• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt własnych kolumn potrzebna pomoc

Reakcji
0
Witam. To mój pierwszy post a zarazem dość ważny dla mnie wiec proszę was o wyrozumiałość. Dostałem namiary do was od innych osób na forach ze powinienem szukać pomocy tutaj. Sprawa wygląda następująco. Mój ojciec z kolega dwóch starszych panów zawsze spotykali się w garażu i dubali sobie przy swoim sprzęcie grającym i głośnikach chociaż mieli zajecie a nie jak inni siedzieli w domach. Wiem ze ich oczkiem w głowie miał być projekt dużych kolumn i tu pojawił się problem bo taty kolega zmarł a on był jak by odpowiedzialny za cześć elektroniczna tak przynajmniej mi tata opowiadał ze pan marek to taki fachowiec od elektroniki i fascynata. Niestety projektu nie udało im się dokończyć i co najgorsze mój ojciec widać ze popada w depresje bo to był jego najlepszy kumpel chciałem go zmotywować do dokończenia projektu ale on bardziej stolarka taka złota raczka o elektronice nic nie wiem na tyle żeby samemu to ogarnąć. Dlatego chce mu pomoc myślę ze zwrotnice i przewody dał bym rade mu poskładać ale nie znam się na akustyce i nie wiem czy ten schemat pana marka jest prawidłowy. Wiem ze powinny być pomiary bo tyle już wyczytałem podobno był gdzieś z głośnikami i mu to ktoś zrobił ale bardziej boje się ze z tego co wyczytałem ze głośniki mogą uszkodzić sprzęt i tu jest moja obawa ze jak mu poskładam to do kupy to cos się stanie a tego pewnie by nie przeżył tym bardziej ze to start sprzęt który osobiście sprowadził z Niemiec. Pytanie czy te głośniki 8ohm połączone równolegle zejdą do 4ohm nie uszkodzą końcówki mocy zakres w niej od 4ohm do 16ohm ja wiem ze te kolumny to nie mistrzostwo ale jakość to już druga sprawa chciałbym żeby ojciec miał zajecie chodzi mi czy będzie to bezpieczne i nic się nie stanie
https://diyaudio.pl/i/31880/7e0c6909...1675197837.jpg

Ostatnia edycja:
Prawdopodobnie te kolumny, z ta zwrotnica moga miec minimum impedancji nawet 3 omy, lub mniej. Czy to pociagnie koncowka mocy, to trudno powiedziec nie znajac dokladnie sprzetu. Jesli to dobra elektronika, a kolumny nie beda forsowane, to nic zlego nie powinno sie stac.

W necie są programy do symulacji zwrotnic i można to tam przerysować i sprawdzić jak te rezystancje czy impedancje się rozłożą. Kwestia jeszcze jak te trzy oddzielne kanały połączysz

Bez pomiarów to ciężko. To przerysowywanie wykresów to trochę poroniony pomysł, moduł impedancji, szczególnie na dole wooferów wygląda zupełnie inaczej niż w datasheecie. A pomiary głośników tonsila to sobie już w ogóle w kieszeń można wsadzić, przecież to wykresy z czasów projektowania przez tonsil, a później było jeszcze mnóstwo wydarzeń w tej firmie, a na domiar złego montują głośniki z tego co pod ręką...
Druga rzecz, że na minimum impedancji będzie mocno wpływała wartość rezystora w szeregu z kondensatorem w filtrze niskotonowców - nie podane.
Trzecia rzecz, skąd ten kolega wziął tę filtrację, bo jak z kalkulatora, to to w ogóle nie będzie działać tak jak kolega sobie wymyślił..

Może ktoś by ci użyczył sprzętu pomiarowego i podpowiedział jak działać, skąd jesteś?

Ostatnia edycja:
Wydaje mi się, że efektywność GDWK10/80 będzie zbyt mała dla dwóch GDNów 30/100 zwłaszcza, że jest rezystor w zwrotnicy.

Jeśli jesteś z Warszawy lub okolic to mam czym zmierzyć charakterystyki i impedancję głośników w docelowej obudowie i według tego zaprojektować zwrotnicę. Kiedyś, nie mając sprzętu i obliczając teoretycznie zwrotnice 2 way, blisko rok ją przerabiałem i poprawiałem bo zawsze się znalazło w dźwięku coś co wkurwia. No i kupa kasy poszła na cewki i kondensatory o różnych wartościach.

Powrót