• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

Uzupełnienie do postu nr #3983 (choć post prastary ale może będzie przydatne).

Uruchamiałem OPS3 v2.1 BJT (użyłem 2 par tranzystorów zamiast schematowych 3 par)
Był problem z regulacją prądu spoczynkowego.
Sprawdziłem poprawność montażu i większość elementów półprzewodnikowych. Wszystkie elementy sprawne.
W obwodzie regulacji prądu spoczynkowego wymieniłem diodę led czerwoną na diodę BAT46.
I wszystko działa.
Układ (sam OPS3 i w połączeniu IPS BG7 + OPS3) zasilałem napięciami od +/- 42V do +/- 64V.
Prąd spoczynkowy ładnie się reguluje i jest stabilny (tzn. nie pływa wraz ze wzrostem temperatury na radiatorach).

Wczoraj zamówiłem potencjometr. Jak wrócę z wyjazdu, to wymienię potecjometr

Po wymianie potencjometru i200 działa poprawnie i gra. Chce teraz zamontować wszystko tymczasowo na desce w celu łatwiejszego przenoszenia.
Skąd "pobrać" masę z i200 do przewodu PE? Aktualnie tor wygląda tak: INPUT (z karty dźwiękowej po kablu jack->RCA) -> Volume Controler z AS -> i200.
Może to być jedna z nóżek IPS GND?

Pozdrawiam!

ancque

Przewód ochronny PE (żółto-zielony) z gniazda 230VAC podłącz bezpośrednio do masy obudowy.
A mase obudowy połącz np. przez filtr 100nf i 10R do masy w zasilaczu.

Ostatnia edycja:
Podłączenie przewodu PE do masy obudowy jest tylko dla bezpieczeństwa użytkownika.
Kiedy pojawi się na obudowie niewielki prąd (mA) przekraczający prąd zadziałania różnicówki to nic nie stanie się użytkownikowi
a zadziała różnicówka i odłączy napięcie.
Zwykła eska czy bezpiecznik topikowy odłączy dopiero wtedy kiedy na obudowie będzie pełne napięcie sieci 230VAC
no ale wtedy może być już za późno na pomoc.

Ostatnia edycja:
Powoli kompletuje elementy i mam pytanie o tranzystory 2235 i 965.
Czy mogę podstawić w zamian parę BC639 i 640 lub w obudowie TO126 TTA006 i TTC011 ?
Chyba , że macie jakieś inne propozycje.

Dzięki.

W zależności od napięcia zasilania:
bd139-16/bd140-16
mje350/340
2sa1360/2sc3423
2sa965/2sc2235
Ksa1142/ksc2682
ksa1220/ksc2690

Post wziął był i był znikł :( A więc jeszcze raz
Witam serdecznie wszystkich fanów twórczości borysa. Po ogromnym sukcesie preampu a'la Lamm by borys w moim domu, przyszedł czas na dalszą znajomość z jego projektami - czytaj iAMP200. Na początek mam dwa pytanka:

1. Czy na forum jest ktoś z Wrocławia posiadający iAMPa skory do kontaktu, odsłuchu, podzielenia się wiedzą, a może i częściami?
2. Jakie IPSy polecacie? Chodzi mi o 3-4 najlepiej, ale jednocześnie najbardziej zróżnicowanie brzmiące wejściówki?

Post wziął był i był znikł :( A więc jeszcze raz
Witam serdecznie wszystkich fanów twórczości borysa. Po ogromnym sukcesie preampu a'la Lamm by borys w moim domu, przyszedł czas na dalszą znajomość z jego projektami - czytaj iAMP200. Na początek mam dwa pytanka:

1. Czy na forum jest ktoś z Wrocławia posiadający iAMPa skory do kontaktu, odsłuchu, podzielenia się wiedzą, a może i częściami?
2. Jakie IPSy polecacie? Chodzi mi o 3-4 najlepiej, ale jednocześnie najbardziej zróżnicowanie brzmiące wejściówki?

Najlepsze wejściówki jak dla mnie:

1. Bolt
2. Vsha
3. Cliffjumper
4. A9

Lamm wg Borysa również genialny. Mega barwy w dźwięku, taka naturalność.

"2. Jakie IPSy polecacie?"

U mnie kiedyś grały wejściówki zaprojektowane przez borysa na początku wątku.
Następnie były świetne A9 i Cliffjumper.
Od dłuższego czasu gram na IPS BG7 V1.3 tht i jak dla mnie jest to najlepszy wybór, ale tylko na oryginalnych 2SK170.
Przestrzeń i detaliczność dźwięku to zalety BG7.

Pierwszy prosty ips to był CFP Madness i grał też bardzo dobrze.

Ostatnia edycja:
Ja miałem styczność własnie z Cliffjumper, CFP, A9 (kolejność nieprzypadkowa.). Teraz znów zostałem wciągnięty w IAMP i najpierw będzie CFP(idę na łatwiznę), a pożniej BG7 SMD
Chociaż czaję się jeszcze na clifa :O On robił robotę.

Dzięki za odzew Panowie. Po mega długiej wymianie maili z gavronem (za co mu serdecznie dziękuję) zaczynam się zastanawiać czy nie brać też pod uwagę OPS2 - szczeólnie, że strasznie podoba mi się idea umieszczenia końcówek po bokach obudowy a na środku zasilanie + ew. preamp Lamm (pisałem już, że jest zajebisty ? :)) Co sądzicie o OPSach? No i siłą rzeczy nasuwa mi się pytanie - Fety czy bipolary?

Zasada jest być może prosta: transformator i zasilacz z dala - z dala - od czułych obwodów wejściowych wzmacniacza
Fety rzecz jasna są lepsze i ok:)
Radiator alu jest ekranem który eliminuje syf (zniekształcenia sygnału) do obwodów wejściowych od transformatora.

Na przykład tak:

Ostatnia edycja:
Cliffjumper i vsha są super, bg7 poczatkowo mnie nie przekonał ale z czasem bardzo go doceniłem, tez polecam

Bg7 jest niezły, ale jak dla mnie czegoś mu brakowało po dłuższych odsluchach, dlatego nie ma go u mnie w pierwszej czwórce. Nie sluchalem wersji SMD.

Ops 2 będzie rowniez świetnym wyborem, jak nie lepszym. Zależy na co zwracać uwagę.
.

Ostatnia edycja:
Powrót