• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt kolumn

Reakcji
0
Cześć, witajcie!
Na wstępie może zaznaczę iż troszkę już szukałem i na elektrodzie i na naszym forum jakiegoś fajnego projektu, chciał bym złożyć sobie 2kolumny 3-way w granicach 700zł ze zwrotnicami za komplet.
Widziałem różne już kształty i pomysły ale wydaję mi się iż warto napisać taki temat bo często był to przetworniki stare, może się mylę i tu się postęp wielki nie dokonał w przeciągu ostatnich 5lat, ale chciał bym złożyć sobie jakąś świeżą konstrukcję, nie wiem czy np. warto wybrać jeden głośnik nisko tonowy czy dwa niskotonowe ale mniejsze.
Myślałem o konstrukcji tak w okolicach ~ 70L z czego 50 poświęcić na "klatkę" do bass reflexu,
płyta chyba 25mm osb2, (pewnie wyjdzie strasznie ciężka taka kolumna ~ 25-30Kg;/
Proszę podpowiedzcie czy warto pchać się w tą "nową technologie" czy po prostu coś sobie ubzdurałem i warto zainwestować w sprawdzone przetworniki np. gdw gdn...
Zależy mi na ładnych wysokich tonach(chyba więcej niż 20Khz mi nie potrzeba)
Oczywiście średnich i niskich też mi zależy, fajnie by było gdyby głośniki udało się zestroić od 30hz, zależy mi też na stosunkowo równej charakterystyce więc na pewno prosił bym was o pomoc w obliczeniu zwrotnicy, choć nie wiem jakiego typu ( sporo czytałem na ten temat i prawdę mówiąc tylko mi to narobiło bałaganu w głowie).

700zł na 3 way to bardzo mało. Nie wiem czy w ogóle jakiekolwiek "normalne" 3 way da się za to zrobić.

pietro54 napisał:
Zależy mi na ładnych wysokich tonach(chyba więcej niż 20Khz mi nie potrzeba)
Nawet tych 20kHz nie usłyszysz :razz:

pietro54 napisał:
zależy mi też na stosunkowo równej charakterystyce więc na pewno prosił bym was o pomoc w obliczeniu zwrotnicy
Zwrotnicy się raczej nie oblicza. Trzeba najpierw pomierzyć głośniki a potem zaprojektować odpowiednie filtry, ale to już wyższa szkoła jazdy.
Dlatego chyba pozostaje Ci tylko poszukać gotowego projektu zwrotnicy do konkretnych głośników.

Czy uważacie że np 1000zł to jest już optimum?
z pomiarem głośników... ech... gdyby udało mi się kogoś z Warszawy spotkać kto by mi jiga pożyczył... sam kiedyś budowałem, wojowałem z tym długi czas i w końcu porzuciłem projekt po trudach i bólach, mam wszystkie części na jiga może się zawezmę i zrobię go od podstaw, oczywiście wkładkę panasonica mam więc może akurat to bym jeszcze wyrzeźbił choć czuje pewną niechęć;/
Ale dalej co do głośników...
naprawdę polecacie tego stx`a?
jam mam gdn32 w subie i jestem nim trochę zawiedziony.

pietro54 napisał:
naprawdę polecacie tego stx`a?
jam mam gdn32 w subie i jestem nim trochę zawiedziony.

Ja nie polecę go bo nie znam. To są chyba najtańsze trzy drożne kolumny z gotowych konstrukcji więc za bardzo nie ma co polecać. W tej kwocie ja bym wolał zrobić lepsze 2 drożne kolumny. Będzie o wiele większy wybór i pewnie jakość dźwięku też.

przyjrzyj się 3 drogom stx serii awx, nówki modele, są gotowe zwrotnice. Trochę taniej masz 2 drogi na stx awx oraz 2,5 drogi, masz pięknie wykonane w gotowych konstrukcjach (na 1 i ostatniej stronie tematu).

I zawsze w Józefowie możesz posłuchac gotowych konstrukcji. Wart samemu się przekonać.

Jaki posiadasz wzmacniacz i jak duże pomieszczenie?
Budżet rozumiem, ze max 1000zł?

pietro54, wszystko zależy co chcesz osiągnąć. Jeśli chcesz przypałować od czasu do czasu to najlepiej 3way,ale jeśli chcesz mieć na prawdę dobry dźwięk to lepiej zrobi 2way w tej samej kwocie co byś wydał na 3way...(w sumie nawet 2way da się głośno słuchać,zależy to od wielkości pomieszczenia).

3way od STX-a to w miarę dobre kolumny ale i tak budżetowe,Ja od razu bym wymienił tam wysokotonówkę bo pj-tka gra jak gra,hi end to to nie jest.

Za to 2way na AWX-ach to już jest coś,oba głośniki grają na prawdę dobrze i nie kosztują zbyt wiele (głośniki + zwrotnica jakieś 600zł). 2,5way na nich to oczywiście jeszcze lepsze rozwiązanie (głośniki + zwrotnica jakieś 900zł).

Dysponuję wzmacniaczem yamahy rx-v550, nie zależy mi na tym aby grać głośno, choć wiadomo, raz na rok zdarzy się jakaś impreza gdzie trzeba pomęczyć wzmacniacz i głośniki.

Może zadam jeszcze takie pytanie...
mam w tej chwili (syfiaste) kolumny m-audio hts 800 http://www.maxaudio.pl/sklep/artykul/id/21470 <- dokładnie takie, z tym że gwizdki spaliłem co nie powinno być dziwne przy owej zwrotnicy jaką są 2 kondziołki na krzyż, wymieniłem je na GDWK 9-13/120 http://www.allegro.pl/item1131165001_glosnik_gdwk_9_13_120_jedna_sztuka.html
może np warto tylko zrobić jakąś fajną zwrotkę do tego?
Bo w generalnym planie miałem zamiar sprzedać ten cały komplet za ~500zł dołożyć trochę i zbudować coś fajnego.
Jeżeli ktoś ma mocne nerwy niech rzuci okiem jak wygląda zwrotnica w owych głośnikach
http://img514.imageshack.us/img514/3603/27072009807.jpg

za 1000 zł można zbudować porządne 2 way np HDS180+xt25tg lub seasy
czemu wy zawsze tego stxa polecacie jest ogromny wybór przetworników do 2 way za 1000zł

pooglądaj se gotowe konstrukcje tam ludzie podają budżet i co najważniejsze do tych zestawów są zwrotki więc pomiary nie są konieczne

scythe1123 napisał:
za 1000 zł można zbudować porządne 2 way np HDS180+xt25tg lub seasy
czemu wy zawsze tego stxa polecacie jest ogromny wybór przetworników do 2 way za 1000zł

Słyszałem HDS-y na audioshow,grały jak kupa za przeproszeniem,vify też słyszałem,nic tylko piach... Pokaż mi nowy,lepszy głośnik midbasowy od AWX-a i lepszą kopułkę od AWX-a w tej samej cenie...wątpię że znajdziesz,dlatego je polecam.

To oczywiste że zrobisz lepsze kolumny za 1000zł niż na AWX-ach,ale chyba w kartonie od chipsów. Pamiętaj że obudowa też kosztuje,zrobienie ładnej ofornirowanej obudowy to koszt min. 200zł...zostaje 800zł. Zwrotnice-150zł (zależy z jakich elementów),pierdoły typu br,terminale,śruby,kable to wydatek 100zł...na głośniki zostaje 550zł,no i co za to kupisz? odlicz przesyłki a zostanie Ci tylko na STX-y.

Warto przeglądać czasem inne strony niż sklep STXa : http://grelton.mycom.pl/index.php3?content=1&id=1670

Promocja na al 130 do tego dwie kopułki pokroju vify xt lub seasa lub visatona i za ok 850 zł z przesyłkami mamy komplet głośnikow do którego żadna konstrukcja oparta o stxy w ogóle nie ma podskoku.

Ta sama promocja, 2x b200 - ok 950zł ,robimy klona solo 100, zwrotnica do tego jest banalna i tania, materiału na obudowe tyle co na 3-way STX. Może basu to nie będzie miało tyle co STX ale brzmienie jest z zupelnie innej półki jakościowej. Ja słucham tych głośników 5 lat i nie zamieniłbym do odsluchu na stxy nawet jakby mi za darmo je dawali.

Chyba pytanie jakie sobie należy zadać czy idziemy w jakość czy w ilość bo jak w to drugie to faktycznie nigdy nic lepszego niż na stx nie uda sie zrobić :lol:

scythe1123 napisał:
po prostu to już się nudzi gdzie nie wejdzie wszędzie STX'y
Noooo coś w tym jest......

marian napisał:
Pamiętaj że obudowa też kosztuje,zrobienie ładnej ofornirowanej obudowy to koszt min. 200zł...zostaje 800zł. Zwrotnice-150zł (zależy z jakich elementów),pierdoły typu br,terminale,śruby,kable to wydatek 100zł...na głośniki zostaje 550zł,no i co za to kupisz? odlicz przesyłki a zostanie Ci tylko na STX-y.
A może ma niepotrzebną już szafe w domu ;) [to tylko przykład] to już na materiale zaoszczędzi.... itd

A tak wg to są jeszcze przecież: Tonsile, TVM/Tesle, SDS`y z peerless`a, tańsze Usher`y, Monacor`y/TangBand`y, Visaton`y, kopułki Seas`a itd... Ludzie "do wyboru do koloru" ;)

pietro54 Chłopaki dobrze Ci doradzają (o ile jakość/cena oczywiście, to dla ciebie priorytet) - zastanów się nad 2 Way`em na ciekawych przetwornikach... niż nad 3-way`em na tanich STX`ach; tzn. żeby nie było nic do STX nie mam.
Stx,stx,stx.... nie ma co się tak ograniczać... ;)

ir0nhide napisał:
Stx,stx,stx.... nie ma co się tak ograniczać... ;)
Tutaj bym troszkę polemizował, ale nie chcę robić żadnej kłótni.
Odsłuchiwaliśmy w ostatnią sobotę u mnie razem z syrius18 moje 2,5way na AWXach i jego 2way na usherach 8945p i 9950. Moje nówki, nie wygrzane i midy STXa kilka krotnie tańsze. Zresztą niech się wypowie Syrius18, czy dzieli te głośniki jakaś przepaść.
Podejrzewam, że mało który forumowicz słyszał AWXy.

Wg mnie nie ma co porównywać 2,5 way do 2 way bo zrobienie 2,5 way na usherach 8945p i 9950 i porównanie wtedy z STXami też by pewnie dużo zmieniło.

[ Dodano: 2010-07-14, 22:04 ]
Dużo nie dużo, ale zwróć uwagę jeszcze na cenę i maks. kwotę jaką autor wątku może wydać. Piszesz "pewnie", więc podejrzewam, że Ty też nie słyszałeś tych konstrukcji.

marian napisał:
Słyszałem HDS-y na audioshow,grały jak kupa za przeproszeniem,vify też słyszałem,nic tylko piach...

Przesadziłeś. :mrgreen:
Cały czas słucham u siebie 2.5 drogi na tych głośnikach i jakoś nie mogę zgodzić się z Twoją opinią. Nie bierzesz pod uwagę wielu czynników jak akustyka pomieszczenia, wygrzanie, dobór sprzętu "towarzyszącego". Pomijam fakt, ze to producentowi powinno zależeć na dobrej prezentacji. :wink:

Co do awx, mi strasznie przypadły do gustu, ale nie "przeginajmy". Na stx świat się nie kończy, a upodobania są różne. Ja autorowi tematu powtórzę. Podjedź do Józefowa i sam posłuchaj. Konstrukcje esa triton 1 też w Warszawie znajdziesz. :wink:

Marian. Jak będziesz przejeżdżał przez Ostrów Mazowiecką, to daj znać na PW lub e-mail. Zapraszam Ciebie na dłuższy odsłuch.

Powrót