• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projektor

Kiedyś bawiłem się soczewką fresnela (czyt. frenela). Jakość obrazu była zupełnie zadawalająca tylko jeden warunek - musi być absolutnie ciemno. No ale trzeba było z tego zrezygnować bo mieszkanie za małe a do tego potrzeba sporego pomieszczenia żeby z odpowiedniej odległości uzyskać duży obraz.

jak bym mial 20 zl tak o do wydania to bym sie skusil... ale moze znajde ta ksiazke gdzies indziej , taniej :-)

jezeli taki projektorek mozna samemu zlozyc ( a podejrzewam ze mozna ,polska mysl techniczna jest niezastapiona :) ) to jest to naprawde fajna sprawa.

Wszystko co gość napisał jest prawdą. Kolega bawił się tym i wyszło naprawdę OK obraz nie różnił się niczym od projrktorów za kilka tys. tyle że to była inna książka i matryca z monitora LCD 15" ma ładną rozdzielczość i w zestewie z dobrym nagłośnieniem :) filmy ogląda się super.

Możesz śmiało kupić tę książkę jeśli jest w niej wszystko co autor opisuje.

Nie bylem pewien czy zrobienie takiego projektora jest mozliwe. Na razie nie kupie tej ksiazki, bo nie mam jeszcze pelnej aktywacji konta i zbieram kase na zrobienie suba. Jesli kiedys jeszcze cos takiego bedzie to chyba sie skusze. Dzieki za odzew. Pozdrawiam.

:), czytalem sporo o tym, i to zaden problem zrobic taki projektor, najwazniejsze to miec matryce LCD i mocna lampe z dobrym odprowadzaniem ciepla, a te dwie rzeczy nie sa tanie. Ja mam zamiar sobie zrobic za jakis czas projektor, moze w przyszle wakacje, chyba ze sie uda to i wczesniej, jak cos to sie pochwale na forum :D.
P.S
Moze ma ktos na sprzedanie uszkodzany monitor LCD ze sprawna matryca? :) Tanio kupie ;) .
Pozdrawiam
Grzesiek

nie trzeba kupowac tej gazetki, wystarczy poszukac na forach zagranicznych o tematyce kompow lub nawet na tweaku poszukac tematow z tym zwiazanych, tam tez beda linki do innych stron

wszystko jest wystarczy tylko chciec poszukac

jak ktos chce to mam opis jak zrobic taki projektorek w pdfie (kiedys od kolesia dostalem)... moge przeslac na maila a najlepiej jak ktos by mial dostep do serwa bym mu przeslal i by wrzucil ;] (plik zajmuje 224kb
pozdro

relatywny koszt budowy tego projektora wacha sie od 800-1500zł. Ja już wszystko wyliczałem i dużo mi nie brakowało że by się za to zabrać, ale jakoś narazie nie wyszło. Najdrożej wychodzi jak wiadomo sam panel lcd i lampa - najlepiej HQI, ale i same soczewki nie są tanie...

http://users.pandora.be/emmanuel.geeraert1/diyvp/
http://www.lumenlab.com/forums/index.php
http://www.allinbox.com/retrotft.htm
http://www.wapmagazine.pl/index.php?art=153
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=139277&highlight=projektor

:), mysle ze jak ktos troche inteligentniejszy :), to i z tych informacji co sa w linkach by juz zlozyl projektor,no ale to trzeba miec pieniadze;/. zebym byl pewny ze to piekny obraz wyjdzie takjak na niektorych zdjeciach w tych linkach to juz bym sie bral za robote, no ale na sprawdzenie czy to wyjdzie czy nie to mi troche szkoda narazie ;/.

greg00, Obraz rzeczywiście wychodzi b.dobry. W zasadzie uzałeżniony jest głównie od jakości soczewek jakie użyjesz.

Dzieki tomekk. Calkiem niezly projektor mozna zbudowac za nieduze pieniadze. Jak ktos zrobi cos takiego to niech sie pochwali na forum.

ja ściągnołem z netu opis jak zbudować taki projektor, jak się potem okazało jest to opis który jest sprzedawany na allegro, są tam wszystkie wymiary podane i jest dokładny opis jak wykonać takie cudo. Jeśli by ktoś chciał ten opis to proszę o kontakt na maila. Ja osobiście nie będe robił tego bo rozmiary nie pozwalaja na sensowne umieszczenie tego w moim mieszkaniu.

hehe Szczemar ten ktory ja mam to tez jest chyba ten z allegro bo na koncu cos tam jest napisane ze przy nielegalnym rozpowszechnianiu tego pliku w necie bedzie skarzyl do allegro :>
pozdro

:) no to zobaczymy czy zaskarzy hehe :).
jak mozecie to przeslijcie mi oba ( greg00@o2.pl ). z gory dzieki. ,mam tylko nadzieje ze to nie jest ten projektor z zastosoaniem monitora i soczewki Frensla/ela (?), bo tego juz probowalem :). no i nie polecam!! :). ale moze sobie zrboie taki normalny z lampa i matryca LCD :D...

Jeżeli jeszcze ten temat "żyje" a chyba tak to podeślijcie mi też, jeżeli znajdziecie chwilę czasu ! Bo powiem wam że lepszego cuda to nie widziałem. A co do kosztów to na matryce przeciętną 15" trza ze 800-900 i w góre. Że w 1500 to ho ho wypas jakich mało. Słyszałem gdzieś że to się przekłada średnio; na 2 tyś wydane na własnoręczny projekt to tak jak by się mialo nowy za ok. 7 tyś !!!! tbudzynski1@wp.pl

Pozdrowienia
Tomasz Budzyński

Powrót