• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Prośba o sprawdzenie zwrotnicy

Reakcji
60
Cześć, zacząłem dzisiaj zakładać średniaki i wysokie do Ekty Grande, sprawdzam bateryjką czy głośnik wychyli mi się we właściwą stronę średniak oczywiście i nic ani drgnie. Wydawało mi się że wszystko zrobiłem wdg projektu Troelsa, ale okazuje się że jestem w błędzie. Prosze o radę, zamieszczam zdjęcia zwrotnicy wysokie/średnie

Ostatnia edycja:
Będąc w nowicjacie, w tej sprawie mogę poudawać fachowca :D

Wcale nie musi być tam błędu.
Trudno prześledzić plątaninę kabli, więc teoretycznie jakiś błąd montażowy może być (patrzyłem tylko na schematy Ekty w sieci), ale nie piszesz ważnej rzeczy: czy "sprawdzasz" w ten sposób średniotonowy podając na niego stałe napięcie POPRZEZ zwrotnicę, czy BEZPOŚREDNIO na jego zaciski?
To podstawowe pytanie, ponieważ głośniki średniotonowy i wysokotonowy są praktycznie zawsze podłączone przez przynajmniej jeden kondensator szeregowy (pomijam inne elementy zwrotnicy), a on odcina składową stałą napięcia.
I tak musi być w gałęziach MT i HT - gdybyś podał stałe napięcie poprzez zwrotnicę, a membrana MT wychyliłaby się, oznaczałoby to uszkodzenie/zwarcie kondensatora albo jakiś bardzo poważny błąd montażowy. Tylko basowy może i musi wychylić się w takiej sytuacji - bo jest podłączony przez szeregową cewkę.

Ostatnia edycja:
Ciężko się odnaleźć w tej plątaninie połączeń. Ta grafika od Troelsa obrazuje połączenia chyba najbardziej łopatologicznie jak się da. Jeśli połączyleś tak samo, to będzie dobrze ;^)
Ale nie rozumiem sprawdzania głośnika baterią. Chcesz sprawdzić jego biegunowość, czy o co chodzi? Terminale powinny byc oznaczone, mozess ewentualnie wrzucić zdjęcie głośnika

Powrót