• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Propozycje Końcówek Mocy do Małego Potworka

Reakcji
0
Witam.
Ostatnio (jakiś rok) nie siedzę w temacie wzmacniaczy i pytam otwarcie co możecie polecić.

Założenia są proste 8 kanałowa końcówka mocy do kina domowego + możliwe że też końcówka mocy do subwoofera wbudowana.
Minimum 80W na kanał (8ohm), 300W na suba.
Trafo zamawiam pod projekt.
Obudowa będzie z dość potężnymi radiatorami ale nie największa na świecie :]
Do tego zestaw soft start, opóźnione załączenie i zabezpieczenie kolumn, jeśli będzie końcówka mocy suba to mam już zakupione filtr/sterowanie od irka.

Od razu piszę że symek odpada, jedynie pasuje mi na razie uniamp ale czy jest jakaś alternatywa ?
Nie wysyłajcie schematów do projektów, potrzebuję PCB lub KIT do kupienia.

Raven coś nowego robi, kit chyba niedługo.

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

może sławna ugoda? (wlaśnie szykuje sie zamowienie plyteki i chyba calych kitów na AS)
napisz jeszcze jaką kasę chcesz wydać;)

Kasa nie gra roli byle by założenie wzmacniacz spełniał, oczywiście w miarę rozsądku bo w niby audiofilię się nie łąduję co nie znaczy że dobrych jakościowo elementów nie będę kupował.
Ten Alex odpada - za dużo płytek i będę miał problem rozmieścić to w obudowie (8kanałów po 3płytki na kanał !).
Ugoda też od razu mi sie nie podobała, po pierwsze płytka dwustronna, może by przeszło ale znowu jest problem z montażem - cała powierzchnia pcb przylega do radiatora, poza tym dla mnie to jest ideowo to samo co uniamp gdzie uni wygrywa powierzchnią do radiatora, kosztem wykonania, ilością zabezpieczeń, i jednostronnością PCB.

8kanałów po 3płytki na kanał

To rzeczywiście wyjdzie ogromne :) Formalnie to 2 płytki na kanał . Zasilacz mógł by być wspólny :)
No i nie ma sensu pchać takiego wzmacniacza na kanały efektowe szkoda kasy.

Chyba najsensowniejszy był by jednak UniAmp...

---------- Post dodany o 10:59 ---------- Poprzedni post o 10:57 ----------

LuSzTi miał tych Uni trochę...

andrejos1 z forum AS. Zapytac nie zaszkodzi. Ta płytka to wierna kopia oryginału takze nie powinno byc kaszany we wzmacniaczu za 2tys funtów

tranzystor ma w oryginale mały radiatorek dokręcony do pytki, w zdjęciu spod linku poniosła fantazja budowniczego. Cóz moze schemat jest wiekowy ale ciężko znaleźć złe opinie o tej konstrukcji dlatego zasugerowałem.

Klientem jestem ja sam :]
I tak chcę mieć 8 jednakowych kanałów, głównie ze względów:
- wizualnych
- możliwości podpięcia pod dowolne zaciski kolumn
- równego wzmocnienia kanałów
- i najważniejsze jednego zasilacza !

Powrót