Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Uaktualnilem instrukcje.
MODERATOR
Bardzo prosil bym o usuniecie starej instrukcji z postu #135 i 140 albo podmienic plik na ponizszy z zalacznika. Dziekuje bardzo.
No i polutowalem ta dwustronna plytke. Niestety nie jest ona prosta w wykonaniu.
![]()
![]()
Holgin
Ja ciagle nie wiem ktora wersje przeslac gavronowi heh. Ta dwustronna jest fajna, teoretycznie latwiej jest zalutowac tranzystory koncowe ale plytka jest tak napchana ze trzeba nie lada cierpliwosci i spokoju zeby ja polutowac, jak dla mnie jest ok ale cos mi sie wydaje ze ludzie beda mieli klopot z jej polutowaniem, takze chyba bedzie wyslana jednostronna (jak macie jakies zdanie to piszcie, wszelkie sugestie mile widziane)
Jaka jest roznica w wersji dwustronnej ?
-Raile zasilania sa jak najblizej siebie (zgodnie z tym co pisal p. Self), tutaj jeden nad drugim
-Sciezki masowe ekranuja nieco te grube raile zasilajace (te od kondensatorkow odsprzegajacych)
-Sciezki zasilania do stopnia sterujacego tez sa ekranowane sciezkami masowymi
-Prady idace z tranzystorow mocy spotykaja sie w jednym punkcie (z niego tez ''pobierane'' jest sprzezenie zwrotne) --> nie miksuja sie w jednej sciezce (tak mi sie wydaje)
-Jest przekichana w lutowaniuale da sie ja polutowac w jedna godzine.
Ja tez jestem za dwustronną, zrobiłem sobie pdf pod prasowankę, ale ta moja wersja wyszła bardzo duża, jakoś mi takie duże wychodząHolgin
Ja ciagle nie wiem ktora wersje przeslac gavronowi heh. Ta dwustronna jest fajna, teoretycznie latwiej jest zalutowac tranzystory koncowe ale plytka jest tak napchana ze trzeba nie lada cierpliwosci i spokoju zeby ja polutowac, jak dla mnie jest ok ale cos mi sie wydaje ze ludzie beda mieli klopot z jej polutowaniem, takze chyba bedzie wyslana jednostronna (jak macie jakies zdanie to piszcie, wszelkie sugestie mile widziane)
Jestem pod wrażeniem i proszę o tutorial jak się zroganizować żęby to zlutować w godzinę. Mi sie takie coś kilka godzin robi. Prośba jest jak najbardziej poważna. | ![]() |
Nie na temat...
Jestem pod wrażeniem i proszę o tutorial jak się zroganizować żęby to zlutować w godzinę. Mi sie takie coś kilka godzin robi. Prośba jest jak najbardziej poważna.![]()
Myślałem że jakąś większą magię uprawiacie. To ja też tak robię, że układam 3-4 wartości i lutuję, ale jak bym nie robił to 15minut nie wychodzi. Może samego lutowania to tak. Ale znaleźć dziurki, podoginać, poukładać to mi schodzi. Może w 2-3h z jednym bg9 bym się uporał, ale to przykładając się mocno do tematu. Może to kolejna rzecz do której nie mam talentu ![]() | ![]() |