• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

dario67
OPS juz jest gotowy, jak zajdzie potrzeba to sobie bedziesz mogl przerobic na wieksze mosfety.
Plyteczki wejsciowe mam przetestowane dobrze 2 no moze nawet 3. Jak skoncze Tailgejta to zamieszcze wszystko razem.

Do ustawiania krzywych korekcji w prostej barwie sluza kondensatorki.
C3 i C4 (schemat eagle) - mozna sobie wymieniac np pomiedzy 68nF,100nF lub 150nF, ustawiaja one punkt odciecia basu.
C5 i C6 (schemat eagle) - mozna sobie ustawiac np od 1nF do 4,7nF ustawiaja one punkt odciecia wysokich tonow.

Kilka przykladow krzywych korekcji ponizej (nr elementow z schematu symulatora sa inne).

943780225548a25a8a19d1d21b9e3c2c_1440104695.jpg
3acb54cf4d3606df7c64e81c091ea8d8_1440104694.jpg
3984f7b2b7dc0532b9a347e38bbd3563_1440104694.jpg

dario67
OPS juz jest gotowy, jak zajdzie potrzeba to sobie bedziesz mogl przerobic na wieksze mosfety.
Plyteczki wejsciowe mam przetestowane dobrze 2 no moze nawet 3. Jak skoncze Tailgejta to zamieszcze wszystko razem.

Fajnie by było zrobić porównanie do BG7, ja póki co zasilam subwoofer Twoim wzmacniaczem.

Jednakowego koloru kabelki ? Ja bym na pewno źle podłączył i wysadził wszystko w kosmos :D

Jednakowego koloru kabelki ? Ja bym na pewno źle podłączył i wysadził wszystko w kosmos :D
Bo to jak zwykle na szybko żeby skleić jakoś w jedną całość bo się człowiek doczekać nie może, po za tym trochę się człowiek tych kabelków w życiu podłączył i mnie to nie przeszkadza, mnie się tak podoba, nie lubię zbyt dużej pstrokacizny :) grunt że super gra (jak dla mnie) nie szkoda było ani minuty na ten wzmacniacz i nie tylko na niego, sterowanie i filtr.

Ostatnia edycja:
Widzę działasz sprawnie. Napisz czy wystarczy tej miedzianej blachy, bo Borys miał sporo większą powierzchnię tej alu.

Widzę działasz sprawnie. Napisz czy wystarczy tej miedzianej blachy, bo Borys miał sporo większą powierzchnię tej alu.

Tak wystarczy sterujące nie grzeją się mocno. Przy tym radiatorze będą letnie. I utrzymują się w stałej temperaturze.

Jakiej wysokości dałeś tulejki dystansowe?

Ja u siebie mam 10mm, tutaj jest inny rozstaw i wygląda to bardziej na 5mm(popraw jeśli się mylę )

Gavron to podkładki ceramiczne pod końcowe?

Ostatnia edycja:
Tulejki 5mm.

Podkładki ceramiczne.

Blaszka taka starczy na sterujące. Borys też ma 3mm. 30x70mm.

Micwoj. Sprawnie by bylo gdyby nie nocki w zeszłym tygodniu:) chociaz.. 2 iampy juz polutowane:) ipsy,opsy,psu :)

Ostatnia edycja:
Parę informacji:

- radiator po 30min ma temperaturę +-26st (temp otoczenia 21st),
- płaskownik 3mm, 30x70mm miedziany po 30min ma +-41st,
- jeden OPS wyregulowany,
- kolejny OPS jutro + mam nadzieje, że pierwsze odsłuchy :)

(trafo mam 2x48V 600W, po wyprostowaniu na PSU jest 2x73VDC bez obciążenia)

Ostatnia edycja:
Poradnik do OPS napisany. Tylko 13 stron. Wszystko obszernie wytłumaczone, w miarę dużo zdjęć, mam nadzieję, że nie będzie problemów :) Podrzuciłem przed chwilą borysowi do przejrzenia. Po akceptacji przez niego wrzucę do mojego tematu.

Pozdrawiam

Poradnik do OPS wrzucony, pliki również.

Następne poradniki do zrobienia to ECC88 oraz Symetri. Za maks 2tyg będą. ECC88 najwcześniej.

Jeśli ktoś ma jakieś uwagi do poradnika OPS proszę pisać na PW.

Obie końcówki uruchomione, na 90% jutro pierwsze odsłuchy :)

Przy okazji w końcu mam porządne okablowanie jeśli chodzi o zasilanie. LGY 1x2,5mm^2 + tulejki + konektory zaciskane.

Dużą wadą tej konstrukcji jest brak tulejek dystansowych na rogach płytki po stronie bezpieczników. Konektory samochodowe wchodzą dość ciasno i częste ich wkładanie/rozłączanie będzie powodować naprężenia, które mogą spowodować powyginanie nóżek tranzystorów mocy lub inne uszkodzenia na płytce. Trochę dziwię się borysowi, bo facet ma ogromną wiedzę i doświadczenie a zdecydował się na takie niechlujne wręcz amatorskie rozwiązanie. Uprzedzając ewentualnych adwersarzy - daleki jestem od obrażania kogokolwiek, chciałem tylko zwrócić uwagę na słabą stronę konstrukcji. :)

Włóż pod spód tulejke plastikową bez przykręcania jako podpórka, a wyciągając przytrzymuj płytkę i problem z głowy.

Ja mam konektory przylutowane dość porządnie góra/dół. A pod nimi napakowane jest 4szt takich gumek dość twardych. Sprawdzają się dość dobrze. Ktoś sobie poradził i zrobił otwory w wolnych miejscach.

Powrót