• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Dla odniesienia jak to będzie działać, można to porównać do I-ampa, tylko nie będzie żadnych wymiennych pcb.
Wzmacniacz będzie się zachowywał jak instrument ;)

Zademonstruje to niebawem jak to włożę do obudowy .
Pomiary będą takie jakie sobie przełączysz ustawienia na sterowniku .
ale będzie można określić wartości maksymalne i minimalne .

Udało się! :) W głośnikach cisza, trzeba przytkać ucho do wysokotonowego by usłyszeć delikatny szum.
Filtr z sofstartu też trochę uciszył to trafo z noratela.

Napięcie na cap-m ustawione na 62V, trafo po wyprostowaniu, bez obciążenia daje 65.5v jest ok? Radiator prawie zimny.
Pozostało zamontować sterownik do wycieraczek, wezmę pewnie ten z moduschop http://www.modushop.pl/851,uklad-sterowania-wskaznikami-analogowymi-hq-pcb-elementy-vu02all-.html i kiedyś trzeba będzie pomyśleć o froncie :)
Miejsca w obudowie jest więc wpadnie jeszcze raspberry :)

Adam, jest tak jak wcześniej pisaliście największa zmiana jest na górze i na średnicy. Teraz wokale pięknie brzmią :)

Ktoś mi powie czy zamiast diod MA167 moge zastosowac MA165? Ostatecznie zastosuje 1N4148, ewentualnie gdzie mozna kupic MA167? Pytam gdyż nie posiadam schematu, a po sciezkach nie mam checi sprawdzac w jakim sa obwodzie wlaczone.

Na początku zaznaczę, że Znawcy z tego wątku wyraźnie odradzają podkręcanie biasu (bo pytałem) i pewnie mają rację. Nie dotykamy, nie ruszamy a dożyjemy spokojnej starości. Ja już limit błędów wykorzystałem przy grzebaniu przy opku. Stanowczo odradzam. Okey, skoro uprzedziłem to u mnie gra od około m-ca na biasie 15mv i faktycznie jest poprawa w scenie. jest po prostu dużo ciekawiej, inna końcówka. Z początku sprawdzałem temperaturę ale (nie znam się) jeśli chodzi tylko o nią to nie wzrosła wyraźnie i nie stanowi zagrożenia. Podsumowując: nie polecam, myślmy o innych, pewnie mają dosyć ciągłych napraw.

No i rysuje.. może jakiś spec powiedzieć, czy to ma szanse zadziałać? mam wrażenie, że niektóre ścieżki są stanowczo za długie :P
Jak widać, mam fetysz symetrii :D

Można zrobić porządne zasilanie opka wejściowego. I wstawić lepszy niż ten w pierwowzorze.
Pozdrawiam.

Nie zaszkodzi pomyśleć o rozdzieleniu masy prądowej i sygnałowej.

Tu akurat nalezaloby zadac kolejne pytanie - czy nie jest tak, ze sama plytka (prowadzenie sciezek) ma rowniez wplyw na odsluch? Wiec czemu nie mogloby to zagrac lepiej?

W liniowych wzmacniaczach jedno z PCB chyba musiałoby być całkiem skopane, żeby coś między nimi usłyszeć, co innego D klasa, tam już nie ma tak lekko...

Skończone, tylko pozostaje kwestia tego, jak rozwiązać zasilanie +/-15V. Myślałem nad zastąpieniem tych wielkich rezystorów tranzystorami z zenerką a potem może nawet stabilizator :)

jamess8 napisał:
Myslicie, ze jak zrobicie nową wersje to lepiej zagra niz na PCB jaskiniowca ?
Nie wiem, ja to rysuje "dla zabawy", nie wiem nawet czy ta płytka się kiedykolwiek zmaterializuje, tak samo jak wiele innych PCB z mojej biblioteki na twardym dysku :)

Adam_85 napisał:
Tu akurat nalezaloby zadac kolejne pytanie - czy nie jest tak, ze sama plytka (prowadzenie sciezek) ma rowniez wplyw na odsluch? Wiec czemu nie mogloby to zagrac lepiej?
Płytka oczywiście ma wpływ i to nawet spory, choć chyba przede wszystkim w przypadku układów gdzie mamy wysoką częstotliwość jak D/A czy wspomniana klasa D.

ampli napisał:
Nie zaszkodzi pomyśleć o rozdzieleniu masy prądowej i sygnałowej.
Z masą uwidziało mi się tak jak na rysunku, taki jeden ładny punkt zbiorczy.

Bardzo proszę o komentarze lub wskazówki, to może nawet kiedyś tą płytkę wytrawie, jak do czegoś sensownego dojdziemy ;)

Jakby Ci ruszyło, to może bym też przetestował.

Z masą uwidziało mi się tak jak na rysunku, taki jeden ładny punkt zbiorczy.

No tak, ale na kondensatorach w zasilaczu masz kolejny główny punkt, a tutaj wspólny "powrót" jest dla śmieci z kondensatorów filtrujących i części sygnałowej.
Może trochę się czepiam, ale np w I-AMP jest to rozdzielone (przynajmniej mojej wersji, masa z filtracji osobno, masa stopnia wejściowego osobno).

450 była, czemu inną się nie pobawisz?
e213, e250, e307 (ostre granie, z Adamem kiedyś się bawiliśmy nią), e350, e408, e550 (klasa A, Borys przerobił na irf/irfp, mała moc ale granie super), p4100 (coś pomiędzy 450 a 7100), i hardkorowo m6000 (za dużo fetów, 18 par 2sk/2sj) lub m8000 (22 pary bipolarów na kanał).

Ostatnia edycja:
Masę sygnałową akurat łatwo rozdzielić, pewnie tak zrobię ;) Może nawet zrobię osobne powroty masy linii dodatniej i ujemnej zasilania..

Czemu E450? Bo to już sprawdzona topologia, bo od dawna chciałem zbudować własną wersję, jest względnie tania do uruchomienia (22 par nie kupie :D)... ale tą płytkę zrobiłem przede wszystkim w celach edukacyjnych/dla zabawy, widać, że ułożenie elementów jest ładne, dużo symetrii, ale to niekoniecznie jest to ułożenie optymalne :) Dlatego prosiłem speców od projektowania wzmacniaczy o opinię.

Powrót