• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

Potężnie to wygląda. Po takim zasilaczu potrzeba jeszcze przed końcówka baterie kondensatorów czy wystarczajaca ilość jest juz zawarta w samej przetwornicy.

Wystarczy. Zasilacze impulsowe działają z wysoką częstotliwością i nie ma konieczności stosowania wartości elektrolitów jak w zasilaczu z użyciem transformatora. (Są tak szybko ładowane że nie zdąży na nich spaść napięcie)

Świetnie. Borys bedziesz to publikował? Jaki jest szacunkowy koszt wykonania takiej przetwornicy?

Przetwornica jest dosyc spora bo ma 13cm x 18.2cm. Koszt wykonania:
-CMDK8-7I52D-A15 - WENTYLATOR z starego procka AMD - 12pln
-zlom zasilaczy ATX - jakies 20pln
-trafo i karkas - jakies 25pln
-przekazniki - 12pln
-kilka kondensatorow - 50pln
-jakas drobnica + ARK itp - 50pln
-trafko 3.2VA 15V -6pln

Ps aparacik to LG G3, faktycznie lepszy.

Jak ktos ma troche zlomu elektronicznego to calkowity koszt nie powinien przekroczyc 100pln.

A jak sprawa z przerabianiem przetwornic z np telewizorów ?
Można tanio kupić, przewinąć licę + kilka elementów.
Mam w domu przerobioną, moc ok 700W 2x50Vac.

Ostatnia edycja:
Mozna tez cos przerobic ale latwiej jest zrobic nowe, dedykowane pcb. Czesci sa dosyc tanie i latwo dostepne. Taka przetwornica z tv to zapewne LLC z PFC czyli fajne polaczenie, pozadne przerobienie takiej przetwornicy nie bedzie takie proste.

Panowie, czy u Was BD243C (T1) w zasilaczu taza też jest tak gorący, że nie da się na radiatorze przytrzymać palcem?

Wysilisz się na jakiś opis wrażeń w porównaniu? Iamp wygrał, czy został cenowo, czy co?

Mogę powiedzieć że Jako takiego bezpośredniego porównania nie było ale moim skromnym zdaniem i AMP gra lepiej niż accu klon e450 a zwłaszcza po Adama opiniach:) chodź mogę się mylić Ale bezpośredniej konfrontacji nie było:) pozdrawiam

Mogę powiedzieć że Jako takiego bezpośredniego porównania nie było ale moim skromnym zdaniem i AMP gra lepiej niż accu klon e450 a zwłaszcza po Adama opiniach:) chodź mogę się mylić Ale bezpośredniej konfrontacji nie było:) pozdrawiam

Każdy ma inny system, inny słuch, nie uogólniałbym tego ostatecznie. Nie bez powodu napisałem dla mnie.

nie chciałbyś wiedzieć ile na swojego wydałem
No jak tak zaczynasz z dużym A, to czas powiedzieć Ą. Ile?
Ja na mojego na razie jakieś osiem stówek. A staram się maksymalnie budżetowo...
Ale w ogóle drożej ci wychodzi niż E450? Sądziłem że podobnie cenowo powinno wyjść.

No jak tak zaczynasz z dużym A, to czas powiedzieć Ą. Ile?
Ja na mojego na razie jakieś osiem stówek. A staram się maksymalnie budżetowo...
Ale w ogóle drożej ci wychodzi niż E450? Sądziłem że podobnie cenowo powinno wyjść.

Jak się postarasz to z fajną obudową dałbyś radę wydać i 10 000zł :-) Na accu klona jak i na iampa, naszczęście daleko mi do takiej kwoty :D

Ja w zasilaczu mam mundorfy M-lythic, to już robi fajne koszta, obudowa z gniazdami CMC, obróbką itd też nie była tania. Około 3000zł nie licząc rzeczy, które zostały mi w górkę i które nie koniecznie wykorzystam kiedykolwiek. Same lampy 260zł bo kupiłem nowe. Niestety jest różnica w brzmieniu lamp..

Ostatnia edycja:
Powrót