• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekty kolumn z dużym wooferem

Reakcji
0
Rzecz względna. Dla mnie już dość duży (20 cm). W pkt. 1 jest 10" (27cm)
Proszę ewentualnie o zmianę tytułu

Na 8" to się robi zgrabne wysokie podłogówki a nie karły i nie trzeba kombinować z podstawkami. Ale wiadomo gusta.

Duży woofer to 10" i więcej ;-)

Zna ktoś takowe swoją drogą? Korci mnie zrobienie sobie takich olbrzymów na 12" od dawna, ale projektów brak właściwie ;-)

Obecnie najbardziej prawdopodobnym kandydatem jest:
http://www.troelsgravesen.dk/DISC-4.htm

No ale to tylko 10" ;-) Do tego zamknięty kit :/

W naszych warunkach trudno wykonać taką konstrukcję. Z racji podziałów bardzo nisko (rzędu 150 - 200Hz) trudno coś takiego pomierzyć. Dlatego mało takich konstrukcji.

Cewka na rs270 1.9mh i kond 22uf .
Padłem :)

To na pewno jest zwrotnica z kalkulatora nie robić !

sprawić sprzęt pomiarowy i drążyć temat do perfekcji (jak są fundusze na to) jak nie to są gotowe projekty tylko rżnąć deski i kleić

Doprecyzuję: minimum 8", podstawkowe, najlepiej zamknięte. Coś w stylu tych z pierwszego postu.

z 8" jest sporo projektow
z zamknieta niewiele - obecny trend w projektowaniu
rozmiar obudowy dobierz sobie sam. podstawkowe sa bez sensu! bo trzeba i tak do nich dorobic podstawki :p

Powrót