• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Prosba, o zweryfikowanie projektu...

• Autor wątku Autor wątku speq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
hmmm, zwracam sie z taka malutka do Was prosba, gdyz sa to moje pierwsze kolumny. niecgcialbym popelnic jakiegos karygodnego bledu juz na samym wstepie, wiec ocencie go prosze i ewentualnie wyrazcie swoje a jego temat zdanie.. z gory dzieki

Maja to byc kolumny 2d, dwuglosnikowe, podlogowe.
obudowa o wymiarach
230x280x800 (szerokosci x glebokosc x wysokosc)
plyta MDF jako konstrukcja calej kolumny.

zastosowane przetworniki:
ARN 188-05-08
ARV 104-04-08
zwrotnica:
Jambo A-188 (odciecie 2750 Hz)

pojemnosc pudla ok 34 dm^3

poprawnie.....
tylko na arv tlumik i wsio...

ewentualnie zwrotnica wlasnej roboty...z pomiarami....

osobiscie pudlo na ok 25-27 L bym dal...

Generalnie dobrze tylko nie rób za duzej obudowy bo impuls będzie za długi (w WinISD jest to group delay, powinien być <16ms) lepiej oszczędzić na głębokości basu a zyskać troche szybkości.

Pozdrawiam i czekam aż pokażesz swoje kolumny na forum

Blazej napisał:
poprawnie.....
tylko na arv tlumik i wsio...

ewentualnie zwrotnica wlasnej roboty...z pomiarami....

osobiscie pudlo na ok 25-27 L bym dal...

na budowe zwrotnicy sie nie rzuce poki co, zbyt malo wiem.
a jesli chodzi o filtr to moze cos dokladniej?

co do dlugosci impulsu jest zdecydowanie mniej niz 16 ms, wiec obudowe najwyzej troche plytrsza zrobie, zeby byla bardziej w kwadracie.

czy wytlumienie wnetrza welna mineralna o grubosci 4 cm (1 cm od scianki) bedzie zdawalo egzamin?
pzdr

zwrotnice musisz dobrac na podstawie pomiarow ale napisales ze sie na to nie rzcisz. podzial jaki ma twoja zwrotnica jest raczej odpowiedzni.

Co do wytlumienia to jakos mi sprawdzila sie u mnie welna mineralna chociaz kumpel jej urzywa...

poroponuje zwykla gabke ok 4 cm na tylna i boczne scianki. Najlepiej sam pokabinuj...
gabke dostaniesz ze grosze jak nie zadarmo u kazdego tapicera !!

o welne sie pytam bo mam jej nadmiar :)

zwrotnica, z tego co napisal gosc na allegro, jest obliczona wlasnie do przetwornikow ARV i ARN, dlatego ja wybralem

nadal nie wiem jak filtr ma wygladac na sopran...

sie pytam bo ktos tam cos o tym wspomnial :)
innego powodu nie ma i nie bedzie :)
od weekendu zaczyna sie zabawa...;)

btw
Blazej moglbys mi na pw (jsli sie Tobie oczywiscie chce) podeslac na co glownie zwracac uwage podczas projektowania obudowy w winISD? tzn jak interpretowac wykresy, w kilku slowach ... bede niezmiernie dzwieczny...:)

Powrót