Witam kolegów . Po wstępnej rozmowie i namowach kolegi Patefil postanowiłem otworzyć nowy wątek dotyczący budowy kolumn mających wyglądać - przypominać kolumny marki Atc . Będę potrzebował pomocy w kwestii projektu zwrotnicy i obudowy a więc praktycznie całościowo jestem zdany na forum i kolegów . Ostatni projekt kolum jaki zbudowałem w 90 % opieral się o projekt i sugestie kolegi Patefila , na głośnikach Visaton , któremu jeszcze raz dziękuję . Oczywiście poczyniłem pewne zmiany niekoniecznie poprawiające brzmienie ,a przyznam się że poszedłem na skróty w celulu ograniczenia kosztów. Kolumny już w pierwszych minutach pracy okazały się konstrukcja przynajmniej poprawną a nawet powiem więcej , wypadły lepiej niż moja konstrukcja zrealizowana według projektu firmy Akustyk z głosnikami Perlees i Vifa. Idąc tym tropem postanowiłem w ,, klonach,, Atc bazować przynajmniej w sekcji niskotonowej na głośnikach wlanie firmy Visaton wstępnie na W 250 S , przyjżawszy się jednak proporcjom stwierdziłem że W 300S jednak będzie lepszym wyborem i takowe zakupiłem - ,,okazyjnie ". Średniotonowy myślałem o kopulkowym scanspeak S 7608920010 wizualnie przypominający trochę głośnik zamontowany przez ATC. Wysokie tony ? Sam nie wiem co wybrać może Scan Speak D2608/913000 .Generalnie chciałbym wykorzystać dość dużą efektywność głośnika Visaton w300s 92 dB nie wiem jak jego efektywność zachowuje się w przedziale częstotliwościowych wiem że to będzie zależne jak go odetniemy więc reszta głośników też musi mieć tyle samo . Wiem że efektywność można stłumić do tej samej wielkości itp. Nie chcę tu dywagować bo generalnie jestem tu dyletantem i w tej kwestii jak już pisałem proszę was o pomoc. Podsumowując:
1 Kolumny mają być podobne wizualnie do ATC SCM100ASL , grać oczywiście o niebo lepiej
2 Efektywność im większa tym lepsza ale jeśli będzie trzeba to schodzimy .
3 Budżet bez szaleństw

4 Gabaryty , rozmieszczenie głośników jak w ATC.
Proszę o sugestie i pomoc w realizacji pomysłu , ja w zamian mogę służyć pomocą w tematyce fornirowania i lakierowania . Pozdrawiam.
1 Kolumny mają być podobne wizualnie do ATC SCM100ASL , grać oczywiście o niebo lepiej

2 Efektywność im większa tym lepsza ale jeśli będzie trzeba to schodzimy .
3 Budżet bez szaleństw

4 Gabaryty , rozmieszczenie głośników jak w ATC.
Proszę o sugestie i pomoc w realizacji pomysłu , ja w zamian mogę służyć pomocą w tematyce fornirowania i lakierowania . Pozdrawiam.