• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

SowaZ
Wklej prosze zdjecia w duzej rozdzialce. Sprawdz czy przypadkiem nie pomylily sie tranzystory MPSA (te male najblizej zlacza IPS) w wejsciowce!!
Jezeli z rezami bias sie ustawia OK to problem bedzie w IPS. Radiatorek mozesz sobie sprytnie umasowac przewodzikiem --> od ''dupy strony'' sruby mocujacej drivera daj przewod i przymocuj go nakretka, reszta kabla do masy.
PS
W ktorym dokladnie miejscu mierzysz to 100mV ??
Jezeli radiator zimny i mierzysz na rezystorze emiterowym to sprawdz jego wartosc omomierzem.

Dobra, order najgłupszego bubla należy do mnie ;P. Rezystorków 47R sie zachciało xD

Dam znać jak to naprawie...

Zasilacz sie powoli testuje, jezeli napiecie Vgs spadnie ponizej okolo 3.5V mozna przyjac ze glosniki sa odlaczone.
Jako triggera uzylem narazie bateryjki od zegarka 1.5V (bede to pozniej dobieral). Czas rozlaczania glosnikow okolo 14us, zaden przekaznik tego nie potrafi :D

ab8327082bdbaa8345fdfb51dd558f94_1458115397.jpg

Ostatnia edycja:
U mnie elementy na I-AMP'a prawie skompletowane, jednak z realizacją trzyma mnie płytka PCB. Mam problem z adaptacją jej do takich radiatorów:

(2 radiatory tunelowe, także wymiary wspólne dla wszystkich elementów)
Jak widać grubości ścianek nie są zbyt grube, a żeberka maja od 1,3mm przy ściance do 0,7mm na końcu.

Dlatego mam kilka pytań:
1. Czy przykręcenie OPS3 do ścianki 70mm, wystarczy by odprowadzić ciepło? Jeżeli nie to:
2. Czy zastosowanie płaskownika(70mm) lub kątownika aluminiowego(70x70wewn.) pozwoli optymalnie rozprowadzić ciepło? Ewentualnie jaką grubość tych elementów moglibyście polecić.​

Dodam że przepływ powietrza będzie wymuszony wentylatorami.
Zacząłem projektować PCB pod swoje potrzeby, doszedłem do takiego momentu:

Jak widać wyszły mi bardzo duże różnice odległości pomiędzy tranzystorami jednej połówki i drugiej. Z racji że pierwszy raz projektuje PCB pod wzmacniacz, rodzi się pytanie:
3. Czy moja koncepcja ma sens- czy takie długości ścieżek nie wpłyną bardzo negatywnie na prace układu?

Dziękuje za motywację od kolegi LuSzTi. Działa ;) jeszcze muszę zrobić coś z kablami bo jadę na amelinium.... nawet nie wiedziałem... (zasilanie w jednej końcówce.)

ps. Czy ktoś z osób ma odczucie że niskich tonów na A9 jest więcej niż na Cliff?

Ostatnia edycja:
Wg mnie Cliffjumper to słaba wejściówka, A9 dużo bardziej neutralne i z lepszej jakości basem, niżej schodzącym i lepiej kontrolowanym.

Zagrał, bias ładnie sie stabilizuje, DC na wy 20mV ;) Dzięki wszystkim, w szczególności autorowi projektu- Borysowi ;)

Troche pająk i brzydkie światło ale jest ;)

Nie na temat...
Jakie "jutro" !! Jakie "śpią" ?? .....

Już swoje grajdołki sfajczyłem -,-

Na razie grałem z telefonu, to do 75% głośności gra w klasie A xd. Podepnę do kompa i zobaczę jak siada napięcie. Kokosów sie nie spodziewam bo na tym, 75% głośności a 100% siada o kilka mV do 1V a to dopiero początek wzmaka.

Przy rezystorach 12Ohm +/-60V siadło o 19V czyli prawie do +/-50V :/

Musze oscylo podpiąć i zobaczyć przebiegi na pierwotnym, potkiem pokręcę, może coś pomoże ;)

Ostatnia edycja:
Uruchomiłem OPS2 z A9 i niby wszystko jest ok, niestety ciężko jest ustawić prąd stabilnie, napięcie na rezystorze emiterowym pływa tak o około 2-2.5mV.
Zostawić tak czy szukać błędu?
Jeszcze mam pytanie czy te 4 tranzystorki spięte radiatorkiem z blaszki na A9 mają się grzać dość mocno?

Powrót