• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Prośba o wskazanie projektów kolumn w obudowie zamkniętej

Dziękuję bardzo kolegom!
Pewnie trochę czasu mi zejdzie zanim wprowadzę modyfikacje ale nie omieszkam się nimi podzielić i strzelić nowe pomiary w sugerowanym przez kolegę oprogramowaniu!
Pozdrawiam serdecznie!

No i to jest właśnie ten minus :p . Bo ja robiłem tą zwrotnicę na tych pomiarach co masz teraz. Może być tak że będziesz miał nowe pomiary i się wszystko rozjedzie i ta nowa zwrotnica nie będzie pasować też. Podstawa to wiarygodne pomiary. Bez tego dobrej zwrotnicy nie zrobisz.

Jako, że mam od Ciebie namiar na lepszy soft do pomiarów to myślę, że nawet jak coś nie będzie się zgrywać to może uda mi się z tym poradzić po Twoich wskazówkach.

Zrób pierw nowe pomiary. Nie ma sensu po 3 razy elementów kupować. Lepiej kupić raz a takie jak mają być i potem ewentualnie lekko zmieniać te wartości już w finalnej wersji.

Kolego Oskar29,
Tak zerkam na Twój wykres i niepokoi mnie jedna rzecz - impedancja. W pewnym przedziale spada niemal do 2 omów. Nie będzie to stanowić problemów dla wzmacniacza?
Pozdrawiam,
Maciek

A powiem Ci że nawet nie patrzyłem na wykres impedancji gdy robiłem tą zwrotnicę. Mój błąd. Mniej więcej 3 ohmy były by jeszcze do przyjęcia bo tak mają często kolumny 4ohm. 2ohm to już może być problem. Szczególnie że jest to na basie.

Ostatnia edycja:
Szanowni koledzy, mam pewien problem z wykonaniem ponownych pomiarów głośników.
Od pewnego czasu mam zmieniony system na Windows 10 x64 i nie mogę sobie poradzić z żadnym programem do wykonywania pomiarów. Jedyny program, który działa mi prawidłowo to Arta ale w nim nie znalazłem filtru górnoprzepustowego a nie chcę z tweeterami jechać od 20 Hz więc na chwilę obecną staje się on bezużyteczny (chyba, że tweeter podłączę przez kondensator).
W HolmImpulse, REW oraz SIRP dzieją się cuda z dokonanym pomiarem. Żaden nie jest powtarzalny, dzieją się dziwne rzeczy z fazę (faza "szumi" tak, że nie da się jej odczytać). Dodatkowo jeśli zmienię częstotliwość w HPF w HolmImpulse to cała charakterystyka staje się zupełnie różna od tej nie obciętej i zostaje jakby "przesunięta w dół częstotliwości". Również zmiana bramkowania powoduje podobne krzaczenie się.
Macie Panowie podobne doświadczenia z tymi programami?
Może znacie jeszcze jakiś, który dobrze działa pod Win10 ?

Pozdrawiam,
Maciek

Szumem tez złapiesz. Właściwie w pomiarze domowym nie ma większego znaczenia jakim sygnałem mierzysz.

Niestety jeśli chodzi o Artę, to ustawienie częstotliwości odcięcia pasma nie wpływa w żaden sposób na generowany sygnał. Czy ustawię 100Hz, czy 1kHz, sygnał jest taki sam :(
Pozdrawiam,
Maciek

Nic się nie stanie tej wysokotonówce. Nawet jak dasz 1w czy 2w. O ile nie masz jakiejś wstęgi to nie ma co się martwić. Mierz normalnie pełnym pasmem.

Ostatnia edycja:
Powrót