BUM BUM Preamp
Prosty preamp (taki troche podtuningowany lamm, zeby sie wyrobil z wiekszym wzmocnieniem), na wejsciu ECC83 a za nia SPPP na ECC88, wzmocnienie napieciowe jest sporo, bo takie jest mi potrzebne. Prac ciag dalszy nastapi.
Na plytce zrobilem wylewke masowa jako ekran na warstwie top ale jakos takie rozwiazanie nie zdaje egzaminu - takie pierwsze wnioski wyciagam. Troche jeszcze w tym podlubie i sie uwidzi co z tego wyjdzie.
Diagnostyka LEDowa dziala jak nalezy.
EDIT:
Jednak wybor samych lamp ma bardzo duze znaczenie, zrobilem z czystej ciekawosci kilka testow z roznymi lampami.
Wiem wiem, zaraz pewnie odezwa sie glosy ze to nie ma znaczenia ale jednak roznice pomiarowa widac.
Siemens ECC88 NOS- THD w zaleznosci od obciazenia wypluwa pomiedzy 0,1 do 0,25% bias 4.1mA
Philips PCC88 NOS- THD w zaleznosci od obciazenia wypluwa od 0,01 do 0,04% bias 4.3mA
JJ ECC88 NOWE- THD w zaleznosci od obciazenia wyplywa od 0,008 do 0.03% bias 4.8mA
Sa tez roznice w tak zwanej trawie a konkretnie odstepie trawy na FFT od sygnalu, najnizsza trawa nalezy do JJ ECC88 i jest na okolo -110dB.
Nastepna plytka testowa bedzie obowiazkowo bez jakiej kolwiek wylewki.
Pomiary robilem przy napieciach wyjsciowych rzedu 15-20V p-p bo taka wartosc jest mi potrzebna.