• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Very well :-)
Odpalić można na byle jakim trafie, od ok 2x28Vac w zwyż podpinając przez mostek do zacisków tego niższego napięcia, nawet bez kondensatorów filtrujących, na krótką metę wystarczą te rubyccony 3300, co są na szynie zasilania. Nie zapomnieć zewrzeć na krótko masy głównej z wejściową! Bo będzie dc na wyjściu. Można pociągnąć z trafa masę na pcb do złącza (duże z opisem masa) a z niego na wejście na gnd.

I obowiązkowo jakiś preparat (ja mam izopropanol) do mycia pcb i sprawdzać luty, bo to najczęstsze babole i problemy przy uruchomieniu.

Nowości tu nie powiem, ale tranzystory i PCB najlpierw się przykręca do radiatora a dopiero później lutuje. Wtedy nie ma naprężeń.

i tak było ;) ale zapomniałem wcześniej przylutować rezysotry emiterowe... mój błąd ;)

Very well :-)
Odpalić można na byle jakim trafie, od ok 2x28Vac w zwyż podpinając przez mostek do zacisków tego niższego napięcia, nawet bez kondensatorów filtrujących, na krótką metę wystarczą te rubyccony 3300, co są na szynie zasilania. Nie zapomnieć zewrzeć na krótko masy głównej z wejściową! Bo będzie dc na wyjściu. Można pociągnąć z trafa masę na pcb do złącza (duże z opisem masa) a z niego na wejście na gnd.

I obowiązkowo jakiś preparat (ja mam izopropanol) do mycia pcb i sprawdzać luty, bo to najczęstsze babole i problemy przy uruchomieniu.

no właśnie problem w tym że nie mam takiego trafa... mam zasilacz laboratoryjny ale bez napięć symetrycznych :/
więc musze czekać na zibiego pomoc ;)

wyedytowano .... miałem nieodświeżoną stronę ..a również chciałem napisać o tym by najpierw przykręcić potem lutować trany mocy ;p

Ostatnia edycja:
taka obudowe dam do wyceny. tylko bez napisu i otwory wentylacji wezsze.
spód blacha alu 3mm
gora blacha alu 2mm
tył blacha alu 3mm
front blacha alu 8 lub 10mm

front i tyl oczywiscie z otworami pod gniazda itp

Coś się ruszyło ? :-)

Ktoś jeszcze może dawał do wyceny obudowę ?

Chętnie bym polutował już końcówki, ale bez radiatorów i tak przecież nie uruchomię ;-)

Nowości tu nie powiem, ale tranzystory i PCB najlpierw się przykręca do radiatora a dopiero później lutuje. Wtedy nie ma naprężeń.

Ja tam zawsze lutuję, potem tylko w płaskownikach wiercę pod otwory tranzystorów :)

I tak polecam robić, to jest fajna metoda, mam płaskownik, który potem tylko przykręcamy do docelowego radiatora.

Ja mam teraz alu blache 10mm grubą (radiator testowy), pożniej odetne i zrobie własnie z tego płaskownik do głównego radiatora

teorie znam, chodziło mi o praktyczne wykorzystanie tej końcówki , kolumna 4 ohm , a ten głośnik 10'' słaby nie jest..;)

Ostatnia edycja:
teorie znam, chodziło mi o praktyczne wykorzystanie tej końcówki , kolumna 4 ohm , a ten głośnik 10'' słaby nie jest..;)

Możesz być spokojny-poradzi sobie bez spocenia się:)
Ja trochę męczyłem 450 na Infinity RE90 a to już bardzo trudne do wysterowania kolumny i radziła sobie dobrze.
I pamiętam ,że Dźwiedziu obsługiwał tym klonikiem jakąś większą imprezę na estradówkach,tylko chyba zaaplikował wtedy jakieś wentylatory.

Pany bo widzę cisza... klony się lutują albo już polutowane jak u mnie ;)
Może byśmy się zainteresowali protektorem i może pre?

Powrót