• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

W celach nauki zrobilem pomiary THD m.in. E-450 z capacity multiplier Borysa.
(Pomiary sa typowo amatorskie -moze nawet bezuzyteczne?-i sprzet jest tutaj najslabszym ogniwem - opis ponizej jak mierzone)
Wyszlo dosyc kiepsko THD na wysokich. Nasuwa sie zasadnicze pytanie: jak poprawic osiagi? Co ma na to wplyw?
f73bd83f63ecc0865c0f8a04671cedee_1499788745.jpg

Yamaha M-40 (skalowanie) wyszlo dosyc nisko i najrowniej w calym pasmie i gra tez subiektywnie najczysciej.
59738b3aedee18cadd05ede823e38d0f_1499788743.jpg

Yamaha Ax-700
0cd94309ec7fec92ac064626c0dd2a7d_1499788744.jpg

Warunki pomiaru na razie slabe, okablowanie tez kiepskie, ale to tylko w celach nauki:
Karta zintegrowana speaker out -》line in Sound Blaster Audigy ZS 2
Uzycie we i wy tylko SB Audigy ZS 2 powoduje jakie problemy z masą albo z karta jest cos nie tak.
3f1fd4c697f853312f3e1610fe070b03_1499788745.jpg

Planuje kupic jakas lepsza karte, jakies sugestie macie?
Zrobie jeszcze kiedys pomiar klona P-5000, uniampa i symsyma.

Ostatnia edycja:
Odpowiedź jest bardzo prosta. Ja juz wiem dlaczego ma takie wysokie THD.
Najpierw sparowalem tranzystory do pierwszego kanalu E-450 max dokladnie jak pozwalaly czesci.
Do drugiego kanalu juz nie mialem tak powtarzalnych czesci zeby idealnie sparowac - to jest pomiar tego kanalu z gorzej dobranymi tranzystorami. Roznica jest na prawde spora.
Moje pomiary maja na pewno pogorszone wyniki przez dodanie szumow karty, ale widac mniej wiecej co sie dzieje.

Wniosek: parowanie tranzystorow zeczywiscie przeklada sie na THD - juz mam potwierdzenie :)
f73bd83f63ecc0865c0f8a04671cedee_1499788745.jpg

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
Już myślałem, że pomiary wyszły niemal identycznie, ale z tego co widzę dwukrotnie wrzuciłeś to samo zdjęcie.

Troche czasu minelo, ale po kilku ulepszeniach ustawien i ukladu pomiarowego mam troche dokladniejsze pomiary.
Pomiary powtarzane i kanaly z wyjscia karty zmieniane dla zweryfikowania powtarzalnosci obu kanalów:
Kanał 2 (gorszy):
77a0ef567218bbaeefc2489c04c99b09_1500124101.jpg

Kanal 1:
39f6cf4c4a7036f61de658eb012ffe19_1500124091.jpg

Dla porownania Yamaha M-40 (inne skalowanie)
654de9e91c1da895e01df1e4d08c2dc7_1500126670.jpg

Ostatnia edycja:
Nie na temat...

Symasym:
Wyszla mi wysoka 3cia harmoniczna, musze sprawdzic co jest przyczyną.
7d2943cb4afa5b37fa7356a866f65929_1500543799.jpg

Ostatnia edycja:
(Widze ze wysoka 3cia harmoniczna to cecha symasyma).

Dobrze by bylo wydzielic osobny temat techniczny kontruktorow wzmacniaczy.
Wydaje mi sie ze jest na tym forum malo konkretow na ten temat, a ci co sie znaja nie zdradzaja wiedzy.
No chyba ze to wiedza nie dla wszystkich. To jak z kolumnami, jak sie nie robi pomiarow to sie dziala na oslep. Z wzmacniaczami jest to samo.
Dopiero mierzac mozna wylapac zaleznosci i uniknac czasami glupich bledow, doskonalic projekt .
Przede wszystkim warto czytac ksiazki, przynajmniej 2 bardzo duzej objetosci latwo sciagnac z internetu- w jezyku angielskim.

Ostatnia edycja:
Jestem milo zaskoczony barwa z E-450, super to działa. Tylko z daleka od jrc4580, są bardzo kiepskie.
Zasilanie 2x21 AC, takie mialem pod reka, dlatego tez sa radiatory.
Po kilku ulepszeniach wazmacniacz gra na bardzo wysokim poziomie.
Wszystkie pcb trawione samodzielnie 😁 na razie balagan, stan roboczy.

Ostatnia edycja:
Trzeba by poszukać oryginalnych 4580, najlepiej z wylutów bo grają o niebo lepiej niż te dostępne na rynku.
Tak samo 4580dd na wejście końcówki.

Ja kiedyś porównywałem oryginał 450 do klona, w oryginale wiadomo, siedział oryginalny jrc4580dd a w klonie oryginalny muses02 i klon zagrał deko lepiej.
Jak by wsadzić 4580 do klona to już tak dobrze by nie było.
Co do tych muses 8820 jak i 02 dostępne na rynku to mam jakieś takie dziwne przeczucie że nie do końca to oryginały.
U dostawców jrc, 4580 chodzą po ok 10 dolców, na ali można kupić już za 4 dolce a u nas na allegro 25zł z podstawką.

Tu jest to bardzo dobrze opisane: http://forum.audiofanatyk.pl/index.php?/topic/24-podrobione-opa-muses/
Jako że sam natknąłem się na podróbki w których np źle działała połowa opampa, nie chciał się dać regulować wzmocnieniem.
Tak że różnica w graniu tych klonów u różnych osób jest pewno z tego co to za układ podszywający się pod oryginał.
Czasami pewno nawet dwa kanały są różne.

Zaraz ktoś powie że sprzedawcy z allegro mają certyfikaty i są na liście dystrybutorów jrc.
Co za problem kupić kilka sztuk u producenta dla powyższego a dokupić np na ali i sprzedawać po cenie z jrc.
Nie twierdzę że tak robią, a na pewno nie wszyscy - takie moje gdybanie.

Ostatnia edycja:
Jrc4580 gral u mnie w dacu, wzmacniaczu i barwie - wszedzie psul dzwiek. Mozliwe ze podroby na allegro 1zl/2szt.
Mam tez Lme5532 tez taniutkie, ale sa nieporownywalnie lepsze. Wysokie sa troche nienaturalne i jednolite, ale moga sie niektorym podobac.
Mam jeszcse Muses 8820 i opa627 i oba graja bardzo przyjemnie w dacu. W klonie opa627 moim zdaniem sporo lepsze i na razie na takich gram. Muses 8820 niezby mi sie podobal w E-450, ale w dacu super. Mozliwe ze tez nie oryginalny.

Wglebialem sie sporo w konstrukcje tego wamacniacza i zastanawia mnie dlaczego zasilanie opampow wzieli z galezi zasilania tranzystorow mocy, a nie z zasilania pomocniczego jak w drozszych konstrukcjach?
Nie zalezy mi na dokladnej kopii accuphase, dlatego ja swoj wzmaniacz modyfikuje delikatnie, zgodnie z wiedza ktora zdobywam i w bezpiecznych granicach. Wszystko w ramach nauki i zabawy.

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Trzeba by poszukać oryginalnych 4580, najlepiej z wylutów bo grają o niebo lepiej niż te dostępne na rynku.
Tak samo 4580dd na wejście końcówki.

Ja kiedyś porównywałem oryginał 450 do klona, w oryginale wiadomo, siedział oryginalny jrc4580dd a w klonie oryginalny muses02 i klon zagrał deko lepiej.
Jak by wsadzić 4580 do klona to już tak dobrze by nie było.
Co do tych muses 8820 jak i 02 dostępne na rynku to mam jakieś takie dziwne przeczucie że nie do końca to oryginały.
U dostawców jrc, 4580 chodzą po ok 10 dolców, na ali można kupić już za 4 dolce a u nas na allegro 25zł z podstawką.

Tu jest to bardzo dobrze opisane: http://forum.audiofanatyk.pl/index.php?/topic/24-podrobione-opa-muses/
Jako że sam natknąłem się na podróbki w których np źle działała połowa opampa, nie chciał się dać regulować wzmocnieniem.
Tak że różnica w graniu tych klonów u różnych osób jest pewno z tego co to za układ podszywający się pod oryginał.
Czasami pewno nawet dwa kanały są różne.

Zaraz ktoś powie że sprzedawcy z allegro mają certyfikaty i są na liście dystrybutorów jrc.
Co za problem kupić kilka sztuk u producenta dla powyższego a dokupić np na ali i sprzedawać po cenie z jrc.
Nie twierdzę że tak robią, a na pewno nie wszyscy - takie moje gdybanie.
Wystarczy poprosić sprzedawcę z allegro o fotkę faktury zakupu :)
Każdy z nich odmówi :D

- - - - - aktualizacja - - - - -

Powiem Wam że się dziwię tej sytuacji w Polsce. Przecież za to prokurator grozi...

Guzik prawda :)
Przecież na ali kupuje legalni , płaci cło , podatek i wystawia paragony i faktury :)

Tak. Ale zeby uslyszec duzy skok jakosci to trzeba miec lepsze zasilanie np.capm borysa. Ja bede robil chyba cos podobnego jak w p-7100. Jeszcze w kolejce czeka moj p-5000😁

Moze znalazl by sie jakis lepszy opamp, ale ten ktos polecil tutaj i jest dobry.

Capm juz mam, czas na kolejne ulepszenia choć i tak jestem już zadowolony, dzięki !

Gdyby opampy miały numer seryjny to wtedy miało by to sens.
Jakiś tam numer kodowy fabryki mają, ale to akurat podrabiają.

Owszem ma sens :)

Po pierwsze zobaczyłbyś , że pacjent kupił od JRC 10 sztuk rok temu - a w tym czasie sprzedał już kilkanaście :D
Po drugie okazałoby się , że sprzedaje bez zysku lub nawet poniżej kosztów ;)
Taki zwykły filantrop :lol:

Odnośnie barwy - na pewno wprowadza zniekształcenia na niskich czestotliwosciach:
Bez barwy druga harmoniczna przekraczała 0,01% przy ok 45Hz.
Z barwą przy 250Hz!
Widzę ze jest to powiazane z szybszym opadaniem krzywej juz powyzej 100Hz nawet w trybie bypass, cos tutaj dodatkowo filtruje pasmo.
Nie bede komentowal reszty pasma bo z barwa jest cichszy sygnal i nie wiem w jakim stopniu to ma wplyw na wynik pomiaru thd.
Zrobie jeszcze kilka odsuchów ale z barwa chyba sie przyjemniej slucha.
872994db792cdae27fb349b17a9b8631_1503396919.jpg

Ostatnia edycja:
Powrót