• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

Dzięki Marcin V
O tym również myślałem. Nie potrzebuję dużo mocy do słuchania w domu, a dyskotek nie urządzam. Już nie te lata hi. Pozdrawiam.

W weekend odpalanie.

d5363779ddaed7f71ab4862bea65364b_1531459690.jpg

Odpalone, grało, ale ostatnio tak mało czasu, że na kolumnach nie grałem, tylko na samych głośnikach 14SCX. Nie da się nic z takiego odsłuchu powiedzieć :-) Bardzo żałuję, ale jestem zwolennikiem oceniania czegokolwiek jak już siedzi w obudowie. Dopóki tam się wszystkiego nie poukłada to ciężko oceniać granie czegokolwiek.

Chopocki mam problem mały... Uruchamiam iampa200 stopień mocy uruchomiłem, prąd spoczaynkowy super. Ale po podłączeniu A9 ipsa bias rośnie bez końca i płynie duzy prąd przez T7/T8 bo radiadtor tranzystorów stopnia napięciowego gorący. Jakieś sugestie ?

A jak mam taki projekcik - OPS2 - tylko prototyp mi nie działał, nie walczyłem potem z nim. Schemat przerysowany z OPS3. Ktoś widzi jakieś błędy?

Chyba opanowałem ale nie mogę ustawić biasu bo radiator to płaskownik, a nie mam głównego radiatora i wraz w temp. rośnie mi napięcie na emiterach.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dziwi mnie jedna rzecz jeszcze że, z zapiętymi ipsami bias przy każdym włączeniu jedzie od zera...

Ostatnia edycja:
Jednak nie coś jest nie tak... Bias przy zamarkowaniu ipsów rezystorami można ustawić bezproblemowo i stoi jak wół! A jak założe ipsa a9 to bias rośnie bez końca i przy każdorazowym włączeniu rośnie od zera... Grrr!

Sprawdź dokładnie poprawność montażu. Która wersja A9? Ja miałem wszystkie i wszystkie mi śmigały. Ale na zielonych płytkach tych chyba pierwszych diody na środku płytki były chyba odwrotnie narysowane na pcb.

Ostatnia edycja:
Dobrze by było sprawdzić czy się nie wzbudza skoro mowa o rosnącym prądzie, tylko że wtedy przydałby się oscyloskop.

Podstawowy a9ratchet. Poprawność przeglądałem już kilka razy, wykluczam poprawność lutowania. Co najwyżej jakiś babol w elementach ale to samo w obu kanałach. Wszystkie napięcia o których wspominał Piotrek poprawne. Szkoda że nie mam tutaj innego ipsa na podmianę.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Chopocki mam problem mały... Uruchamiam iampa200 stopień mocy uruchomiłem, prąd spoczaynkowy super. Ale po podłączeniu A9 ipsa bias rośnie bez końca i płynie duzy prąd przez T7/T8 bo radiadtor tranzystorów stopnia napięciowego gorący. Jakieś sugestie ?
Jakie masz napiecie trafa?

Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka

Rezystory r7 i r8 zwiększ, U mnie dopiero przy 75ohm bias sie dało ustabilizowac ( mam napiecie ac 41,5V). Objawy miałem identyczne jak u Ciebie.

ps, mówie o rezystorach na A9

Ostatnia edycja:
Za radiatorki wystarczą wtedy same blaszki :-)

Widzę że kombinowałeś coś tez z r25 i r27, U mnie pracują te standardowe 1,5k i wszystko działa.

Ostatnia edycja:
Powrót