• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Prostownik jako zasilacz

Reakcji
0
Mam pytanie.Czy prostownik do akumulatorów samochodowych może służyć jako zasilacz do wzmacniacza?

Dzięki za opdowiedż.Chciałbym nim zasilić tda1554Q więc to samochodowy wzmacniacz.Jeszcze pytanie.czy potrzebne są kondensatory do filtracji?

Kondensatory sa potrzebne ale na razie nie wiemy co to za prostownik? Jesli zwykle trafo z diodami to po podlaczeniu kondensatora filtrujacego moze sie okazac ze bedziesz mial na nim ponad 20V a to za duzo.

Dlatego krotko mowiac prostownik nie nadaje sie do zasilania wzmacniacza.

przemek126 kup sobie trafo z 40va 12v zrób prosty zasilacz na mostku i kondensatorze i będzie git :grin:

No może trochę przesadziłem zasilanie z 15-16v by się przydało ale i tak ta kość ma max 18v. :razz:

przemek126 kup sobie trafo z 40va 12v zrób prosty zasilacz na mostku i kondensatorze i będzie git
albo przerób ten prostownik na regulowany zasilacz (blok filtracji + blok regulacji napięcia np. na LM317 lub większym). Ja robiłem testy na zasilaczu regulowanym do 20V/0.5A i owej kości TDA - przy napięciu 17,5V kość się "wyłącza". Po zmniejszeniu napięcia działa nadal sprawnie.

Zasilacze niestabilizowane nie bardzo nadaja sie do zasilania koncowek samochodowych bo wymagaja napiecia z przedzialu 10-15. Przy 10V moc bedzie bardz oskromna a powyzej 15V bedzie na tyle duza ze kostka moze sie uszkodzic od mocy albo za duzego napiecia. Zasilacz niestabilizowany nie jest w stanie utrzymac napiecia w zakresie 10-15V wliczajac w to zmiane napiecia pod obciazeniem i mozliwe zmiany napiecia sieci +-10%.

Powrót