• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Ad1) Mniej tranzystorów końcowych.
Ad2) Można, ponoć ma to wpływ na dźwięk (w "pełnym" 7100 1n4148 a teraz trany), diody polaryzacją identycznie jak te obok d9~d12.
Ad3) r52~r55 to 1,5k a r42 i r43 to 332R.
Ad4) 2,2R i r85 tak jak na foto poniżej.
Ad5) Poniżej.

Aaa, i w miejsca c41 i c42 musisz wcisnąć jakoś min 2200uF/100V.

Ostatnia edycja:
Nie, bo brakło mi tych 4 par tranzystorów, więc wlutowałem diody, ale już mam i może kiedyś wymienię.
Jak na razie jest problem z tymi 2sa1145/2sc2705, ktoś tam na allegro sprzedaje ale po foto widać że to jakieś malowanki.

Turecki widzę że Adrian narysował ci poprawki , do tych pcb. Składasz prototyp z kilku pcb które zamówiłem, także jak złożysz napisz jakąś opinie może i być i na pw . Jestem ciekaw różnic .

Pcb do protektorów - sprawa się troszkę przeciągnie, chińczyki maja teraz okres noworoczny tym samym menopauzę i nic nie robią :) .

Ja ostatnio zamiast siedzieć nad sterownikami i obudowami maniacze z trafami :biggrin: .
Ostatnio rozwaliłem trafo z toroidów za 900 - 1000 zł for audio ekranowane itp .
Tak żeby zerknąć jak jest zrobione .
Budowa .
Ekran zewnętrzny - dwa zwoje blachy krzemowej z rozebranego rdzenia , owinięte normalnym szkotem . Uzwojenia wtórne nawinięte - nawalone byle jak jedno na drugim z poszczególnych sekcji wszystko na kupie - rozumie ze ten drut jest w podwójnej emalii .
Wszystko nawinięte bez izolacji na miedzianym ekranie wprawdzie ekran pokryty cieniutka folia , ale temperatura topienia tej folii jest bardzo niska .
pod spodem jedna warstwa folii - i już uzwojenie pierwotne .
Wprawdzie z ekranu wyprowadzony przewód uziemiający , ale jak ktoś go nie podłączy , przecież to jest transformator dla ludu , albo podpiąć do obudowy a kabel zasilający zastosować dwużyłowy wtedy przed porażeniem cie chroni 0,1 mm folii oraz 0,1 mm podwójnej izolacji na przewodzie .
Folie maja bardzo niskie temperatury topnienia , jak plastik .

Jutro zrobię test , przeciążę ten transformator i zobaczymy co się stanie - nakręcę oczywiscie filmik na you tube . Obstawiam że jak ulegnie spaleniu dostanie przebicia 230 V do wtórnego .

Ja do swoich trafek wkładam izolacje z włókna szklanego i jeszcze czujnik bimetalowe do uzwojenia pierwotnego . A tu taka kaszana i jeszcze maja na to tyle atestów - to mnie najbardziej rozwala .
Założę się mic 2500 przy teście napięciowym na max czyli 2500 voltów by go przebił .

For audio transformer made in Poland . Chińskie transformatory są lepiej zabezpieczone poniewąz posiadają czujnik bimetalowy wpięty w szereg z uzwojeniem pierwotnym .
https://www.youtube.com/watch?v=ec4qG4_DZiE
https://www.youtube.com/watch?v=YwT3lr2WxRw

Macie pokazane co się stanie jak toroid dostanie zwarcia . Przyczyn może być sporo .
Wszystkie normy którymi szczycą się polskie firmy są biorą w łeb i są warte funt buraków .

Wszystko się zrobi , to jest pewne , ale na razie czasowo tego nie ogarniam .

Tak uczciwie powiedz, kiedy realnie będą gotowe te sterowniki (wersja bez lcd) ?

Chwilowo i tak nie mam czasu lutować, ale niedługo będę chciał do tego siąść, więc jeżeli to ma być za parę miesięcy to po prostu złożę z innych elementów.

Panowie mam pytanie. Ponieważ robię wersję finalną (mam nadzieję:)) mojej końcówki, mam dwa rodzaje kondensatorów do zasilacza do wyboru:
1. Jamicon 47000uf
2. Nichicon KG GOLD TUNE 15000uf
I stąd pytanie co lepsze te o większej pojemności czy mniejsze ale teoretycznie o lepszej jakości.

odgrzeje trochę kotleta bo czekam już tylko na kondy czy przy pierwszym uruchomieniu takie podłaczenie jest prawidłowe??

Powrót