Przeciez ta dziura w przeciwfazie nie musi miec ultra duzej wartosci. Niektorzy sie spinaja na ile to db maja dziure po odwroceniu fazy, a to nie jest tak istotne.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Nie wiem skąd to się wzieło, żeby projektować zwrotnice 1W/1m. To założenie dotyczy określania efektywności. I tak samo, te porady, zeby mierzyc na osi tweetera, a co jesli bede sluchal wyzej lub nizej? Nie zawsze tweeter jest na wysokosci uszu.tomq pomiary zawsze przy 0stopni@1metr. Co do warunków odsłuchowych, to co masz na myśli? (tzn. jak ty byś robił pomiary pod takim względem).
Możliwe , że inaczej sobie ustawiamy te wykresy.Co do tych 40dB, to kwestia sposobu pomiaru. Bo widzisz, u mnie w.w. wykresy są wygładzone 1/16 oktawy. Gdybym nie wygładzał to są troche poszarpane i "dołek" mam taki głęboki, że też 40dB mógłbym odczytać. Także zależy jak ty robisz pomiary, może mamy troche odmienne sposoby, a może ja mam jeszcze skopane coś
Charka czastkowa to charka pojedynczego glosnika, w przeciwienstwie do charki wypadkowej, czyli charki całej kolumny.(PS: co rozumiesz przez ch-ke cząstkową?)
Ale ja w zadnym wypadku nie twierdze, ze pomiar jest nieprawidłowy. Tylko, ze ta opcja odpada, bo od 2,6 kh do 3,5 khz charaktertyka całej kolumny jest ponizej charki głośnika wysokotnowego. Tzn, ze gdy głosniki sa w odpowiednich polaryzacjach i graja razem, to na tym pomiarze wysokie tony sa cichsze niz gdyby gral sa m glosnik, a przeciez musza byc albo glosniejsze (gdy dodaje sie to co odtwarza midwoofer), albo chociaz na tym samym poziomie co sam tweeter (tam gdzie midwoofer juz nie "siega"). Skoro charka jest ponizej wypadkowej, to znaczy, ze fale w tym zakresie sie odejmuja).Co do 0us nr 2 to jak najbardziej prawidłowy pomiar. Możemy rozwinąć ten temat jak masz argumenty
Jak zasilacz blisko, to ok, a jesli daleko, to troche smieci sie w przewodach zlapie. Nie to ze jakas tragedia, bo na obecnej (montowanej na pajaka...) zwrotnicy tak mam i jakos od ponad roku gra, ale na nowej juz wszedzie dalem kondy filtrujace (a dokaldniej to zestaw 10R + 100uF +100nF).Co do kondziołów filtrujących to są w zasilaczu.
Ale wez pod uwage, ze ja zadnym ekspertem nie jestem, po prostu wtamtym roku robilem to samo i co wiem to napisze.Dzięki tomq za zainteresowanie <diyaudio>
Jeśli odrzucimy róznice w wygladzaniu pomiaru, to wedlug mnie ta dziura powinna byc duza. Skoro jest duza dziura, to znaczy, ze charakterystyki bardzo sie odejmuja (co oczywiste), a wiec musza byc bardzo zblizone do przeciwstawynych faz. A wiec skoro odwrócimy polaryzacji kiedy bardzo sie odejmowaly, to powinny rownie dobrze sie dodawac.Przeciez ta dziura w przeciwfazie nie musi miec ultra duzej wartosci. Niektorzy sie spinaja na ile to db maja dziure po odwroceniu fazy, a to nie jest tak istotne.
Na tego Daytona RS125 potrzebowałem 11L. Litraż obliczony i zasymulowany w programie
Przeciez ta dziura w przeciwfazie nie musi miec ultra duzej wartosci. Niektorzy sie spinaja na ile to db maja dziure po odwroceniu fazy, a to nie jest tak istotne.
Racja racja. Ja zawsze ustawiam pudła na wysokości uszu i kieruję na słuchacza. Choć nie jest to w odległości 1 metra. Pobawię się tą odległością w nowej zwrotnicy. (Tak jak pisałem, v0.3 nie koniecznie musi być ostateczną )I tak samo, te porady, zeby mierzyc na osi tweetera, a co jesli bede sluchal wyzej lub nizej? Nie zawsze tweeter jest na wysokosci uszu.
zgadza się.a przeciez musza byc albo glosniejsze (gdy dodaje sie to co odtwarza midwoofer), albo chociaz na tym samym poziomie co sam tweeter (tam gdzie midwoofer juz nie "siega"). Skoro charka jest ponizej wypadkowej, to znaczy, ze fale w tym zakresie sie odejmuja).
jak się nie mylę, to się nazywa posiadanie doświadczenia.Ale wez pod uwage, ze ja zadnym ekspertem nie jestem, po prostu wtamtym roku robilem to samo i co wiem to napisze.
dla każdej częstotliwości jest inna faza. Fale promieniowane z z poszczególnych przetworników nie mogą być "ciągle" (na całym paśmie) w fazie.bo to by znaczylo, ze gdies poza miejscem podzialy fazy sie nie zgadzaja.
pierwsza strona - http://diyaudio.pl/showthread.php/1...ski-El_gineer.?p=289736&viewfull=1#post289736 czyli symulacja. Potem potwierdzenie tego pomiarami:Czym sie kierowales, zeby glosnikowi o FS 80Hz oraz SD 50cm^2 dac taka bude?
http://www.sound.westhost.com/pcmm.htmSince the tweeter is the driver most likely in need of the delay, this means potential degradation of the higher frequencies, something that is commonly quite audible.
Cofania to ciekawa sprawa (wide temat o zgraniu czasowym glosnikow), ale mozna tez pochylic front, lub jeszcze prosciej - cala kolumne (np na nierownej dlugosci kolcach).Najgorsze jest to, że bawiąc się symulacjami w SW nie znalazłem! kombinacji nachyleń i f podziału takiego aby głośniki się sumowały. Czy to możliwe???????? To co nie da się ich zgrać z np. bierną zwrotnicą? Co proponujecie, jaką drogę szukania? Mi jeszcze chodzi po głowie aby cofnąć Seasa we froncie.
tzn?pomogło mi:
mogę zaobserwować jak przebiega prawidłowo wykres fazowy i teraz sam takie mierzę. Przynajmniej tak uważam...
Jak to nie pisał?mbar cholera mogłeś pisać, żeby pieprzyć tego Delaya,
I między wierszami raven sugerował, że lepiej pobawić się w offset lub pochyloną sciankę:#6 korekcją fazy tak bardzo się nie przejmuj, możesz więcej nią zepsuć. Czy jest super potrzebna, wyjdzie na pomiarach po filtracji.
Różnic czasowych nie da się skompensować amplitudą.
a może Dayton 24dB
Seas 12dB ?
Tak już jestKurde najpierw tyle projektowania na delaya, a jak już się go zrobiło to rezygnacja.
Cóż, jak widać zasada ta nie dotyczy osób mające tak duze doświadczenie praktyczneCóż dobra zwrotka nie powstaje w jeden dzień. Choć Irek się chwalił nie dawno że zrobił takową
ło cholera to widocznie za bardzo byłem pochłonięty robotą/projektowaniem...Jak to nie pisał?
hehehe spokojnie, pisałem, że to jest nie zestrojone w ogóle. Ale daje mi nową drogę do badańA może górka przy 2 khz będzie podbarwiała średnie tony?;]
kopułka raczej nie ma tam rezonansu, to mój system pomiarowy prawdopodobnie:BTW, ten rezonans kopulki na koncu pasma to slychac?
"Psułem" też filtry, jednak nie pomagało. Ostatecznie f cięcia GP i DP są blisko siebie. Ponieważ podczas prób rozsuwania filtrów od siebie faza zmieniała się na niekorzyść i nie sumowały/odejmowały się prawidłowo.
Wiecie, że podczas projektowania zestawów głośnikowych dużą rolę odgrywają wrażenia subiektywne.