• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Prosba o pomoc w budowie kolumn

Reakcji
0
Witam mam w planie zrobić kolumny oparte na projekcie akustyka HX2 ale słyszałem ze mozna kupic taniej przetworniki tylko problem bedzie z zaprojektowaniem obudowy, bo chce zeby grały przynajmniej tak samo dobrze jak jest w oryginalnym projekcie.Gdyby ktos mial sprawdzony projekt i mogłby sie nim podzielic bylbym bardzo wdzięczny;) pozdrawiam

w czym problem ? Jest watek o obliczaniu obudowy, wszystkie odpowiedzi znajduja sie na tym forum...! szukaj.

problem mam w tym ze nie znam dokładnych danych jesli chodzi o srodek kolumny np jak lepiej pochylis scianki wewnatrz, pozatym wszystkie otwory jakie sie tam znajduja;)??

aldi18 napisał:
problem mam w tym ze nie znam dokładnych danych jesli chodzi o srodek kolumny np jak lepiej pochylis scianki wewnatrz, pozatym wszystkie otwory jakie sie tam znajduja;)??

Robisz problemy tam gdzie ich nie ma. Robisz obudowę o danej pojemności i tyle... Reszta czyli wygląd, ew wzmocnienia i tak dalej to tylko twoja inwencja...

dokladnie, widzisz problem tam gdzie go praktycznie niema. obudowe robisz sobie praktycznie dowolna lub podobna do oryginalu.
jednak problemem jest tutaj zwrotnica! nikt jej nie udostepnil wiec najpierw musisz kupic projekt od nich, udostepnic projekt zwrotnicy a dopiero inni moga sobie wtedy taniej zbudowac :P

to moze ktos pomoże w doborze jak najlepszego rozwiazania obudowy moze którys z projektów wam najlepiej odpowiada a zwrotke kupie od nich i schemat wyladuje na forum;)

[ Dodano: 2008-10-12, 14:32 ]
chodzi mi głownie o to na jakich wysokosciach i co ile beda umieszczone przetworniki zeby nie było lipy z jakimis rezonansami czy cos... chce zeby wygladały jak HX2 lub bardzo podobnie

[ Dodano: 2008-10-12, 14:39 ]
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9514&highlight=hx2
chodzi mi o to pomiedzy skosnymi przegrodami sa jeszcze te dane poziomo i maja otwory czy wszystko jedno jakiej beda wielkosci??

aldi18 napisał:
zwrotke kupie od nich i schemat wyladuje na forum;)
niestety tak sie nie da :|
musisz kupic zestaw glosnikow oraz zestaw czesci do zwrotnicy do ktorego dostajesch schemat polaczen.
no chyba ze napiszesz do nich i sie dogadasz ;)

to zobacze jak to bedzie;) moze sie dogadam jak nie to kupie wszystko i bedzie z głowy;)A potem dostaniecie schematy;)Mysle ze ten zestaw bedzie odpowiedni?? Jak myslicie

w porównaniu stoi miedzy jakimi przetwornikami i w całosci miedzy jakimi firmami i modelami kolum by sie plasował??

Powrót