nik
Jak widzisz nie mozna od tak podlanczac nie przetestowanej wejsciowki bo skutki moga byc ciekawe

Ta wejsciowka miala pracowac tylko z mosfetami, na szczescie Valery juz dodal odpowiednia kompensacje i mozna ja bezpiecznie podlanczac pod OPS'a w wersji BJT (zerknij w temacie CF-FET sa juz podane wartosci do kazdego rodzaju tranzystorow, latfety,mosfety i BJT).
OPS jest zaprojektowany tak, ze w przypadku kaboom wystarczy wymienic drivery i 4 rezystorki (trany koncowe najprawdopodobniej beda cale).
Po wymianie 2 driverow i 4 rezystorkow z odpowiednia wejsciowka ( w tym przypadku chyba Krypton C) wzmaczek chula jak trzeba.
Jak by moderator mogl usunac zalacznik z postu 135 i dac ten ponizej, dodalem jeszcze jeden punkt - lutowanie kabelka -DZIEKI
Manstaff11
Tak masz racje z tym co napisales, jednakze zycie to czasami sztuka kompromisow. Przewodzik NFB musial zostac dodany w tym przypadku, plytka jest wazka i jest na niej 6 duzych tranzystorow w przypadku potrzeby skrocenia sciezki NFB trzeba by bylo poszezyc plytke dosyc znacznie albo przeniesc wysoko pradowa czesc blizej niskopradowej czesci (czego bym nie chcial). Jak chcesz to moge zrobic pomiary znieksztalcen przy mocy 1W bo robilem i tez takie, wyniki byly prawie takie same. W tym przypadku mamy do czynienia z wtornikiem emiterowym z 3 parkami w stopniu wyjsciowym co tylko wplywa korzystnie na znieksztalcenia przy malej mocy. Jezeli wzmacniacz ma miec 300W to warto tez sprawdzic znieksztalcenia przy wiekszej mocy bo przeciez przy takiej tez bedzie pracowal.
Zawsze sprawdzam stabilnosc wzmacniacza z obciazeniem pojemnosciowym, jest to pierwsza rzecz ktora robie (w paczuszkach z IPS powinny byc tez oscylogramy), jednakze jestem tylko amatorem wyposazonym w amatorski sprzet i nie mam czym zrobic prawdziwych wykresow Bodego (korzystam z tych z symulacji - tak jak wiekszosc DIYowcow). Zwroc uwage na post powyzej z spalonymi rezystorami i driverami - tylko z analizy symulacji wynika ze taka konfiguracja byla na granicy stabilnosci --> i tak faktycznie bylo po 5min BUM, kolega musial dobrac inna wartosc kompensacji (w IPS), odpowiedniej do BJT.
Taka konfiguracje kondensatorkow kompensujacych (w OPS) zaproponowaly mi dwie osoby i tak zostawilem - nie zaobserwowalem zadnych nieopkojacych zjawisk. Z mojego doswiadczenia jednak 100pF-220pF przy samych driverach dziala troche lepiej (zerknij na BG9 i BG7 z stopniem EF3) stabilnosc doslownie skala niezaleznie od tego co bym do wyjscia podlanczyl.
Jak widzisz to nie takie proste pogodzic wszystkie sprawy i trzeba isc na pewne ustepstwa tu i tam.