Turecki widzę że Adrian narysował ci poprawki , do tych pcb. Składasz prototyp z kilku pcb które zamówiłem, także jak złożysz napisz jakąś opinie może i być i na pw . Jestem ciekaw różnic .
Pcb do protektorów - sprawa się troszkę przeciągnie, chińczyki maja teraz okres noworoczny tym samym menopauzę i nic nie robią

.
Ja ostatnio zamiast siedzieć nad sterownikami i obudowami maniacze z trafami :biggrin: .
Ostatnio rozwaliłem trafo z toroidów za 900 - 1000 zł for audio ekranowane itp .
Tak żeby zerknąć jak jest zrobione .
Budowa .
Ekran zewnętrzny - dwa zwoje blachy krzemowej z rozebranego rdzenia , owinięte normalnym szkotem . Uzwojenia wtórne nawinięte - nawalone byle jak jedno na drugim z poszczególnych sekcji wszystko na kupie - rozumie ze ten drut jest w podwójnej emalii .
Wszystko nawinięte bez izolacji na miedzianym ekranie wprawdzie ekran pokryty cieniutka folia , ale temperatura topienia tej folii jest bardzo niska .
pod spodem jedna warstwa folii - i już uzwojenie pierwotne .
Wprawdzie z ekranu wyprowadzony przewód uziemiający , ale jak ktoś go nie podłączy , przecież to jest transformator dla ludu , albo podpiąć do obudowy a kabel zasilający zastosować dwużyłowy wtedy przed porażeniem cie chroni 0,1 mm folii oraz 0,1 mm podwójnej izolacji na przewodzie .
Folie maja bardzo niskie temperatury topnienia , jak plastik .
Jutro zrobię test , przeciążę ten transformator i zobaczymy co się stanie - nakręcę oczywiscie filmik na you tube . Obstawiam że jak ulegnie spaleniu dostanie przebicia 230 V do wtórnego .
Ja do swoich trafek wkładam izolacje z włókna szklanego i jeszcze czujnik bimetalowe do uzwojenia pierwotnego . A tu taka kaszana i jeszcze maja na to tyle atestów - to mnie najbardziej rozwala .
Założę się mic 2500 przy teście napięciowym na max czyli 2500 voltów by go przebił .