• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

Dziwne ze dopiero po takim czasie cos sie zaczelo dziac.
Normalne :) Zwykle zobel wystarcza żeby układ większości przypadków był stabilny .
Ale wystarczy go szturchnąć albo splot odpowiednich okoliczności (sygnał, obciążenie, temp. itp, wariacje w wzmocnieniu poszczególnych tranzystorów, clip ) i jest ogień :)

. Dziwnym trafem, jego odpowiedź znalazła się w temacie kilkanaście minut po Twojej. Nie będę drążył dlaczego.
Nie chce mi się nawet tego komentować :(

Po za tym napisałem o tym jako jednej z prawdopodobnych przyczyn . Oczywiście mogą być inne .

Normalne :) Zwykle zobel wystarcza żeby układ większości przypadków był stabilny .
Ale wystarczy go szturchnąć albo splot odpowiednich okoliczności (sygnał, obciążenie, temp. itp, wariacje w wzmocnieniu poszczególnych tranzystorów, clip ) i jest ogień :)
.

No wszystkiego tez nie przewidze, rozne tranzystory, pochodzenie, takze trzeba brac wiekszy margines bezpieczenstwa, szczegolnie biorac pod uwage montaz roznych masci tranzystorow (ft, cob, duzy rozjazd wzmocnienia, komponenty pasozytnicze, etc), na dodatek wiele stopni wejsciowych/IPS.
Bedzie na przyszlosc.

borys - OPS4 ma dedykowane miejsce? Czy trzeba dolutować te kondensatory do nóżek tranzystorów?

Ostatnia edycja:
Luszti fajny to on jest cały (dźwiękowo) dlatego zamienił u mnie całkiem zacny zestaw czyli Rotela RB991+RC995. A to już o czymś świadczy...
Po szybkim odsłuchu, w ostatni weekend, Grzegorz ROGALA (Studio 16 Hz) stwierdził, że i-AMP doskonale zgrał się z moimi kolumnami opisanymi na tym forum.

CZeść Wszystkim , prawdopodobnie jeszcze mało kto mnie zna na tym forum (Borys i Adam) ,więc chciałem się przywitać oraz wrzucić kilka fotek z moich zabaw z OPS5 :)

Końcówki mocy są również na ukończeniu, zostało zalutować tranzystory i przymocować do Radiatorów .

Luszti
OPS4 = od spodu plytki na tranzystorach w obudowie to220 (zamontowane na aluminiowym radiatorze wystajacym z PCB) pomiedzy noga nr1 i noga nr2.

pegaz
Q10 i Q11 = to sa predrivery.

Ostatnia edycja:
Jeden wzmacniaczyk prosto z Niemiec:
7f2dd3469789ae2e6aeba33341190f2a_1520154507.jpg
282227d5a07f65014b099ec3f88e39d2_1520154502.jpg

Witam w końcu moj i-AMP wydał tchnienie:) i to jakie:thumbsup:

we tyg trochę więcej posiedzę i posłucham mam jeszcze jet fire co sie tam ustawia na tych potkach ?? i musze cliffjumpera jeszcze raz przejrzej czy czegoś nie sknociłem ale to na tyg skrobne co jest

Ostatnia edycja:
Witam w końcu moj i-AMP wydał tchnienie:) i to jakie:thumbsup:

we tyg trochę więcej posiedzę i posłucham mam jeszcze jet fire co sie tam ustawia na tych potkach ?? i musze cliffjumpera jeszcze raz przejrzej czy czegoś nie sknociłem ale to na tyg skrobne co jest

Ustawiasz DC na wyjściu.

Powrót