• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

IPS CFP-Mad, mam podłączony potek 100K(A), do tego sygnał z kompa albo telefonu, jak się psuł, to miałem kompa podłączonego. Potem bez potka próbowałem i to samo.

Zdjęcie miało być IPS-a? Czy wszystkiego? Nie mam dostępu do lustrzanki, więc za wiele nie mogę.

Taką konfigurację mam, grało normalnie, a pewnego razu coś się odwidziało...(lewa końcówka)

Pomijam problem bo w nim Ci nie pomogę, ale te 2 zwykłe ceramiki w linii sygnału - C2 i C3.. marnujesz potencjał.. Elementy w linii sygnału oraz rezystory w sprzężeniu zwrotnym nie są bez znaczenia dla efektu końcowego.

Ostatnia edycja:
Przecież w linii sygnału jest tylko wima. Z rezystorkami bym się trochę pozprzeczał, ale nie chcę wywoływać jakiejś burzy.. Dodatkowo masz tam 4szt co uśrednia wachania rezystancji i zmniejsza indukcyjność

Przecież w linii sygnału jest tylko wima. Z rezystorkami bym się trochę pozprzeczał, ale nie chcę wywoływać jakiejś burzy.. Dodatkowo masz tam 4szt co uśrednia wachania rezystancji i zmniejsza indukcyjność

Masz rację, zmylił mnie napis IN na schemacie, bo cfp nie używam :-) Tak czy siak wszystkie małe kondensatory warte są "szczególnej" uwagi, są to słowa osób doświadczonych, które sobie cenie. Ja miałem dwie wersje A9 i obie grały inaczej. Były również składane na innych elementach. Pisze tutaj to co sprawdzam, nie to co sobie wyobrażam. Zachęcam do własnych eksperymentów.

Pomijam problem bo w nim Ci nie pomogę, ale te 2 zwykłe ceramiki w linii sygnału - C2 i C3.. marnujesz potencjał.. Elementy w linii sygnału oraz rezystory w sprzężeniu zwrotnym nie są bez znaczenia dla efektu końcowego.
Żebym ja jeszcze różnicę usłyszał... Czy tam będzie mundorf, czy stary ceramik, dla mnie nie ma znaczenia, bo dla mnie rezystory i kondensatory, czy opampy nie grają.

Jezeli problem wystepuje tylko z jedna koncowka to pasowalo by ja przegladnac, sprawdzic czy nie ma np jakichs zimnych lutow, sprawdz jeszcze jak mozesz srodkowa noge od tranzystorka mje340 (tego przykreconego do duzego radiatora) czy np pod pewnym naprezeniem czasami nie zwiera sie do niego. Mozesz tez sprobowac umasowac te male blaszane radiatorki.

marcin55246 czy Ty czasem nie używałeś gniazda IEC z filtrem? Chodzi mi o to gniazdko na trafie.

Jezeli problem wystepuje tylko z jedna koncowka to pasowalo by ja przegladnac, sprawdzic czy nie ma np jakichs zimnych lutow, sprawdz jeszcze jak mozesz srodkowa noge od tranzystorka mje340 (tego przykreconego do duzego radiatora) czy np pod pewnym naprezeniem czasami nie zwiera sie do niego. Mozesz tez sprobowac umasowac te male blaszane radiatorki.

Sprawdzę to, nie wiem jeszcze kiedy, bo 2-ga spalona końcówka też mi nie działa, wk....łem się za bardzo. Jak będę miał czas, to sprawdzę. Standardowo wszystkie półprzewodniki, jeśli coś poleciało, to na pewno ten mje340.

marcin55246 czy Ty czasem nie używałeś gniazda IEC z filtrem? Chodzi mi o to gniazdko na trafie.
Tak, używałem go.

To gniazdo wymaga uziemienia. Bez uziemienia nie działa ono prawidłowo. Na obudowie gniazda pojawia się połowa napięcia sieci, a skoro masz metalową obudowę wzmacniacza i gniazdo jest do niej przykręcone.... Identycznie zbudowany filtr masz w zasilaczu komputerowym, który również wymaga uziemienia. Filtr sieciowy jak najbardziej, ale zaaplikowany z głową. W powyższym rozwiązaniu jest to po prostu niebezpieczne.

Ostatnia edycja:
Jak masz dobre trafo, to i ss nie potrzebny. Ja u siebie tez nie potrzebuje trafo(500VA) nie wybija 10A. ale i tak zomontowałem, bo po co niszczyć kondensatory.

Dorób sobie na ATTiny13. Widzę że masz trafko i przekaźnik wystarczy kilka rezystorów i po kłopocie. Na naszym forum jest schemat.

Powrót