• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt kolumn podłogowych do salonu

Reakcji
0
Witam, szanownych kolegów.
To jest mój pierwszy post choć śledzę forum już od ładnych kilku miesięcy. Ostatnio zacząłem kombinować ze swoim sprzętem audio i szukam czegoś co dobrze nagłośni mi salon 35m2. Do obecnej chwili używałem monitorów własnej konstrukcji na głośnikach STX które współpracowały ze wzmacniaczem Sony TA-F190. Kilka dni temu kupiłem amplituner Yamaha R-N803D i chciałbym wykorzystać jego moc tylko do słuchania muzyki i filmów. Oglądałem w sklepie różne kolumny ale ich ceny były jak dla mnie bardzo wysokie (od 4000zł) i stwierdziłem, że może coś wydłubię sam. Założenia projektu to mocny i precyzyjny bas z podłogówek bez dodatkowego subwoofera. Chciałbym się zmieścić w 1500zł za same przetworniki i wymyśliłem coś takiego na kolumnę:
Woofer 2szt STX W.22.200.8.MCX
Średnica ok 300zł za głośnik - może Seas Prestige H1304-08 MCA12RC
Tweeter ok 200-300zł za głośnik - może Monacor DT-28N
Co o tym sądzicie? Jeśli macie inne sugestie to jestem otwarty na propozycje.
Skrzynki i zwrotnicę zrobię sam. Sprzętu pomiarowego nie mam i pewnie będzie potrzebny. Może znajdzie się ktoś chętny do pomocy w projekcie z okolic :) Jak nie to się zrobi.
Rodzaju muzyki słucham w zasadzie każdej ale jednak przeważa POP i dyskotekowa. Lubię jak lekko podbity jest bas i sopran ale nie bez przesady.

Przejrzyj najpierw projekty na naszym formum.
Jeden z forumowiczów sprzedaje też swoje kolumny TL na 10" STX.

Kolumny na pewno są godne uwagi i chętnie bym ich posłuchał. Obecnie nastawiłem się żeby zrobić je samemu i mieć z tego frajdę. Wiem, że to będzie mnóstwo włożonej pracy i czasu ale chyba o to właśnie chodzi. Założyłem temat, żeby ktoś mi doradził, że moje założenie może się np udać lub nie. Może ktoś mnie ukierunkuje w inną stronę i projekt się zmieni o 180 stopni.
Zastanawiałem się też na dobrymi 2 way lub 2,5way ale przy zastosowaniu dużych wooferów trzeba chyba iść w 3 drogi z b-r. Woofery STX chciałem zastosować ze względu na obcięcie kosztów całości. Tak sobie to wszystko wymyśliłem, a czy dobrze czy źle to jest do Waszej oceny i będę się podporządkowywał.

Ten amplituner co kupiłeś może być "wąskim gardłem" całości :) . Moim zdaniem żeby to zagrało pełnią swoich możliwości i tak będziesz musiał wzmacniacz zrobić/kupić :) .

Ostatnia edycja:
Twoje założenie jest ok. Najwiekszą trudnością będzie zrobienie zwrotnicy do tego. 3 way nie tak prosto jest wykonać.
Przeglądałeś projekty na forum? Jest kilka zestawów 3way z 8" woferem.
Nie widzę sensu z budowaniu kolumn z dwoma 8". Ciężko to będzie napędzić a tym bardziej że wyjdą to kolumny zapewne 4ohm. Nie każdy wzmacniacz domowy czy amplituner to ogarnie.

Janusz81, napewno lepiej niz LuszTi samemu 3 droznej zwrotki niezrobisz - jak sie komus wydaje ze zaprojektowanie poprawnie glosnikow to jest frajda, to niech sprobuje. Jednak uwazam ze rozsadnie by bylo gdybys albo posluchal ta TLke, albo zbudowal cos z sprawdzonych projektow, chyba ze chcesz wzbogacic slownik w pewne niecenzuralne wyrazenia - wiem po sobie. Nawet naprawde dobry 2 way nie jest latwy, a tym bardziej jesli niskotonowy jest wiekszy od 16ki.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Janusz81, napewno lepiej niz LuszTi samemu 3 droznej zwrotki niezrobisz - jak sie komus wydaje ze zaprojektowanie poprawnie glosnikow to jest frajda, to niech sprobuje. Jednak uwazam ze rozsadnie by bylo gdybys albo posluchal ta TLke, albo zbudowal cos z sprawdzonych projektow, chyba ze chcesz wzbogacic slownik w pewne niecenzuralne wyrazenia - wiem po sobie. Nawet naprawde dobry 2 way nie jest latwy, a tym bardziej jesli niskotonowy jest wiekszy od 16ki.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Jeśli dopiero zaczynasz swoją historię z DIY i elektro akustyka to zanim nauczysz się podstaw aby ogarnąć programy pomocne do tworzenia kolumn/pomiarów/zwrotnic minie ładny szmat czasu do tego dolicz umiejętność czytania schematów ,lutowania a i stolarski skil też by się przydał reasumując jak jesteś Eugeniusz geniusz i masz wolny czas to ogarniesz to w pół roku , jak masz rodzinę i dzieci to zejdzie Ci kilka lat jak chcesz zacząć to najpierw zacznij czytać to forum i przy okazji zrób sobie pomiarowe i zacznij się uczyć , to będzie dobry start w dobrym kierunku.

Najgorsze pomiary, bo nigdy tego nie robiłem. Kiedyś tam liczyłem coś z kalkulatorów i na słuch było strojone. Pojęcie jakieś mam ale wiadomo, że nie wszystko ogarnięte. Jeśli chodzi o lutowanie i znajomość elektroniki to mam to obcykane. Zdolności manualne też są ale chyba macie rację z tym projektowaniem od zera, bo chyba potrwałoby to u mnie z pół roku jak nie więcej. Czyli znowu wracam do początku i będę szukał gotowego dobrego projektu 3-way do skopiowania.

Jak masz fundusz to kupuj te TL'ki i kłopot z głowy a w między czasie będziesz miał okazję uczyć się i przy tym słuchać muzyki na dobrym sprzęcie bez żadnej spiny że musisz coś szybko wystrugać dla siebie .

- - - - - aktualizacja - - - - -

PS. Myślę że kolega Piotrek zszedł by do okrągłej ceny a ty byś się zmieścił w budżecie ;)

Jak masz fundusz to kupuj te TL'ki i kłopot z głowy ....

Na chwilę obecną nie mam tyle kasy, żeby na raz wydać. Na razie teoretyzuję, bo może uda mi się coś ogarnąć z Waszą pomocą. Oglądam już chyba ze 4 godziny różne projekty i nic konkretnego nie znalazłem jeszcze ale cały czas myślę hehe.
Zastanawiałem się jeszcze czy mógłbym skopiować jakiś gotowy projekt 3 way i zaaplikowany tam woofer zmienić na inny. Oczywiście dochodzi zmiana wartości elementów w sekcji niskotonowej ale wtedy nie ruszałbym sekcji średniego i wysokiego. Wiadomo, że przeliczenie objętości obudowy jeszcze dochodzi ale z tym to bym się raczej uporał. Jest sens kombinować w tą stronę? Czy to zły pomysł?
Zainteresował mnie zestaw podłogówek z tematu https://diyaudio.pl/showthread.php/25570-kino-domowe-Huberta-by-Pawel-S-(STX-AWX)

Nie ma sensu zmieniać woofera.
Zmiana czegoś w projekcie całkowicie zmienia działanie tego zestawu.

Witam jak chcesz budować na raty to ok, głośniki i elementy zwrotki do tego projektu który rozważasz to około 1500Pln.

No właśnie trochę na raty niestety. Max 400 stówy na miesiąc do wydania. Najpierw muszę wybrać projekt, a później systematycznie dokupywać potrzebne głośniki. Taki oto plan :biggrin: Tylko jeszcze nie wiem czy jeden czy dwa basy na kolumnę ale to wyjdzie z czasem.

Ostatnia edycja:
Spoko tylko musisz konkretnie wybrać jakiś projekt z dostępnych na forum lub gdzie tam sobie znajdziesz żeby nie utopić kasy piszesz cyt:
Tylko jeszcze nie wiem czy jeden czy dwa basy na kolumnę ale to wyjdzie z czasem.
tylko żeby nie wyszła z tego "kupa" jak coś robić to konkretnie

Powrót