• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt zwrotnicy GTC 15/40/1 + SC 10 N

Reakcji
0
Witam,

pracowałem nad zwrotnicą pod GTC 15/40/1 + SC 10 N i uzyskałem to co poniżej. Jako, że jest to mój pierwszy tego typu projekt, proszę o uwagi, co można ewentualnie zmienić lub poprawić.

widze ze ch-ki wpisywales recznie...
tak wiec na poczatku musisz sie upewnic czy wykresy sa wykonane w podobny sposob bo czesto zdaza sie ze jedni podaja SPL inni USPL oraz inne takie...

proponuje zmontowac ten filtr i posluchac bo moze sie zdazyc ze glosniki graja na roznym poziomie glosnosci.

a propos elementow. chyba niezamierzasz laczyc kondow aby otrzymac np 4,3uF?? postaraj sie uzywac standardowych wartosci - bedzie taniej

Zgadza się, ch-ki częstotliwościowe wpisywane ręcznie. Co do elementów, to zwróciłem na to uwagę. Można je dostać wszystkie w tym sklepie . Zamówię elementy i zobaczę jak to faktycznie zagra.

maryushr napisał:
Zgadza się, ch-ki częstotliwościowe wpisywane ręcznie
jednak komus przydal sie moj poradnik :cool: (kit z tym ze to tylko przetlumaczylem :roll: )

proponuje zrobic jak najprostrze zwrotnice bo sam sie przekonalem ze nienajlepiej pokrywa sie taka symulacja z rzeczywistoscia. zamow wiecej elementow bo gwarantuje ze beda zmiany

A to jak zadziała twój filtr wysokiego w przypadku pomiarów sc10 jakimi ja dysponuje . Możel mieliście inny głosnik, rozrzuty w przypadku tego produktu są dosyć spore. Jednak w przypadku mojej symulacji ta kopułka za słabo się filtruje, rezonans mechaniczny wygasza całkowicie skuteczność filtracji.

maryushr, ale mam nadzieje ze impedancje zmierzyles??
Yoshi_80, tutaj beda podobna problemy jak wtedy gdy ja sie bawilem zwrotnica do GDN16/50/6 i sc10n...

Widzę, że będzie nad czym dyskutować...
Impedancja mierzona była tylko dla GTC. Ta dla sc 10 n wklepana na żywca z ch-ki producenta (wiem partyzantka :cool: ). Mam ten głośnik w domu, mógłbym to pomierzyć, ale jak narazie nie wiem jak się to robi z wykorzystaniem SW. Najlepiej byłoby, gdyby ktoś udostępnił mi wiarygodne pomiary dla wysokotonowego. Pomiar impedancji GTC mam od mezcook'a za co mu bardzo dziękuję.

[ Dodano: 2007-11-10, 20:10 ]
Przemyślałem sprawę i doszedłem do wniosku, że zrobię JIG'a i sam pomierzę parametry głośników.
Nie chcę zakładać nowego tematu, a mam pytanie do tego urządzenia. Jest tam taki jeden rezystor 8 ohm 1% 20W bezindukcyjny, warto zainwestować i wydać na niego 18zł, czy jest jakieś tańsze, równie dobre rozwiązanie?

nie wiadomo po co 20 W , i po co bezindukcyjny... przy tych częstotliwościach raczej nie ma to znaczenia... 5W napewno wystarczy a może i mniejszy by wystarczył. Nie wiem z kąd by mógł być jig obciążony taką moca, skoro preamp idze bezpośrednio do głośnika.

jaki sens ma przedstawianie SAMYCH charakterystyk na osi?

jak chcecie wiedzieć czy zestaw jest prawidłowo zestrojony to musicie PRZEDEWSZYSTKIM patrzec na charakterystyki poza osią, 15, 30 , 45 stopni. jeśli dla tych przebiegów charakterystyka w miejscu podziału bedzie płaska lub niewiele od takiej odbiegała to znaczy ze macie prawidłowo zestrojoną faze . poza tym im głębcza dziura w miejscu podziału dla głośników podłączonych przeciwfazie (pojęcie względne ) tym lepsze zgranie fazowe.

Powrót