• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

Tak podejrzewam po cichu - czyli w danej opcji 88/82 nie lutujemy... Dzieki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Hej, w BOM do IPS z ECC88 jest sposób regulacji napięcia katodowego - ma wynosić 0,5 - 1V. U mnie daje się ustawić w zakresie 1,3 - 2,6V. Mierze miedzy GND a 8-mą nóżką lampy - poprawnie mierzę?
Jak ustawic POT 2? Ma wyrownac napiecia na obydwu połówkach lampy?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W zawiązku z nie załączaniem głośników rozmontowałem wszystkie połączenia i od nowa zmontowałem. Przy okazji zamiast IPS podłączyłem rezystory. W takiej konfiguracji odpalał się bez problemu. Natomiast po wstawieniu wejściówek nadal jest to samo. Przy okazji zobaczyłem że w jednym kanale bias jest na poziomie 0,07mV a w drugim 35mV Czyli coś jest w tym jednym kanale nie tak. Czyżby jedna wejściówka dupy dawała?

W zawiązku z nie załączaniem głośników rozmontowałem wszystkie połączenia i od nowa zmontowałem. Przy okazji zamiast IPS podłączyłem rezystory. W takiej konfiguracji odpalał się bez problemu. Natomiast po wstawieniu wejściówek nadal jest to samo. Przy okazji zobaczyłem że w jednym kanale bias jest na poziomie 0,07mV a w drugim 35mV Czyli coś jest w tym jednym kanale nie tak. Czyżby jedna wejściówka dupy dawała?

Wniosek prosty. Sprawdź luty oraz poprawność elementów, czy wszystkie są tam gdzie być powinny. Masz sprawna wejściówkę dla porównania.

Możesz też zamienić wejściówki kanałami jak masz wątpliwości czy to na pewno wejściówka.

Rozumiem, że bez podłączonego IPSa napięcie na rezystorach emiterowych będzie równe zeru.

Po zapięciu rezystorów zamiast IPS jest Ok

Pomierzyłem napięcia na złączu IPS na obu kanałach i jest coś nie tak. Obie wejściówki zapięte.
idąc od lewej:

Kanał lewy
47.6, 47.6, 1.8, 1.8, -0.02, -0.02, -1.89, -1.8, -47, -47

Kanał prawy
48.24, 48.13, -45.45, -45.40, -46, -46, -48, -48, -48, -48.3

Gdy w prawym kanale zamiast wejściówki wsadziłem rezystory to wzmacniacz prawidłowo się uruchomił więc wnioskuję że wartości w lewym są prawidłowe.

Ostatnia edycja:
dla lepszego zobrazowania problemu.
f32268bc3823ba92d2f1259cc6440231_1578899885.jpg

Rozumiem, że bez podłączonego IPSa napięcie na rezystorach emiterowych będzie równe zeru.

Po zapięciu rezystorów zamiast IPS jest Ok

Pomierzyłem napięcia na złączu IPS na obu kanałach i jest coś nie tak. Obie wejściówki zapięte.
idąc od lewej:

Kanał lewy
47.6, 47.6, 1.8, 1.8, -0.02, -0.02, -1.89, -1.8, -47, -47

Kanał prawy
48.24, 48.13, -45.45, -45.40, -46, -46, -48, -48, -48, -48.3

Gdy w prawym kanale zamiast wejściówki wsadziłem rezystory to wzmacniacz prawidłowo się uruchomił więc wnioskuję że wartości w lewym są prawidłowe.

Na rezystorach emiterowych powinieneś mieć możliwość wyregulować bias i to musisz zrobić by upewnić się czy sam OPS jest sprawny. Później można myśleć dalej. Rozumiem, że napięcia mierzysz względem masy? Rozpisujesz 10 pinów, kiedy po dwa są wspólne. Łatwo to sobie zweryfikować miernikiem ;)

no tak są wspólne widać to nawet na schemacie. Wtedy jak mierzyłem jeszcze o tym nie wiedziałem ;)
Odnośnie biasu, jeżeli zamiast IPS dam rezy - da się wtedy go ustawić??

no tak są wspólne widać to nawet na schemacie. Wtedy jak mierzyłem jeszcze o tym nie wiedziałem ;)
Odnośnie biasu, jeżeli zamiast IPS dam rezy - da się wtedy go ustawić??

Tak, już Ci to wyżej napisałem. Pamiętaj, że bias zacznie łapać w innym momencie niż z ips, więc po zakończeniu testów na samych rezystorach zamiast wejściówek skręć potencjometry od biasu najlepiej na minimum.

no to jaki ma sens regulacja biasu na samych rezach skoro i tak po zapięciu IPSów mam potki skręcić na minimum? To tylko tyle że sprawdzę że da się go regulować czy nie...

Powrót