów ;/

Rozumiem, ze frezy pod obce pióro robisz frezarką dolnowrzecionową? Czy czymś innym? Sorki za banalne pytanie może dla ciebie ale pierwszy raz czytam o takim sposobie.

Dobrze wiedzieć. Dzięki! A jak w temacie grubasków? Ruszyłeś coś dalej :)

Grubaski z pewną nieśmiałością odwiedziły towarzystwo w z wysokiej półki :)

Projekt zakończony. Zbiorę dokumentacje w udostępnię niezbędną resztę.

Powrót