• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Prośba o pomoc w doborze głośników do subwoofera aktywnego w obudowie zamkniętej

Reakcji
0
Witam wszystkich.

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w doborze głośników do subwoofera.
Sub ma być uzupełnieniem zestawu stereo przeznaczonego tylko do muzyki. Obudowa zamknięta, 2 głośniki umieszczone po przeciwnych stronach obudowy, grające w fazie i połączone równolegle. Obudowa zamknięta nie większa niż 125 litrów.

Limit cenowy za 2 głośniki to max 600zl (jak by się udało 400-500zł było by super :)). No i mam problem w znalezieni odpowiedniego głośnika. Przegryzałem się przez oferty wielu producentów i nie znalazłem tego "jedynego". Ze względu na posiadany wzmacniacz, szukam głośników 8 omowych.
Co do samego basu to chciałbym żeby nie "zamulał" i schodził do 30Hz (powiedzmy -6dB).
Jeżeli ktoś z Was zna głośnik, który sprawdził by się w takiej aplikacji, to bardzo proszę o info.

Dziękuję i pozdrawiam
Andrzej

Dziękuję za odpowiedz.
Peerless SLS-10 to faktycznie dobra propozycja.

A co sądzicie np. o:
Visaton WS 25 E - http://www.visaton.de/en/chassis_zubehoer/tiefton/ws25e_8.html Parametry i charakterystyki wyglądają Ok. Można je kupić w cenie 33euro sztuka. Przy tej cenie można by kupić 4 sztuki i zamontować 2 pary push-pull. Tyle że wyszło by z tego obciążenie 2 ohm a to za mało dla mojego wzmacniacza.

Zastanawiam się jeszcze nad scan-speak'iem 26w 8534g00
http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/26w-8534g00.pdf
Przekraczam co prawda budżet o 160zl ale ...

Ten Visaton ma za wysoka dobroc do obudowy zamknietej wg mnie. Raczej kicha.

Scan speak, tez jest spoko. Dobry glosnik.

Powrót