• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt suba na STX GDN-22-120-4-SS... ...co poprawic?

Reakcji
0
-przetwornik STX GDN-22-120-4-SS
-wymiary zew skrzyni 34x34x34cm
-wymiary wew 30x30x27,5
-litrarz 24,75l - glosnik i wzmacniacz =okolo 22l
-br strojony na 40Hz srednica 60mm dlogosc 20cm obustronnie zaokraglony. Umiejscowiony na bocznej sciance w tylnim gornym rogu (podobnie jak w subach creativa)
-wykonczenie czarny/szary koc + narozniki
-skrzynia z 20/22mm MDF
-przednia i tylnia scianka cofnieta o 1cm (wykonczenie kocem)
-przednia scianka 5mm sklejka (jako frez pod glosnik) + 20/22mm MDF
-wzmaczniacz najprwdopodobniej gotowy modul na TDA okolo 80W z filtrem itp:
http://allegro.pl/show_item.php?item=41028845
lub
http://allegro.pl/show_item.php?item=41698051

Teoretycznie (WinISD) dla 22l/40Hz
-F3 39Hz
-F6 34Hz
-impuls dla 40Hz < 15ms
-przy 55Hz podbicie okolo 1dB
-87dB

Co poprawic? co zmienic?

Dzieki za pomoc i pozdrawiam

co do anpedów z alegro to pierwszy to jak co to możesz zaryzykować ale ten drugi z elektroland to broń boże ponoć szit i jeszcze nie wiedomo czy go dostaniesz a projekt widze potraktowany na poważnie ale on na prawde potrzebuje mocniejszego wzmaka

esh0: osnosnie wielkosci, wiem ze w 30l ten glosnik by zszedl jeszcze nizej ale niestety wielkosc obudowy by wynosila wtedy 37x37x37 a chce zeby ten sub byl jak najmniejszy... ...w planach byla obudowa o wymiarach ponizej 30x30x30.
W tej chwili mam suba ktory moze robic za pralke 55x55x50cm
sub_wektora07.jpg

zajaranyy, esh0: Odnosnie wzmacniacza..... ...ogolnie slyszalem ze glosniki STX lubia mocne wzmacniacze (w kazdym razie taka jest pogloska). Wieksza moc oznacza szybsza odpowiedz glosnika. 80W powinno spokojnie wystarczyc zeby rozbujac ten glosnik i to z dobrym kopniakiem.
hmmmm.... ...No chyba ze sie myle i ktos na wlasne uszy slyszal ze nic nie wyjdziez tego polaczenia. Inwestycja w lepszy wzmacniacz czy chociazby drugi tda jakos mi nie pasuje :)

Pozdrawiam

projekt wydaje sie dobrze dopracowany i ciekawy do roboty!!!!

pamiuetaj ze przy malych budach gdzie cisnienia wew sa duze wymaga sie sporej sztywnosci

Jeden TDA to za mało jak do STX'a, dasz trochę głośniej to będzie dziwne dźwięki wydawał... wiem bo napędzałem stx'a 80 watami :D PozdroO

Pamiętaj, ze wskazane jest aby odległość wlotu tunelu b-r od bocznych ścian i głosnika wynosiła conajmniej jedną średnicę wspomnianego tunelu.

wektor napisał:
esh0: osnosnie wielkosci, wiem ze w 30l ten glosnik by zszedl jeszcze nizej ale niestety wielkosc obudowy by wynosila wtedy 37x37x37 a chce zeby ten sub byl jak najmniejszy... ...w planach byla obudowa o wymiarach ponizej 30x30x30.
W tej chwili mam suba ktory moze robic za pralke 55x55x50cm

obudowa nie powinna byc szescianem , bedzie wpadac w rezonansy (jest o tym w artykule na gl. stronie)

chyba że fala jest dłuższa niż dwukrotna odległość między przeciwnymi ściankami- wtedy możeby lać na fale stojącą- to też jest chyba opisane... Dlatego w subach nie ma sensu...

W znakomintej większości "normalnych" wymiarowo subwoofer'ów proporcje wymiarowe obudowy nie mają znaczenia, a to za sprawą rezonansu podstawowego obudowy - patrz post wyżej. Gros problemu w subwoofer'ach stanowi sztywność obudowy, a nie jej wymiary... można by jeszcze podyskutować o masie ;)

Powrót