Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
tak wiec dlatego stosuje sie korektory impedancji? to tylko dla bezpieczenstwa wzmacnaicza? czy tez zmienia brzmienie?irek napisał:Ostre zmiany impedancji wskazuja na duze zmiany fazy elektrycznej co jest trudniejszym obciazeniem dla wzmacniacza.
Pawel S. napisał:tak wiec dlatego stosuje sie korektory impedancji? to tylko dla bezpieczenstwa wzmacnaicza? czy tez zmienia brzmienie?
Jest kilka zelaznych wartosci dla filtrow gornoprzepustowych od ktorych zaczyna sie projektowanie zwrotnic i powinno sie je znac. Dlatego je podaje i tak samo trzeba wiedziec kiedy wchodzimy w niebezpieczne wartosci powodujace spadek impedancji. Bardzo czesto poczatkujacy twoza takie filtry w symulatorach nie zdajac sobie sprawy z konsekwencji.
"Wprawne" ucho melomana najczęściej słucha firmowych konstrukcjach z dziurami i mocnymi falami :mrgreen:januss73 napisał:wprawne ucho melomana pewnie by taką wychwyciło
Racjajanuss73 napisał:Też uważam, że zwrotnica powinnabyć jak najprostrza.
Pierwsze słyszę o wyrównywaniu cha-styki wysokotonowca w ten sposób.Opisz dokładniej co masz na myśli,bo wydaje mi się że mylisz pojęcia....januss73 napisał:Jestem bardziej praktykiem jak teoretykiem, i wiem, że taką dziurę przy mocno tłumionym driverze można łatwo wyrównać włączając coś w rodzaju pułapki równolegle z tłumikiem.
System Clio się kłania.....januss73 napisał:Jak udaje ci się robić pomiary aż do 20Hz? Masz jakieś wygłuszone pomieszczenie?
raczej ATB precisionSoundStarStudio napisał:System Clio się kłania.....
sorry moja pomyłka....Pawel S. napisał:raczej ATB precision
100% prawdy od roku jestem czytelnikiem "Audio", co miesiąc jest kilka testów. Konstrukcje z płaską (tzn +/-1,5dB) charakterystyką można policzyć na palcach. Najlepsze do tej pory Heco Avea 400 (dwie małe 15stki i 30Hz -6dB), Usher Dancer BE-718 i jakiś Focal monitor. Jak ktoś chce jakiś test mogę zeskanować.kombo napisał:ucho melomana najczęściej słucha firmowych konstrukcjach z dziurami i mocnymi falami :mrgreen: