• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Prośba o projekt pcb

Wstaw do jakiegoś graficznego programu (z darmowych Inkscape), narysuj odcinki długości obu boków (to na wyższej warstwie, by było widać), wyskaluj do nich, pomocne też mogą być kreski z długościami takimi jak rastry elementów, to do dokładnego dopasowania.
Jakość jest kiepska, potem niestety wypadałoby obrysować ścieżki, wyłączyć warstwę z obrazkiem i zapisać do PDF (w programie oczywiście zacząć od utworzenia dokumentu na formacie a4).

Jakość jest wystarczająca do przekalkowania ścieżek, więc nie będę poprawiał. A jak zrobić takie podziałki w photoshopie?

Nie wiem jak Ty ale ja bym jednak te ścieżki poprawił. Zmagałem się kiedyś z podobnym projektem i wszystko na nowo "pociągnąłem" w Corelu. Nie jest to może dobry strzał ale potem wrzuciłem do pdf'a i na drukarkę. Wyglądało to o wiele lepiej (termotransfer wyszedł bajecznie) niż u znajomego, który zrobił ten sam projekt bez przeróbki.

Nie na temat...
To chyba nie jest wielki problem do kogoś z laserówką podejść?

Nie na temat...
Problem się pojawia wtedy, kiedy nikt laserówki nie ma ;)

@NATAN Faktycznie! No to chyba lepiej mi zrobić termotransfer.

Ostatnia edycja:
Na Twoim miejscu zrobiłbym sobie pady, do nich osobna warstwa i najpierw je powklejać, a potem już ścieżki ciągnąć.

Czyli coś jak "połącz kropki"? Myślę nad czymś takim: dolna warstwa to PCB, a górna, którą będę poprawiał to będą ścieżki, potem tylko usunąć dolną warstwę i mamy replikę PCB

Dokładnie to miałem na myśli, dla porządku pady bym dał na warstwie wyżej, poza tym gdybyś zrobił pady z dziurką, to po trawieniu się będzie fajnie wiercić.

Dobra zrobiłem wszystko fajnie, teraz jak to przeskalować?

EDIT: Już sobie poradziłem, stworzyłem arkusz w photoshopie o wymiarach PCB i sobie dopasowałem, teraz jak to wrzucić do PDF-a, żeby na A4 nie wyszło za duże?
Czy do termotransferu nada się zwykły papier, czy muszę jakiś specjalny?

Ostatnia edycja:
Jesli dam 1:1 w opcjach drukowania, to mi wydrukuje na calej stronie, bo prasowanka jest dopasowana do calego obrazka, a tego nie chcę. Jak zapisać to do PDF-u, żeby zachować poprawny wymiar?

Otwarłem to w Inkscape, wymiary 194,987x234,950mm, więc ok, przesuń tylko obrazek minimalnie w dół i w prawo, bo będzie problem z marginesami (przydałyby się też większe przerwy pomiędzy ścieżkami, bo się zleją).

Ostatnia edycja:
Powrót