Możliwe, że skuszę się na EL84. Znalazłem ciekawy projekt razem z PCB, schematami, i VBlogiem na Youtube. Brzmi zachęcająco, nawet cena lamp aż tak nie odstrasza, no i moc większa od PCL86, choć i tak nie będę słyszeć różnicy. Zazwyczaj budowałem przestrzennie bądź w systemie mieszanym, również na łączówkach a nie w podstawce. Zastanawia mnie tylko jaką moc będzie musiał mieć zasilacz żeby w miarę napędzić 3 lampy. Mam wspomniany TS 60W (raczej mniej choć to EI102) ale ze zbyt dużym napięciem anodowym (jeśli wstawię AZ1/4 to nie będę musiał zbijać), TS40-13, które niestety jest za słabe. Mam też TS z Mazura o mocy 50W, które też było użyte ale z EF86 i EL84 (i też ma za duże napięcie anodowe) i TS toroidalne z UA jak wyżej. Ehhhh. Rezystor dużej mocy z radiatorem...
Daj link do tego projektu z Youtuba.
Ten mój ze strony Skarabo jest minimalistyczny i też są do niego płytki w necie (rysunki).
U mnie zasilacz anodowy w stanie spoczynku pobiera 100 mA x 320 V na wejściu to daje 32 W w stanie jałowym. Do tego dodaj moc na grzałki i wyjdzie okolica 50 W bez podania sygnału

Co poradzę że dopiero 680 R 25 W na radiatorze ograniczający Ua jest w miarę ciepły tzn. poniżej 100 stopni

Ostatnia edycja: