ad. 1, 2
Zamieniałem IPS miejscami ze sobą, problem się przenosi. Nie zwierałem do masy, szum jest tylko w jednym, choć powinny być identycznie polutowane (chyba że zrobiłem jakiegoś babola, którego nie widzę, dlatego wrzuciłem zdjęcia obu płytek). Przy A9 jest całkiem cicho - jak BG7 działały, to jakiś niewielki szum był jak się mocno odkręciło głośność i wsadziło głowę w głośnik - pod tym względem na A9 było ciszej.
ad. 4
Na A9 mam takie same gniazda, a nie ma takiego problemu. Wydaje mi się, że to połączenie OPS-IPS jest ok - na tych podstawkach siedzi ciaśniej niż na standardowych goldpinach. Ale dzięki, że zwróciłeś uwagę, bo nie byłem świadom, że nie są komplementarne
ad. 5
To fakt, siedzą dosyć luźno, choć z dźwiękiem nie było problemu. Myślałem nawet, że to problem może wynikać właśnie z tego, ale przy ruszaniu wtyczką nie ma żadnych dodatkowych zakłóceń, a szum jest taki sam niezależnie, czy jest wpięte czy nie (przy obu wejściach wypiętych jest brum). Również ruszanie kablami nie wpływało na ten szum.
ad. 4
w poście 4144 jest jedno zdjęcie, mam jeszcze takie:

Teraz mam wpięte A9, ale kablologia taka sama. Więcej zdjęć mogę zrobić potem. Pytanie czy kontynuowanie tego tematu tutaj ma sens, czy powinienem założyć odrębny wątek?