• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Prosty limiter do subwoofera

Reakcji
23
Szanowni Państwo.

Zapraszam do zapoznania się z moim najnowszym artykułem zamieszczonym w październikowym numerze czasopisma "Elektronika dla Wszystkich".

Publikacja nosi tytuł: "Prosty limiter do subwoofera" i znajduje się w rubryce "PROJEKTY dla elektroników".

Strony od 38 do 39.

https://ulubionykiosk.pl/demo/5162#22

Z poważaniem

Tomasz Łysek

989d024969af4931d8d61dc5fd984d1e_1727106294.jpg

A czy ten limiter zadziała także gdy sygnał dźwiękowy będzie niesymetryczny względem zera?

W przypadku gdy sygnał wejściowy będzie niesymetryczny względem zera, limiter zadziała ale próg jego zadziałania przesunie się o wartość składowej stałej tego sygnału. W praktyce taka sytuacja nie występuje ponieważ pętla sprzężenia zwrotnego obejmuje cały układ elektroniczny subwoofera od wejścia zwrotnicy aktywnej do wyjścia wzmacniacza mocy, w wyniku czego kondensatory znajdujące się w torze sygnałowym układu elektronicznego subwoofera uniemożliwiają pojawienie się składowej stałej na wyjściu wzmacniacza mocy nawet gdyby występowała ona w sygnale wejściowym.

Ok, dzięki za odpowiedź. To dopytam jeszcze, bo widzę diody włączone szeregowo z tranzystorem sterującym foto-rezystorem, a nie analizowałem schematu całościowo.
Jeśli chodzi zaś o sygnał niesymetryczny, to nie miałem na myśli składowej stałej tylko np. zwykłą trąbkę, która generuje takie niesymetryczne przebiegi w mikrofonie. Tak, wiem że tu mowa o subwooferze, ale zastanawiam się co by było gdybym chciał zastosować ten limiter we wzmacniaczu pełnopasmowym.

Zasadę działania tego układu elektronicznego opisano w treści publikacji.

W uproszczeniu działa to tak:

79d8e1a77fbbe94d781428d506f828e8_1727271265.jpg

Górny wykres to sygnał na wyjściu wzmacniacza mocy. Dolny wykres to sygnał na bazie tranzystora bipolarnego T1.

Powrót