• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt klonu ATC SCM100 pomoc w realizacji.

Reakcji
0
Witam kolegów . Po wstępnej rozmowie i namowach kolegi Patefil postanowiłem otworzyć nowy wątek dotyczący budowy kolumn mających wyglądać - przypominać kolumny marki Atc . Będę potrzebował pomocy w kwestii projektu zwrotnicy i obudowy a więc praktycznie całościowo jestem zdany na forum i kolegów . Ostatni projekt kolum jaki zbudowałem w 90 % opieral się o projekt i sugestie kolegi Patefila , na głośnikach Visaton , któremu jeszcze raz dziękuję . Oczywiście poczyniłem pewne zmiany niekoniecznie poprawiające brzmienie ,a przyznam się że poszedłem na skróty w celulu ograniczenia kosztów. Kolumny już w pierwszych minutach pracy okazały się konstrukcja przynajmniej poprawną a nawet powiem więcej , wypadły lepiej niż moja konstrukcja zrealizowana według projektu firmy Akustyk z głosnikami Perlees i Vifa. Idąc tym tropem postanowiłem w ,, klonach,, Atc bazować przynajmniej w sekcji niskotonowej na głośnikach wlanie firmy Visaton wstępnie na W 250 S , przyjżawszy się jednak proporcjom stwierdziłem że W 300S jednak będzie lepszym wyborem i takowe zakupiłem - ,,okazyjnie ". Średniotonowy myślałem o kopulkowym scanspeak S 7608920010 wizualnie przypominający trochę głośnik zamontowany przez ATC. Wysokie tony ? Sam nie wiem co wybrać może Scan Speak D2608/913000 .Generalnie chciałbym wykorzystać dość dużą efektywność głośnika Visaton w300s 92 dB nie wiem jak jego efektywność zachowuje się w przedziale częstotliwościowych wiem że to będzie zależne jak go odetniemy więc reszta głośników też musi mieć tyle samo . Wiem że efektywność można stłumić do tej samej wielkości itp. Nie chcę tu dywagować bo generalnie jestem tu dyletantem i w tej kwestii jak już pisałem proszę was o pomoc. Podsumowując:
1 Kolumny mają być podobne wizualnie do ATC SCM100ASL , grać oczywiście o niebo lepiej 😁
2 Efektywność im większa tym lepsza ale jeśli będzie trzeba to schodzimy .
3 Budżet bez szaleństw 🙂😆
4 Gabaryty , rozmieszczenie głośników jak w ATC.
Proszę o sugestie i pomoc w realizacji pomysłu , ja w zamian mogę służyć pomocą w tematyce fornirowania i lakierowania . Pozdrawiam.

Wysoki to raczej Excel ... Na Bas brałbym coś w stylu ST305. Kopułka to raczej produkt własny ATC a z podobnych to np. Morel, TB

Nie zrozum mnie źle, ale klon Atc bez kopulki Atc to żaden klon. Ta kopulka to cała magia topowych atc i co gorsza nie ma realnego zamiennika.

Panowie wiem że ATC produkuje sam swoje przetworniki , szukałem czegoś po necie, niestety konstrukcja całościowo nie licząc materiału na obudowy myślę zamknąć w kwocie najlepiej 3.0k PLN . Kopułka w średnich tonach wiem że to problematyczne rozwiązanie , gdyż takowy głośnik posiada jedynie dolne zawieszenie i dobry głośnik ciężko znaleźć . Ten Scanspeak D 7608/920010 byłby optymalnym rozwiązaniem . Jak już wspomniałem posiadam Visaton w 300s jest to stara konstrukcja chodź znam ją i inne z serii ,uważam że jest potencjał , przecież obecnie jego mniejsi bracia robią karierę w kolumnach Pylon . Nie oszukujmy się hi -endu z tego nie będzie, ale coś grającego w stylu Altus chyba nie da się na tych przetwornikach popełnić 🤣. Reszta głośników bez szaleństw finansowych poproszę .[
QUOTE=martin78_1978;532237]Witam kolegów . Po wstępnej rozmowie i namowach kolegi Patefil postanowiłem otworzyć nowy wątek dotyczący budowy kolumn mających wyglądać - przypominać kolumny marki Atc . Będę potrzebował pomocy w kwestii projektu zwrotnicy i obudowy a więc praktycznie całościowo jestem zdany na forum i kolegów . Ostatni projekt kolum jaki zbudowałem w 90 % opieral się o projekt i sugestie kolegi Patefila , na głośnikach Visaton , któremu jeszcze raz dziękuję . Oczywiście poczyniłem pewne zmiany niekoniecznie poprawiające brzmienie ,a przyznam się że poszedłem na skróty w celulu ograniczenia kosztów. Kolumny już w pierwszych minutach pracy okazały się konstrukcja przynajmniej poprawną a nawet powiem więcej , wypadły lepiej niż moja konstrukcja zrealizowana według projektu firmy Akustyk z głosnikami Perlees i Vifa. Idąc tym tropem postanowiłem w ,, klonach,, Atc bazować przynajmniej w sekcji niskotonowej na głośnikach wlanie firmy Visaton wstępnie na W 250 S , przyjżawszy się jednak proporcjom stwierdziłem że W 300S jednak będzie lepszym wyborem i takowe zakupiłem - ,,okazyjnie ". Średniotonowy myślałem o kopulkowym scanspeak S 7608920010 wizualnie przypominający trochę głośnik zamontowany przez ATC. Wysokie tony ? Sam nie wiem co wybrać może Scan Speak D2608/913000 .Generalnie chciałbym wykorzystać dość dużą efektywność głośnika Visaton w300s 92 dB nie wiem jak jego efektywność zachowuje się w przedziale częstotliwościowych wiem że to będzie zależne jak go odetniemy więc reszta głośników też musi mieć tyle samo . Wiem że efektywność można stłumić do tej samej wielkości itp. Nie chcę tu dywagować bo generalnie jestem tu dyletantem i w tej kwestii jak już pisałem proszę was o pomoc. Podsumowując:
1 Kolumny mają być podobne wizualnie do ATC SCM100ASL , grać oczywiście o niebo lepiej 😁
2 Efektywność im większa tym lepsza ale jeśli będzie trzeba to schodzimy .
3 Budżet bez szaleństw 🙂😆
4 Gabaryty , rozmieszczenie głośników jak w ATC.
Proszę o sugestie i pomoc w realizacji pomysłu , ja w zamian mogę służyć pomocą w tematyce fornirowania i lakierowania . Pozdrawiam.[/QUOTE]

Nie zrozum mnie źle, ale klon Atc bez kopulki Atc to żaden klon. Ta kopulka to cała magia topowych atc i co gorsza nie ma realnego zamiennika.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Więc raczej klon wizualny ale grający przyzwoicie.Przepraszam pisze z Androida posty więc proszę moderatora o wyrozumiałość.

https://voltloudspeakers.co.uk/loudspeakers/vm752-3/ tanio nie będzie ale jeśli ten klon ma grać chociaż w jakimś stopniu tak jak atc to niestety ale bardzo droga kopułka sredniotonowa to mus. Ewentualnie można jeszcze zapolować na kopułkę itt która podobno była inspiracją dla tej słynnej kopułki stworzonej przez atc https://www.google.com/search?q=itt...hVpkIsKHaBCDPQQ_AUoA3oECA0QAw&biw=360&bih=625 ale też raczej nie będzie tanio bo to rzadkie głośniki i dostanie ich też jest bardzo trudne żeby nie napisać że graniczy z cudem.

Ha myślałem ze znam wszystkich producentów :) Generalnie głośnik bardzo fajny wizualnie , parametry tez o ile nie naciągane bdb. Nie szukałem ile kosztuje bo się zwyczajnie boje. Ja dalej bym obstawał przy tym scan speak myślałem tez o visaton DSM 50 FFL wizualnie dla mnie nie bardzo i podobno w zestawieniu w 300s brak średnicy , ale mogłem używane nabyć . A to ? https://www.ebay.co.uk/itm/162672766963

- - - - - aktualizacja - - - - -

Znalazłem cenę :o :crying::bored: :razz: . Nie stać mnie .

Ostatnia edycja:
A samochodowy morel CDM? Dodatkowo tylko go stoczyć do krawędzi gdzie osadza się oryginalną siatkę.
Mastah22 z forum strefacaraudio.pl myślę, że spokojnie ogarnie takie toczenie

Każdy choć trochę ogarnięty tokarz konwencjonalny to stoczy, może i nawet za flaszkę ;) Wydaje mi się, że aspekty techniczne tego typu w tym przypadku to już mało istotny problem. Większym problemem będzie ogarnięcie wymiarów...

A samochodowy morel CDM? Dodatkowo tylko go stoczyć do krawędzi gdzie osadza się oryginalną siatkę.
Mastah22 z forum strefacaraudio.pl myślę, że spokojnie ogarnie takie toczenie

Wizualnie ten Morel klasa , toczenie -nie mam mam znajomego tokarza ale nie powinno być problemu . Cena do przyjęcia 😬

Realnie z tego basu Visatona bedziesz mial sporo mniej niz 92dB.
Kopulki ATC czy VOLT beda pracowac od 380hz ale co z takim duzym basem polaczysz bez problemu. Nastomiast jak wybierzesz cos innego, to moze sie okazac ze bedziesz musial robic podzial przy 800-1000hz, bo kopulka nizej nie da rady. Niby PMC stosuje kopulki Scana z podzalem na 380hz ale tam sa dosc strome filtry, czyli droga i skomplikowana zwrotnica. Generalnie temat nie jest taki prosty jakby sie wydawalo. ATC jest koszmarnie droga, ale latwa w aplikacji, ma niskie znieksztalcenia i bardzo wyrownane pasmo, ktoremu nawet Volt nie daje rady, a kosztuje tyle samo.

Z W300S 8Ohm przy filtracji w zakresie ok.500-1000Hz wg Boxsima byłoby 88-89dB. Jeśli jesteś w stanie poradzić finansowo, to skupiłbym się na tym Scan D7608. Tutaj są pomiary:
http://www.dibirama.altervista.org/...-d7608-920010-mid-range-3-8-ohm-160-wmax.html
Poniżej 500Hz gwałtownie rosną mu thd, więc podział trzeba by robić coś koło 1000Hz. W tej sytuacji próbowałbym dorobić do niego waveguide, może dałoby radę zejść z podziałem niżej. Taki waveguide testowy zrobiłem do swojego Visatona B80 i pozwala on podnieść efektywność w paśmie średnicy o ok. 5-6dB.
Visatona G50FFL nie brałbym pod uwagę. Mniejszy, więc jeszcze trudniej będzie dopasować do W300S. Na D7608 jest parę konstrukcji w internecie, nawet jedna podobna do ATC, ale ułożenie głośników jest odwrócone.

Jest też samochodowa kopułka dynaudio. Też ciężko ją dostać ale się da. 75mm miała jak dobrze pamiętam...chyba :p .

Tu projekt z innego forum:
http://bbs.hifidiy.net/thread-973050-1-1.html
Tak jak pisze Pogromca, to trudny projekt. Moim zdaniem jego główną wadą może być mało energetyczny zakres niskiej średnicy wynikający z problemów z połączeniem W300S o mms=57g i kopółki o mms=3,3g przy wysokim podziale.

Project Ala Harbeht ... Wysoka efektywność by się przydała wiadomo do czego ,bo może kiedyś jakąś fajną lampę by sklecił i by było jak znalał. No cóż koszty są ważne i decybel w tą czy w tą przy oszczędności 1 kpln jakoś będę musiał przeboleć. ☹️ Panowie to są przemyślenia człowieka wieku średniego 😜, tak myślę czas biegnie i w końcu jakiegoś sprzętu audio trzeba by się dorobić , nie stać mnie więc tylko DIY .ATC są konstrukcjami trudnymi po stronie technicznej wiem to teraz i wiedziałem to biorąc się za ten projekt kopułka w zakresie średnich tonów to problem , natomiast stolarka myślę będzie dla mnie przyjemnoscia. Realizacja w zależności od kosztów może się przedłużycale same paczki myślę zrealizować do końca roku. Zdaję się na Was moja wiedza jest podstawową. Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Ogólnie kopułka w zakresie średniotonowym (szczególnie z niskim podziałem) to ciężki temat. Możesz też zobaczyć/poczekać na nową kopułkę średniotonową od SBA. Na pewno nie zejdzie tak nisko, ale może to być ciekawy głośnik http://www.sbacoustics.com/index.php/coming-soon/2-5-md60n-6/ . Jeśli chciało by się wykorzystać na upartego kopułkę na średnie tony zachowując przy tym sporego basowca to IMO sporo by uprościło dobór głośników dołożenie jakiejś małego midwoofera tylko że wtedy niższa średnica nie była by z kopułki a ze zwykłego głośnika. Wtedy była by o wiele większa swoboda w robieniu zwrotnicy. Tylko że taka zmiana wiąże się z tym że to już ATC nie będzie przypominać.

Ostatnia edycja:
Może zróbmy ranking sredniotonowych kopulek na których jest możliwość zestrojenia zwrotnicy , w sposób umożliwiający poprawność brzmienia w całym zakresie częstotliwości już nie patrzmy na efektywność . Dobrze myślę ? Taki głośnik znalazłem jeszcze.😬
://archiwum.allegro.pl/oferta/dynaudio-88mm-hi-end-morel-denmark-diy-i7542023183.html

Powrót