• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Prośba o pomoc fachowca

Reakcji
0
Mam wzmacniacz Yamaha A-500 mam do tego 2 kolumny tonsila 75w i chciałbym do tego zrobić suba bo nie mam wogole basu i prosze was o pomoc co i jak czytalem jak zrobic obudowe i to juz wiem ale jaki glośnik za małą kase chciałbym sie zmieścić w około 300zl
i czy ja to wogule moge popiąć do tego wzacniacza bo jest juz dość leciwy i nie ma wyjścia na suba czy to mozna podpiać do normalnego wejścia głosnika Czekam na pomoc jestem dopiero w 1 kl technikum elekronicznego tak więc jestem lajikiem jak na razie
POMOCY

normalne wyjscie głosnikowe to niezbyt dobre rozwiązanie, możesz podpiac pod wyjscie słuchawkowe ale musisz wtedy zablokowac złacze które styka sie wewnatrz po wsadzeniu wtyczki JACK ... no chyba że niemasz tego wyjscia lub wzmacniacz posiada inny mechanizm przełączania miedzy wyjscie na kolumny a na słuchawki

hmmm mowisz ze masz powiedzmy do 300zl na sub'a wiec mysle nic lepszego nie wymyslimy niz glosnik ze stajni STX np. 27-150-8sc, poniewaz wzmaka masz dwukanalowego to trzeba dorobic dodatkowy wzmaczniacz do tego sub'a i mysle ze nic wiecej z takimi funduszami sie nie wymysli niz jakis wzmak na mostku TDA (dlatego tez glosnik 8 omowy) np. wedlug projektów Irka i mysle ze sie zmiescisz w tych 300zl i jak na poczatek to w miare sensowny subwoofer duzo lepszy niz wynalazki na alphardach. Zerknij ile liczy sobie teraz Irek za zmontowany wzmak na TDA do sub'a juz z filtrem aktywnym, lub jesli jestes w technikum elektronicznym jak widze jesli sam jeszcze nie jestes w stanie zlozyc to poszukaj wsrod starszych kolegow a napewno ktos sie znajdzie co Ci zlozy cala elktronike jaka trzeba, w razie czego pisz jesli nadal masz watpliwosci a pomozemy ;] w koncu kiedys kazdy z nas zaczynal tak jak Ty teraz i sam wiem dokladnie jak to jest ;]

mam jeszcze jedno pytanie czy macie może jakiś przejrzysty schemat tego TDA bo może moj nauczyciel układów by mi to zrobił acha i jeszcze jedno jaka jest pełna nazwa tych STX bo jak wpisuje w allegro to mi nic nie wyskakuje
Z góry dziękuje

co do glosnika to dostales juz link od kolegi powyzej, a odnosniet TDA to prosze o to caly watek: http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=2897&start=0
Tylko do rau mowie, jesli nie masz kasy na mocny wzmacniacz to nie bierz za nic zadnego glosnika stx'a z z oznaczenikem 300 bo d nich to juz trzeba tranzystorowego potworka zeby je ruszyc, wiec pod TDA pojedyncze czy w mostku bierz te 150W'atowe stx'y, co do ukladu TDA to jesli w tym watku nie znajdziesz wszystkiego co cie interesuje poszukaj noty aplikacyjnej producenta i tyle

D@nielo napisał:
na allegro nie ma tych glosnikow. raczej na www.stx.pl

na allegro są tylko nie występują pod nazwą STX sprzedaje je bodajże DSspeaker czy jakoś tak. wejdź na allegro, to seckcji rtv i agd tam znajdź głośniki i niskotonowe potem mozolne szukanie, ale są

[ Dodano: 2005-12-12, 23:09 ]
a jakbyś zrobil sobie nowe kolumny 3 way np. na tonsilu 20/80/2??

Święty napisał:
D@nielo napisał:
na allegro nie ma tych glosnikow. raczej na www.stx.pl

na allegro są tylko nie występują pod nazwą STX sprzedaje je bodajże DSspeaker czy jakoś tak. wejdź na allegro, to seckcji rtv i agd tam znajdź głośniki i niskotonowe potem mozolne szukanie, ale są

[ Dodano: 2005-12-12, 23:09 ]
a jakbyś zrobil sobie nowe kolumny 3 way np. na tonsilu 20/80/2??

a faktycznie :] nigdy sie nie zastanawialem nad tym ze to moze byc tylko po samym modelu:] swoja droga ciekawe czemu nie daje nazwy stx :]

Powrót